Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Συρία: Η σκυτάλη στη διπλωματία αλλά με το δάχτυλο στη σκανδάλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Η σκυτάλη στη διπλωματία αλλά με το δάχτυλο στη σκανδάλη

 «Αν το συριακό καθεστώς συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το τοξικό αέριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τραβήξουν και πάλι πιστόλι» διαμηνύει η Ουάσινγκτον έπειτα από τη συντονισμένη πυραυλική επίθεση μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία, που εξαπέλυσαν συνολικά 105 πυραύλους εναντίον τριών στόχων στη Συρία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, ενώ εάν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε, το Λονδίνο θα επανεξετάσει τις επιλογές του.

Από την πλευρά της η Μόσχα, που υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, όπως και η Δαμασκός, καταγγέλλει την επίθεση και αρνείται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν του σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών προσπαθειών τους για πολιτική επίλυση του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πλήγματα, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από την «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση που είχε στόχο τρεις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων και δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τους Δυτικούς, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία σκοπεύουν να επιστρέψουν στη διπλωματία. Το βράδυ του Σαββάτου παρουσίασαν στους 12 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που αναμένεται να συζητηθεί την Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση», ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού».

Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».

Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταίων συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν παγώσει, θα εστιάσουν στη διακυβέρνηση, στο θέμα του Συντάγματος, στις εκλογές, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15ημερών από την υιοθέτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL