Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανησυχίες για... αναδυόμενη Πολωνία και Τουρκία / Όταν ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχίες για... αναδυόμενη Πολωνία και Τουρκία / Όταν ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Μακρί και ένα διεφθαρμένο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε μια νέα λεηλασία του πολύπαθου λαού της Αργεντινής, εξανεμίζοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα που αφαίμαξαν από τους πολίτες, και οδηγούν σε μια ανεξέλεγκτη στην πράξη άνοδο των τιμών που μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο διάστημα σε μια επίσης ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Ο Μακρί ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις αλάνθαστες γι' αυτόν συνταγές του ΔΝΤ στοχεύοντας στη μείωση των δημοσίων δαπανών, τη γνωστή ευρωπαϊκή και όχι μόνο λιτότητα, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση του δημοσίου χρέους και την ομαλή αποπληρωμή του. Οι επίσης αλάνθαστοι “παράγοντες” των αγορών θα του δώσουν τη Δευτέρα τη δική τους απάντηση, εξαναγκάζοντας πιθανώς την Κεντρική Τράπεζα σε νέες αυξήσεις επιτοκίων και πωλήσεις δολαρίων για να στηριχθεί το πέσο.

Η Ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία στην Αργεντινή, που είδε το νόμισμά της να βουλιάζει κατά 8% σε μία και μόνο ημέρα και σχεδόν 500 εκατ. δολάρια να εξανεμίζονται σε λίγες ώρες χωρίς να μπορεί να σταματήσει την πτώση του πέσο. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια δύο φορές σε μία εβδομάδα, για να τα οδηγήσει στο 33,25%, με συνολική άνοδο 6% διαμέσου δύο αυξήσεων κατά 3%, θεωρώντας πως θα αποτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού, που τρέχει με ρυθμούς 25,4%.

Το πάθημα αργεί να γίνει μάθημα. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Στουρθενέχερ, παρά την αποτυχία του, επιμένει ότι διαμέσου διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων θα καταφέρει να οδηγήσει την απότομη πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 15% και μάλιστα μέσα στο 2018, δηλαδή κατά τουλάχιστον 10% σε οκτώ μήνες.

Ο Μακρί και ορισμένοι άλλοι ηγέτες αναδυόμενων χωρών ρίχνουν την ευθύνη στην άνοδο του δολαρίου εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που προεξοφλούν την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, αποφεύγοντας να αναγνωρίσουν τα εσκεμμένα λάθη τους. Η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές που εγκατέλειψαν την Αργεντινή είναι οι ίδιοι που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να εγκαταλείψουν την Πολωνία ή τη γειτονική μας Τουρκία, προτιμώντας να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη σίγουρη αγκαλιά του δολαρίου.

Μέχρι το τέλος του έτους, στις αγορές λήγουν δημόσια ομόλογα από τις αναδυόμενες χώρες που φτάνουν τα 900 δισ. δολάρια, για να μην αναφερθούμε και στα εταιρικά ομόλογα ή άλλου είδους χρεόγραφα. Εάν η Αργεντινή του Μακρί αποδείξει ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει την πτώση του πέσο, την εξανέμιση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τον έλεγχο της αύξησης το χρέους, μπορεί να τροφοδοτήσει ένα πραγματικό ντόμινο. Η λύση μπορεί να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, στον βαθμό που θα μπορούσαν να τιθασεύσουν τους κερδοσκόπους που τροφοδοτούν. Το κόστος όμως θα είναι μεγάλο για αρκετές από τις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως για τους λαούς τους.

Τη στιγμή που η Κεντρική και η Λατινική Αμερική επιστρέφουν στην ανάπτυξη, και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς, το ΔΝΤ, με τις περιβόητες εκθέσεις και προβλέψεις του, πιέζει τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να... θωρακιστούν από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, ζητώντας στην πράξη από την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική να φρενάρουν την ανάπτυξή τους για να χρηματοδοτήσουν αυτή των ΗΠΑ, αγοράζοντας κατά κόρον αμερικανικά ομόλογα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Περού έφτασαν στο 32% του ΑΕΠ, της Παραγουάης στο 25%, της Ουρουγουάης στο 24%, της Βραζιλίας στο 19% του Μεξικού στο 18%, της Κολομβίας στο 16% και της Χιλής στο 15%. Η Αργεντινή με μεγάλο κόπο κατάφερε να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα στο 10% του ΑΕΠ, από το 4% που ήταν την εποχή της Κίρτσνερ. Ο Μακρί προχώρησε σε έναν τιτάνιο αγώνα συγκέντρωσης συναλλάγματος, αφαιρώντας από την πραγματική οικονομία 37 δισ. δολάρια, πολύτιμα κεφάλαια που θα δημιουργούσαν τον πραγματικό πλούτο για τους πολίτες της χώρας.

Μέσα στην εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο του Μακρί, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, “έκαψαν” το 10% των αποθεμάτων αυτών, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Στουρθενέχερ να υπόσχεται την περαιτέρω αφαίμαξη των αποθεμάτων.

“Η Κεντρική Τράπεζα έχει την πλήρη στήριξη της προεδρίας” τόνισε ο Μακρί στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Φριχέριο προειδοποιήσε ότι “η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο” από την αύξηση των επιτοκίων και την πτώση του πέσο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρί και οι υπουργοί του ψεύδονται, γιατί η αντιπολίτευση δεν προσπάθησε να “εκμεταλλευτεί” την πιθανή αρχή μιας νέας τραγωδίας, αλλά με νηφαλιότητα και επιμονή προσπαθεί να την αποτρέψει ζητώντας διαμέσου της Κίρτσνερ να μην προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών που μπορεί να τροφοδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η κυβέρνηση του Μακρί επιτέθηκε με δριμύτητα στην Αριστερά, που ζήτησε να φρενάρει την άνοδο των τιμών στις υπηρεσίες και να μην προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση. Ακόμη και από τις σελίδες της φιλοκυβερνητικής και συντηρητικής "La Nacion", o Κάρλος Ράνι προειδοποίησε για “το δράμα που κερδίσαμε την Κριστίνα Κίρτσνερ”.

Τα πρωτοπαλίκαρα του Μακρί

Φεντερίκο Στουρθενέχερ, ο “ιπτάμενος” κεντρικός τραπεζίτης

Ο Στουρθενέχερ αποτελεί έναν από μηχανής θεό της οικονομίας, με διδακτορικό στο ΜΙΤ και πανεπιστημιακή έδρα στο Χάρβαρντ. Ήταν υφυπουργός Οικονομικής Πολιτικής στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντε Λα Ρούα, που το έσκασε με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο βυθίζοντας την Αργεντινή στο χάος.

Ο Στουρθενέχερ κατάφερε να βγει αλώβητος, χωρίς να καταδικαστεί, γιατί.. εκτελούσε διαταγές και ο “φιλικός” εισαγγελέας δεν κατέθεσε έφεση για την απάτη της ανταλλαγής 46 παλιών ομολόγων με 5 νέα που είχαν αποφασίσει ο Ντε Λα Ρούα και ο τρισάθλιος υπουργός Οικονομικών Καβάλιο. Αυτός που μας συμβούλευε με πάθος από τις σελίδες της “Καθημερινής” και τις οθόνες του ΣΚΑΪ να ακολουθήσουμε τις σοφιστίες του ΔΝΤ.

Το 2013 Στουρθενέχερ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Βanco Ciudad, όπου είχε... βολέψει συγγενείς του και έδινε δάνεια στους οπαδούς του Μακρί, για να κάνει τον βουλευτή. Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Μακρί τον διόρισε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας. Από το 2017 αντιμετωπίζει δικαστική περιπέτεια για απάτη 70 δισ. πέσος και άλλες δίκες για μικρότερα ποσά, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν συναλλαγματικά σκάνδαλα στο πράσινο χρώμα του δολαρίου.

Λουίς Καπούτο, ο υπουργός Οικονομικών και εκτίναξης χρέους

Ο Καπούτο είναι αδελφός ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας. Πέρασε από την JP Morgan στην Deutsche Bank. Ως υφυπουργός Οικονομικών του Μακρί τον Δεκέμβριο του 2015 ξανανάνοιξε τον κύκλο της αύξησης του χρέους με την καταβολή 9,35 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ για να κλείσουν οι παλιές αμαρτίες από την εποχή του Ντε Λα Ρούα και τις οποίες αρνήθηκαν πάντα να πληρώσουν οι Κίρτσνερ. Όταν τον Δεκέμβριο του 2016 ο Καπούτο ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ήταν το δεύτερο πλουσιότερο μέλος της κυβέρνησης.

Το πρώτο έτος που ανέλαβε ως υπουργός το δημόσιο έλλειμμα ξεπέρασε το 9%, τα επιτόκια για το χρέος διπλασιάστηκαν και το χρέος αυξήθηκε κατά 142 δισ. δολάρια, καθιστώντας την Αργεντινή τον μεγαλύτερο εκδότη δημοσίων ομολόγων στον κόσμο για την περίοδο 2016-2018. Την ίδια περίοδο, εγκατέλειψαν την Αργεντινή κεφάλαια αξίας 88 δισ. δολαρίων. Ο Καπούτο είναι αναμεμειγμένος στα Paradise Papers και έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ανακριτικών αρχών για διάφορα σκάνδαλα.

Νικολάς Ντουχόβνε, υπουργός Οικονομίας και ελλειμμάτων

O Nτουχόβνε ξεκίνησε φαινομενικά ως ένας ακίνδυνος σχετικά νεαρός οικονομολόγος, αλλά αποδείχθηκε σε πραγματικό μάγο της εκτίναξης των... ελλειμμάτων. Ανάλαβε το νέο σχετικά υπουργείο Οικονομίας τον Ιανουάριο του 2017 και μέσα σε ακριβώς ένα έτος εκτίναξε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 71% και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 187%! Με πιο απλά λόγια, το δημόσιο έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 75 δισ. δολάρια, για να φθάσει στο 14% του ΑΕΠ, παρά τις προσπάθειες που έκανε για να το... συγκαλύψει.

Ο “μάγος” Ντουχόβνε κατάργησε και τον νόμο του υπουργού Οικονομικών Λαβάνια, που είχε πετάξει στην κυριολεξία το ΔΝΤ από την Αργεντινή και προέβλεπε ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα έπρεπε να παραμείνουν στη χώρα 56 ημέρες, αποτρέποντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις “χτύπα και φεύγα”. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες της κατάργησης του νόμου του Λαβάνια από τον Ντουχόβνε έφυγαν από την Αργεντινή αμερικανικά κεφάλαια αξίας 4 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από το 2001-2002. Μαζί με τον Καπούτο βρέθηκαν στο στόχαστρο μήνυσης για την έκδοση του 100ετούς ομολόγου με αρχικό επιτόκιο που ξεπερνούσε το 7%, ενώ σύμφωνα με τους μηνυτές οι “επενδυτές”, εκτός από την απόσβεση κεφαλαίου, θα έχουν κέρδος που θα φτάνει 12,5 φορές το κεφάλαιο που επένδυσαν, καθιστώντας την έκδοση του ομολόγου μια πραγματική ληστεία για τον λαό της Αργεντινής. Εμπλέκεται στα Panama Papers και άλλα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων και μεγάλης φοροδιαφυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL