Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ στον Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ στον Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει η Άνγκελα Μέρκελ στις 27 Απριλίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ Γερμανίας χαρακτηρίζονται από ένταση λόγω των βαθιών διαφορών μεταξύ των δύο ηγετών.

«Οι διμερείς σχέσεις και οι διπλωματικές προκλήσεις και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ.

«Με την ευκαιρία της επανεκλογής της Ά.Μέρκελ, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια χρονική στιγμή όπου τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί, την ώρα που Μέρκελ και Τραμπ δεν κρύβουν τις μεταξύ τους διαφωνίες για μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας, όπως το ελεύθερο εμπόριο, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε, εναντίον της Γερμανίας καταγγέλλοντας τα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας, να απειλήσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με την επιβολή αυστηρότερων δασμών και να επικρίνει την υποδοχή των προσφύγων από το 2015.

Τον περασμένο Μάιο, η Άγγελα Μέρκελ είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχει «σχεδόν παρέλθει» η εποχή όπου κυριαρχούσε η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ευρωπαίων-Αμερικανών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά τη Σύνοδο της G7 που είχε διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα και κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ είχε αρνηθεί να δεσμευτεί υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από την οποία αποσύρθηκε κατόπιν η Ουάσιγκτον.

Στην προηγούμενη επίσκεψή της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, την Άνοιξη του 2017, το σκηνικό που είχαν καταγράψει οι κάμερες ήταν μάλλον αμήχανο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε να αγνοεί τις εκκλήσεις των φωτορεπόρτερ να ανταλλάξει χειραψία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Λευκός Οίκος είχε τότε απαντήσει ότι ο πρόεδρος δεν άκουσε το αίτημα των δημοσιογράφων.

Η Ά.Μέρκελ θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα δειπνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο την 23η Απριλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL