Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο / Δουλειά με αξιοπρέπεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο / Δουλειά με αξιοπρέπεια

Προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις ήταν το μήνυμα των περισσότερων πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν και φέτος σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, θα έλεγε κανείς ότι δεν πέρασε μια μέρα από το 1886: απαγορεύσεις διαδηλώσεων, εργαζόμενοι που ακόμη διεκδικούν διαλείμματα ανάμεσα στις βάρδιές τους ή αγωνίζονται για την ίδρυση σωματείων.

Οι πιο επεισοδιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς αμφιβολία στη γειτονική Τουρκία. Εκεί όπου η προεκλογική περίοδος δεν στάθηκε αφορμή για μια έστω και προσωρινή χαλάρωση των δρακόντειων περιορισμών στις δημοκρατικές ελευθερίες που έφερε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αψηφώντας τις απαγορεύσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό της πλατείας Ταξίμ.

Δύο ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν διαδοχικά να σπάσουν τον κλοιό, με την αστυνομία να πραγματοποιεί περισσότερες από ογδόντα συλλήψεις. Το κλίμα αστυνομοκρατίας δεν αποθάρρυνε τους διαδηλωτές ούτε σε άλλες πόλεις, καθώς πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο Μακρόν "δραπετεύει" από τα πενηντάχρονα του Μάη

Τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε από τη γαλλική πρωτεύουσα. Η πορεία των συνδικάτων CGT και Solidaires διακόπηκε για αρκετή ώρα και οι αρχές ανάγκασαν τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή της πορείας τους όταν ομάδες αντιεξουσιαστών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στη γέφυρα του Αουστερλίτς. Η αστυνομία ανακοίνωσε διακόσιες προσαγωγές.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στη χώρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς όχι μόνο οι φετινές κινητοποιήσεις συμπίπτουν με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Μάη του ’68 αλλά και πραγματοποιούνται εν μέσω απεργιακού κλοιού και φοιτητικών διαμαρτυριών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

Διόλου τυχαία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τα άφησε όλα αυτά πίσω του "δραπετεύοντας" στη μακρινή Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη. "Ο Πρόεδρος δεν έχει αργίες" περιορίστηκε να σχολιάσει από το Σίδνεϊ και, ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή της Πρωτομαγιάς για το συγκεκριμένο ταξίδι, απάντησε: "Δεν είναι δουλειά μου να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια".

Brexit και δικαστικοί "βιασμοί"

Στη Βρετανία, η καρδιά των πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων χτυπούσε και φέτος στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κέντρο του Λονδίνου. Τα πανό των διαδηλωτών αφορούσαν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μέι, ενώ δεν ξεχνούσαν το Brexit ή την πολύνεκρη πυρκαγιά στο οικιστικό συγκρότημα Γκρένφελ. Δυναμικό "παρών" στις κινητοποιήσεις έδωσαν και οι εργαζόμενοι των εστιατορίων McDonald’s, που πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τη χαμηλή αμοιβή τους.

Στην Ισπανία, οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν από την αυξημένη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων έπειτα από την προκλητική δικαστική απόφαση για την απαλλαγή των δραστών ενός ομαδικού βιασμού. Τόσο στη Μαδρίτη όσο και τη Βαρκελώνη, οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της επανεξέτασης της υπόθεσης από την ισπανική Δικαιοσύνη.

Για μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι και στη Γερμανία, με τις φετινές κινητοποιήσεις να καταγγέλλουν ιδιαίτερα την άνοδο του AfD. Η συγκεκριμένη αναφορά στο κάλεσμα των συνδικάτων οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις και σε αντιδιαδηλώσεις του ακροδεξιού κόμματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, χωρίς όμως να σημειωθούν βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της χώρας (DGB), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 500 συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή περίπου 340.000 ατόμων.

Ακροδεξιές αντιδιαδηλώσεις και στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ - δεν είχαν αρχίσει την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Με βάση το κάλεσμα των διαδηλωτών, οι κινητοποιήσεις θα είχαν ως βασικές αιχμές την ανεργία, την αναγνώριση του δικαιώματος συνδικαλιστικής οργάνωσης αλλά και την πολιτική Τραμπ, με πολλές οργανώσεις να καλούν σε μια "μέρα αντίστασης" στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ακροδεξιές οργανώσεις εμφανίζονταν αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν φέτος αντιδιαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Στο Σιάτλ, μια κίνηση με την ονομασία Πατριώτες της Πολιτείας της Ουάσιγκτον απηύθυνε μέσω Διαδικτύου κάλεσμα για "αντίσταση στους ταραξίες".

Στη σχετική σελίδα της στο Facebook, η οργάνωση καλούσε τους υποστηρικτές της να "αντισταθούν" στις αντιφασιστικές οργανώσεις που, όπως υποστηρίζει, "καταστρέφουν επιχειρήσεις και επιτίθενται σε ανθρώπους σε όλη τη Δυτική Ακτή" των ΗΠΑ. Το κάλεσμα συνοδευόταν μάλιστα από φωτογραφία που δείχνει ένoπλους με στρατιωτικά γιλέκα και ακροδεξιά εμβλήματα να στέκονται μπροστά σε μασκοφόρους διαδηλωτές.

Το μίσος και οι προτροπές στη βία ξεχειλίζουν στα σχόλια κάτω από τη δημοσίευση. "Είναι καιρός οι ντόπιοι πατριώτες του Σιάτλ να δώσουν ένα μάθημα στους υπάνθρωπους μπάσταρδους" σημείωνε ένας από τους επισκέπτες της σελίδας, ενώ άλλοι υπενθύμιζαν το γνωστό σύνθημα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προτρέποντας τους "πατριώτες" να κάνουν την Αμερική και πάλι σπουδαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL