Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Αταίριαστο ζευγάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αταίριαστο ζευγάρι

Τους χαρακτηρίζουν ως ένα από τα πιο περίεργα διπλωματικά ζευγάρια της ιστορίας. Διαφέρουν ως προς το επικοινωνιακό χάρισμα και το στυλ, αλλά μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία, αν όχι μεγαλομανία. Σφυρηλάτησαν τη σχέση τους με την πρόσφατη κοινή τους επίθεση στη Συρία. Τώρα θα πρέπει να συζητήσουν για τις μεταξύ τους διαφορές: το περιβάλλον, τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος μέχρις ότου ο Λευκός Οίκος του Τραμπ να στρώσει το κόκκινο χαλί για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη. Λίγους μήνες πριν τίποτε δεν προμήνυε ότι ο καλεσμένος που θα επέλεγε η αμερικανική κυβέρνηση για μια τέτοια τιμή θα ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στη διάρκεια άλλωστε της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ δεν έκρυβε την προτίμησή του για την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, με την οποία συγγενεύει περισσότερο πολιτικά, ιδίως σε ό,τι αφορά την (αντι)μεταναστευτική πολιτική.

Ωστόσο η σχέση μεταξύ των δύο Προέδρων είχε αναπάντεχη επιτυχία. Η κοινή τους στάση στην πρόσφατη κρίση της Συρίας δεν προέκυψε από το πουθενά. Οι δυο τους μιλούν τακτικά στο τηλέφωνο και μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει να αναδείξουν τις υπαρκτές διαφωνίες τους σε διάφορα ζητήματα. Ο Μακρόν απέφυγε να αποδοκιμάσει τον Τραμπ μετά την εκλογή του, ενώ αντίθετα τον αποκάλεσε δημόσια "φίλο της Γαλλίας". Εξίσου προσεκτικός αποδείχτηκε και ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο.

Φυσικά στην επιτυχία της σχέσης καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η συγκυρία. Με την παραδοσιακή σύμμαχο Βρετανία βυθισμένη στην εσωστρέφεια του Brexit και τη Γερμανία να αναζητεί εδώ και μήνες κυβέρνηση, η Γαλλία του Μακρόν έσπευσε να καλύψει το κενό αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Έτσι ο βασικός Ευρωπαίος συνομιλητής του Τραμπ όλο αυτό το διάστημα δεν βρισκόταν στο Λονδίνο ή το Βερολίνο, αλλά στο Παρίσι.

Η τριήμερη επίσκεψη Μακρόν στην Ουάσιγκτον άρχισε χθες το απόγευμα με την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα και το ιδιωτικό δείπνο που του παρέθεσε ο Τραμπ το βράδυ. Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθούν η πρώτη επίσημη συνάντηση και η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου. Την Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος θα κλείσει την επίσκεψή του αφού πρώτα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Είναι σαφές ότι ο Τραμπ δεν επέλεξε τον Μακρόν για να ακούσει ενοχλητικά κηρύγματα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και ο Μακρόν είναι αρκετά διακριτικός για να αποφύγει κάτι ανάλογο. Διόλου τυχαία, ο Γάλλος Πρόεδρος, πριν αναχωρήσει από τη χώρα του, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένοντας ότι η κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Είναι κάτι που μάλλον θα ακούσουμε και σήμερα από τα στόματα των δύο Προέδρων.

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν και πάλι τα όσα ενώνουν τις δύο πλευρές. Στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα ο Μακρόν διεκδίκησε άλλωστε τα εύσημα για το γεγονός ότι "έπεισε", όπως υποστήριξε, τον Τραμπ να διατηρήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Απομένει να φανεί αν θα κατορθώσει να τον μεταπείσει και σε κάτι σημαντικότερο: τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μακρόν αναμένεται να δηλώσει ότι συμμερίζεται κάποιες από τις ανησυχίες του Τραμπ για τη συμφωνία του Ιουλίου 2015. Θα επιμείνει πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από τη συμφωνία στα μέσα Μαΐου, όπως έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει η αμερικανική κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι πού ακριβώς θα αναζητηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της για ριζική αναθεώρηση της ιστορικής συμφωνίας.

Αν η αμερικανική πλευρά πάρει κάτι στο συγκεκριμένο ζήτημα, τότε δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να υποχωρήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα: τη συμφωνία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, από την οποία οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσυρθεί και για τη διάσωση της οποίας ο Μακρόν έχει αναλάβει εδώ και μήνες πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί αναμφίβολα και το διεθνές εμπόριο. Προτού αναχωρήσει από το Παρίσι, ο Μακρόν κάλεσε άλλωστε τον Αμερικανό ομόλογο του να εξαιρέσει οριστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους δασμούς που επέβαλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Μάλλον δύσκολα όμως θα πάρει ένα τέτοιο "δώρο" από τον Τραμπ, αφού στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται στην Ουάσιγκτον η Γερμανίδα καγκελάριος Άννγκελα Μέρκελ.

Καλό το περιβάλλον και η διεθνής ασφάλεια, αλλά οτιδήποτε αφορά οικονομικές συναλλαγές και εμπορικές σχέσεις είναι αδύνατον να ρυθμιστεί απουσία του Βερολίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL