Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου αλλά και οι φωνές για την ειρήνη / Διπλωματικός και στρατιωτικός πυρετός για τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου αλλά και οι φωνές για την ειρήνη / Διπλωματικός και στρατιωτικός πυρετός για τη Συρία

Οι πολεμικές ιαχές, οι αμφίσημες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ο ισχυρισμός του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν πως "έχει αποδείξεις" για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ παρέτειναν την αγωνία για την τροπή του πολέμου στη Συρία και τον κίνδυνο μετεξέλιξής του σε περιφερειακή, ακόμα και σε παγκόσμια σύρραξη με την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Καθώς συνεδρίαζε χθες το βραδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία προειδοποίησε τους δυτικούς να αναλογιστούν σοβαρά τις συνέπειες των απειλών τους. Παράλληλα, η Μόσχα διέταξε τα δικά της πολεμικά πλοία να αποπλεύσουν από τη ναυτική βάση της Ταρτούς -όπου θα ήταν σχετικά εύκολος στόχος- και να αναπτυχθούν στην ανατολική Μεσόγειο για να συντονίσουν τη δράση τους με τις άλλες δυνάμεις και τα αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτει η Ρωσία στη Συρία. Ουδείς εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Δύσης να είναι ταυτόχρονα παγκόσμιοι αστυνόμοι, εισαγγελείς, δικαστές και εκτελεστές, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει την κλιμάκωση.

Η κρίση λαμβάνει ολοένα περισσότερα χαρακτηριστικά προηγούμενων συρράξεων στη Μέση Ανατολή, με συγκέντρωση δυνάμεων, διπλωματικό μπρα ντε φερ, διαβεβαιώσεις για ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και ερωτηματικά για τον ρόλο της Τουρκίας (με τον Πρόεδρο Ερντογάν να επικοινωνεί διαδοχικά με τους Τραμπ και Πούτιν), ενώ σε αρκετές χώρες δυναμώνουν οι φωνές εναντίον του πολέμου. Στη Βρετανία ξύπνησαν οι μνήμες της επέμβασης στο Ιράκ, τη στιγμή που το Βερολίνο ξεκαθαρίζει πως δεν σκοπεύει να πάρει ενεργά μέρος, όπως απέφυγε να εμπλακεί άμεσα σε προηγούμενους πολέμους.

Σουηδική πρόταση συμβιβασμού

Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους ελέγχουν από χθες την πόλη Ντούμα μετά την αποχώρηση των τελευταίων αντικαθεστωτικών ανταρτών. Στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ώρες κλιμάκιο του Οργανισμού για της Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), με ρωσικές και συριακές εγγυήσεις για την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων, ενώ η Σουηδία υπέβαλε στο Σ.Α. του ΟΗΕ "συμβιβαστικό" σχέδιο ψηφίσματος που ίσως γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διενέργεια έρευνας και έκδοσης πορίσματος σχετικά με τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το σχέδιο αναγνωρίζει τη σημασία της αποστολής του ΟΑΧΟ στην Ντούμα, ενώ ζητάει τη δημιουργία ενός "νέου, ανεξάρτητου και επαγγελματικού" φορέα που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και τις καταγγελίες που σχετίζονται με τα χημικά όπλα στη Συρία ώστε να αντιμετωπιστούν "μια και καλή". Στην κατεύθυνση αυτή καλείται ο γ.γ. του ΟΗΕ να υποβάλει προτάσεις μέσα σε δέκα ημέρες.

Μπλόφα Τραμπ;

Μετά από το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε το εμπρηστικό μήνυμα Τραμπ στη Ρωσία ότι "θα έρθουν οι πύραυλοι (στη Συρία), ωραίοι, νέοι και 'έξυπνοι'", στρατιωτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι η αμερικανική δύναμη πυρός στην περιοχή -προς το παρόν- δεν είναι μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ αλλά όχι αεροπλανοφόρο. Όπως σημείωσε η εφημερίδα "Γκάρντιαν", το αεροπλανοφόρο "Θίοντορ Ρούζβελτ" αποχώρησε μετά από τετράμηνο και βρίσκεται πλέον στις Φιλιππίνες, ενώ η αμερικανική αρμάδα υπό το αεροπλανοφόρο "Χάρι Τρούμαν" απέπλευσε μόλις προχθές από τον ναύσταθμο του Νόρφολκ, πλέει στον Ατλαντικό και θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οι Αμερικανοί διατηρούν ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στο Κατάρ, στην Ιορδανία και στην Τουρκία, ενώ υπολογίζουν στη συνδρομή της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναδίπλωση Τραμπ χθες, πάλι με μήνυμα στο Τwitter, ότι μια επίθεση κατά της Συρίας «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα» γιατί, όπως σημείωσε ο ίδιος, ουδέποτε είπε πότε θα γίνει αυτή. Πριν αρχίσει η κρίσιμη σύσκεψη στον Λ. Οίκο ο Τραμπ επανήλθε λέγοντας ότι θα λάβει αποφάσεις "πολύ σύντομα".

Σάντερς: Να αποφασίσει το Κογκρέσο

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μερίδα του Τύπου αμφισβητεί την πολεμική ρητορεία του Τραμπ, αλλά η κριτική επικεντρώνεται στις σχέσεις του με τη Ρωσία και την προσπάθειά του να ξεφύγει από τη σχετική έρευνα. Από τους πρώτους που τον κατήγγειλαν έντονα είναι ο γερουσιαστής, πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για μεγαλύτερο πόλεμο στη Συρία.

"Βρισκόμαστε επί 17 χρόνια στο Αφγανιστάν και επί 15 χρόνια στο Ιράκ. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη περιφερειακή αστάθεια, φρικτές απώλειες ζωών και κόστος που ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν ο Τραμπ πιστεύει ότι η επέκταση του πολέμου στη Συρία θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή και θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, τότε θα πρέπει να παρουσιάσει τις ιδέες του στο Κογκρέσο", τόνισε ο Σάντερς.

Φωνάζοντας "όχι στον πόλεμο" διαδηλωτές διέκοψαν χθες την ακρόαση του νυν διευθυντή της CIA και εκλεκτού του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Γαλλία και Ιταλία

"Εχουμε την απόδειξη ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ" δήλωσε ο Πρόεδρος Ε. Μακρόν στη γαλλική τηλεόραση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεση κατά της Συρίας ανέφερε ότι η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της σε εύθετο χρόνο, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, "όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό".

Η Ιταλία δεν θα έχει άμεσο ρόλο σε μια επίθεση στη Συρία αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της, με βάση τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι μετά από διαδοχικές επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες.

Κόρμπιν: Δεν σώζονται ζωές με μεγαλύτερο πόλεμο

Στο Λονδίνο, η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε χθες έκτακτη υπουργική σύσκεψη, στην οποία έδωσε χαρακτήρα "συμβουλίου πολέμου", προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα εναντίον της Συρίας, αλλά ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επέμεινε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή, ώστε να έχει το Κοινοβούλιο τον τελευταίο λόγο για μια νέα πολεμική περιπέτεια. "Δεν θα σωθούν ζωές με περισσότερο πόλεμο, θα χαθούν περισσότερες ζωές και ο πόλεμος θα επεκταθεί αλλού", τόνισε ο Κόρμπιν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov για την εφημερίδα "Τάιμς", μόλις το 22% των Βρετανών συμφωνούν για μια επίθεση στη Συρία, ενώ διαφωνούν το 43% και το 34% απάντησαν "δεν γνωρίζω". Στην προσπάθειά του να σταματήσει τα σχέδια της κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέι, ο ηγέτης των Εργατικών έχει σύμμαχους τους Σκωτσέζους εθνικιστές, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα αλλά και την κοινή γνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2013 το κοινοβούλιο είχε μπλοκάρει -με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ- την απόπειρα του τότε πρωθυπουργού Κάμερον να σύρει τη Βρετανία σε πόλεμο στη Συρία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Μέρκελ: Δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες ότι η χώρα της δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, παρά το γεγονός ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία" ότι έγινε χρήση χημικών στην Ντούμα: "Η Γερμανία δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά αντιλαμβανόμαστε και υποστηρίζουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να αναδειχθεί πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη".

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η συμπεφωνημένη καταστροφή των συριακών χημικών όπλων δεν επιτεύχθηκε κι αυτό δεν είναι προς τιμήν της Ρωσίας, η οποία είχε αναλάβει την επιτήρηση αυτής της επιχείρησης. Επιπλέον, επέρριψε στη Ρωσία ότι δεν επέτρεψε τη διαλεύκανση της επίθεσης στην Ντούμα. "Τώρα πρέπει να εξετάσουμε όλο το φάσμα των μέτρων που μπορεί να ληφθούν", είπε, εξηγώντας ότι για το Βερολίνο αυτό σημαίνει πως στηρίζει κάθε δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και το έργο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία υποστηρίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με αναγνωριστικά αεροσκάφη και επιμελητεία, μετά από τη σχετική απόφαση του κοινοβουλίου. Ωστόσο, δεν έχει το "πράσινο" φως για καμία επιχείρηση σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ - πόσο μάλλον της Ρωσίας, όπως διατυπώθηκε στο προχθεσινό εμπρηστικό tweet του Ντόναλντ Τραμπ- και κατά τα φαινόμενα η Μέρκελ δεν πρόκειται να το ζητήσει από τη νέα Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL