Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Γαϊτανάκι πιέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαϊτανάκι πιέσεων

Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτικοδιπλωματική διαδικασία ατέρμονης μόχλευσης της κόντρας Δύσης-Ιράν. Μονομερείς “πρωτοβουλίες” και κινήσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ με πρόσχημα για άλλη μια φορά τις δήθεν “ανησυχίες” τους για την αύξηση της επιρροής της Τεχεράνης και τις ικανότητες του στρατιωτικού δυναμικού της, οι οποίες εσχάτως βρίσκουν ευήκοα ώτα και στη Γαλλία, επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επίσκεψη εργασίας αφιερωμένη στη αμερικανοϊσραηλινή “συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας” προκειμένου να αντιμετωπιστεί “η ιρανική επέκταση στη Μέση Ανατολή” -όπως ανακοινώθηκε επίσημα-, ενώ στο τραπέζι έχει ήδη πέσει η πρόταση μιας “νέας συμφωνίας” με το Ιράν, “εφ' όλης της ύλης” κατά τα συμφραζόμενα, την οποία υπογράφει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Προσπαθώντας να ρίξει γέφυρες με την Αμερική του Τραμπ και να εμφανιστεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτή και τους υπόλοιπους “αγχωμένους” Ευρωπαίους αποκαθιστώντας, κατά κάποιον τρόπο, την πάλαι ποτέ γαλλική ηγεμονία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος φαίνεται πρόθυμος να αφουγκραστεί τις αμερικανικές “ανησυχίες” για το Ιράν και να τις αμβλύνει μέσω της προτεινόμενης εκ μέρους του “νέας συμφωνίας” για το πυρηνικό αλλά και ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμά του. Προσφέρθηκε μάλιστα να εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου ώστε να εισακουστούν οι αμερικανικές “ανησυχίες”.

Οι προτάσεις του Μακρόν συμπυκνώνονται σε τέσσερα σημεία:

* Να διατηρηθεί η απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν όπως προβλέπεται στη συμφωνία του 2015, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποσυρθούν μονομερώς από αυτή (η σχετική απόφαση Τραμπ αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου).

* Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ιρανική πυρηνική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα, άρα και μετά το 2025, οπότε, βάσει της τρέχουσας συμφωνίας, προβλέπεται η σταδιακή άρση κάποιων τεχνικών περιορισμών στις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας.

* Να τερματιστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και οι δοκιμές πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

* Να διαμορφωθούν όροι για μια πολιτική λύση που θα περιορίσει τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη, τη Συρία, στο Ιράκ και στον Λίβανο.

Για την ώρα, πάντως, και για το σκέλος που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα, οι προτάσεις Μακρόν κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκαλούν στη διεθνή σκηνή, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα, ενώ έντονα αρνητική ήταν και η αντίδραση στην Τεχεράνης, που απέρριψε ρητά οποιαδήποτε ιδέα “αναθεώρησης” της ισχύουσας συνθήκης.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν “λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί” διεμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη στην υπό συζήτηση αμερικανογαλλική πρωτοβουλία για “αναθεώρησή” της. “Είναι μια συμφωνία που υπάρχει, λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί” σημείωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος στη διάρκεια διάσκεψης δωρητών για τη Συρία στις Βρυξέλλες.

Ανάλογου περιεχομένου και ύφους ήταν και το μήνυμα της Μόσχας προς Τραμπ και Μακρόν, σύμφωνα με το οποίο δεν “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική” απέναντι στην ισχύουσα πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. “Τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας στην τρέχουσα μορφή της. Εκτιμούμε πως προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική” υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι η συνθήκη αυτή ήταν ο καρπός επίμονων διπλωματικών προσπαθειών πολλών χωρών. “Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα καταστεί δυνατόν στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία να ξανακάνουμε μια δουλειά που θα στεφθεί με την ίδια επιτυχία” επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στην Τεχεράνη, οι υπόνοιες για κυοφορούμενο αμερικανογαλλικό σχέδιο “αναθεώρησης” της συμφωνίας με τη Δύση και τις μεγάλες δυνάμεις, που οδηγεί de facto το Ιράν σε διεθνή εποπτεία, προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κύμα οργής. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί αμφισβήτησε τη νομιμότητας μιας νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, αναρωτώμενος δημόσια για “ποιο λόγο και με ποιο δικαίωμα” μπαίνει ένα τέτοιο θέμα. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί προσωπικά στον Εμανουέλ Μακρόν, καθότι οι παραδοσιακοί ισχυροί οικονομικοί και διπλωματικοί δεσμοί με τη Γαλλία σημαίνουν πολλά για την Τεχεράνη, ειδικά μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της και την προοπτική μεγάλων γαλλικών επενδύσεων στη χώρα οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

“Μαζί με τον ηγέτη μιας ευρωπαϊκής χώρας λένε: θέλουμε να λάβουμε απόφαση για μια επταμερή συμφωνία. Για ποιο λόγο; Με ποιο δικαίωμα;” διερωτήθηκε ο Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Ο Ιρανός Πρόεδρος έστρεψε όλα τα πυρά του κατά του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον εμμέσως “άσχετο” από πολιτική και διεθνείς σχέσεις. “Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στην πολιτική, στα νομικά, στις διεθνείς σχέσεις. Πώς μπορεί ένας έμπορος, ένας κατασκευαστής ακινήτων, ένας κατασκευαστής πύργων να κρίνει τις διεθνείς υποθέσεις;” αναρωτήθηκε ο Ροχανί.

Ισραηλινή εμμονή

Πάντως, αν και οποιαδήποτε “αναθεώρηση” της συμφωνίας με το Ιράν -όποτε κι αν αυτή δρομολογηθεί- είναι βέβαιο ότι θα περάσει διά πυρός και σιδήρου. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά την πολύπλευρη, αγαστή συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ που αναβαθμίστηκε μετά τον Τραμπ, το πεδίο παραμένει απολύτως ελεύθερο. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον καθώς και μέλη της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη στενή συνεργασία των δύο χωρών με φόντο τις “αρνητικές εξελίξεις” από την “επέκταση” του Ιράν στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, αναφέρεται σε σχετική επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί το Ιράν, σύμμαχο του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ότι επιδιώκει να αποκτήσει στρατιωτικά ερείσματα στη Συρία με σκοπό να απειλήσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες έχουν πολλαπλασιάσει τελευταία τις απειλές τους κατά της Τεχεράνης, μιλώντας ακόμα και για στρατιωτική δράση εναντίον της. Παρότι το Ισραήλ έχει αποφύγει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στη Συρία, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και αυτοκινητοπομπών με όπλα που, όπως υποστηρίζει, προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία πολεμά στο πλευρό των στρατευμάτων του Άσαντ. Η ένταση κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο με την παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου από ιρανικό drone, το οποίο καταρρίφθηκε. Στις 9 Απριλίου, αεροπορική βάση στην κεντρική Συρία έγινε στόχος επιδρομής την οποία η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της απέδωσαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Τουλάχιστον 14 μαχητές που ανήκαν στις δυνάμεις ή πολεμούσαν στο πλευρό του Άσαντ, ανάμεσά τους και Ιρανοί, σκοτώθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL