Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Επαναπατρίζει τις οικογένειες των Καναδών διπλωματών στην Κούβα η κυβέρνηση Τριντό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπατρίζει τις οικογένειες των Καναδών διπλωματών στην Κούβα η κυβέρνηση Τριντό

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό αποφάσισε να επαναπατριστούν τα μέλη των οικογενειών των Καναδών διπλωματών που υπηρετούν στην πρεσβεία της χώρας στην Κούβα, διότι η αιτία των ασυνήθιστων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν παραμένει ακόμη άγνωστη, ενώ εκτιμήσεις ειδικών εγείρουν ανησυχίες περί του ότι υπέστησαν νέου είδους εγκεφαλικά τραύματα, γνωστοποίησε η Οτάβα τη Δευτέρα.

Οι αρχές του Καναδά διενεργούν ακόμη έρευνες για να εξακριβώσουν τα αίτια των συμπτωμάτων, τα οποία είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά από Καναδούς που σχετίζονταν με την πρεσβεία της Αβάνας το 2017 και τα οποία αναφέρθηκαν επίσης από διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Κούβα.

Τα συμπτώματα -μεταξύ άλλων απώλεια ακοής, ζαλάδες, δυνατοί πονοκέφαλοι, ναυτίες - παρουσίασαν 10 από τα 27 μέλη του διπλωματικού προσωπικού και τα μέλη των οικογενειών τους που υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, δήλωσε Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μολονότι δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα από το φθινόπωρο του 2017, διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους που επέστρεψαν στον Καναδά συνεχίζουν να αισθάνονται τα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έντασή τους είχε αμβλυνθεί πριν επαναπατριστούν.

Η καναδική κυβέρνηση έλαβε εξάλλου πληροφορίες από ειδικούς στον Καναδά και στις ΗΠΑ που εγείρουν ανησυχίες για ένα νέο είδος επίκτητου εγκεφαλικού τραύματος, σύμφωνα με τον Καναδό αξιωματούχο. Οι θεωρίες περί επίθεσης με κάποιου είδους «ηχητικό» όπλο, που είχαν διατυπώσει πρώτοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πέρυσι, ή περί ομαδικών ψυχοσωματικών αιτίων θεωρούνται πλέον απίθανο να ισχύουν.

Οι εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν στους χώρους όπου διέμενε το προσωπικό ως προς την ποιότητα του αέρα και του νερού επίσης δεν συνέβαλαν να εντοπιστεί κάποιο αίτιο των προβλημάτων υγείας των Καναδών διπλωματών και των οικείων τους, πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Λόγω της αβεβαιότητας, η πρεσβεία του Καναδά στην Κούβα θα οριστεί ως αποστολή στην οποία δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μελών των οικογενειών διπλωματών, ανέφερε η κυβέρνηση σε χωριστή ανακοίνωσή της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι μέλη του αμερικανικού διπλωματικού σώματος και οικείοι τους στην Κούβα εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα που οφείλονταν σε «συμβάντα», την ακριβή φύση των οποίων δεν προσδιόρισε. Ανέφερε απλά πως άρχισαν να καταγράφονται από τα τέλη του 2016.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα η απόφασή της να μειωθεί το προσωπικό της στην πρεσβεία της χώρας στην Αβάνα κατά περίπου τα δύο τρίτα, καθώς η αιτία των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες και συγγενείς τους παραμένει ακόμη άγνωστη.

Το τρέχον διάστημα στην Αβάνα υπηρετούν 15 μέλη του διπλωματικού σώματος του Καναδά και η καναδική διπλωματία θα επανεξετάσει το κατά πόσον είναι απαραίτητη η πλήρωση όλων των θέσεων, σημείωσε ο Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στα «συμβάντα» που κατήγγειλαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ σημειώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα αίτια που προκάλεσαν προβλήματα υγείας στους διπλωμάτες τους και στα μέλη των οικογενειών τους.

Το επίπεδο των σχέσεων του Καναδά με την Κούβα ως πρόσφατα χαρακτηριζόταν καλό, παρότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν επί δεκαετίες έναν εξαιρετικά σκληρό οικονομικό αποκλεισμό στη νήσο.

Ο Καναδός διπλωμάτης δήλωσε ότι τα μυστηριώδη συμπτώματα έχουν εμφανίσει μόνο Καναδοί και Αμερικανοί και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τουρίστες ή άλλοι ταξιδιώτες στην Κούβα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL