Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Εστεφάνια Τόρες, ευρωβουλευτής Podemos: / Εστεφάνια Τόρες: Οι εκβιασμοί Ραχόι οδηγούν στο τέλος της κοινωνικής ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστεφάνια Τόρες, ευρωβουλευτής Podemos: / Εστεφάνια Τόρες: Οι εκβιασμοί Ραχόι οδηγούν στο τέλος της κοινωνικής ειρήνης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Οι δικαστές και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους πολιτικούς. Η Καταλωνία, η Ισπανία και η Ευρώπη χρειάζονται δημοκρατία, δικαιώματα, διάλογο και συμμετοχή των πολιτών. Θα πρέπει να δώσουμε ενωτικά μια απάντηση στη δολοφονική λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό και να αντιμετωπίσουμε τη Δεξιά, τον λαϊκισμό και τον ρατσισμό απαιτώντας λύσεις για τα καυτά προβλήματα των πολιτών. Οι μεγάλες διαδηλώσεις των γυναικών και των συνταξιούχων έδειξαν το τέλος της κοινωνικής ειρήνης" τόνισε στην "Αυγή" η Εστεφάνια Τόρες, ευρωβουλευτής του Podemos.

* Η καταστολή αντικατέστησε ακόμη μια φορά τον διάλογο στην Καταλωνία...

Το Podemos και το Unidos Podemos είχαμε προειδοποιήσει στην ισπανική Βουλή ότι η κυβέρνηση του Ραχόι ετοίμαζε νέες διώξεις. H κρίση στην Καταλωνία και συνεπώς στην Ισπανία μπορεί να επιλυθεί με τη δημοκρατία και τον διάλογο και όχι με την ποινικοποίηση της πολιτικής και με τη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων. Δεν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, αλλά πιστεύουμε ότι οι δικαστικοί και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους πολιτικούς και ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Το Podemos και το Unidos Podemos έχουν ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση των Καταλανών ηγετών, γιατί φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους, ενώ οι διεφθαρμένοι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, που ευθύνονται για σειρά σκανδάλων, αλλά και για τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων πολιτών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να προκαλούν ελεύθεροι.

* Οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι όμως βγήκαν στους δρόμους...

Οι κυρίαρχες τάξεις χρησιμοποίησαν την καταλανική κρίση για να κρύψουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οι τεράστιες διαδηλώσεις των γυναικών και οι μεγάλες διαδηλώσεις των συνταξιούχων απέδειξαν ότι για πολύ κόσμο επείγει η επίλυση των προβλημάτων τους. Πρέπει να ανακτήσουμε δικαιώματα που μας αφαιρέθηκαν από τη δολοφονική λιτότητα. Οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι έθεσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι έχουμε ανάγκη άμεσες αλλαγές στην Ισπανία και την Ευρώπη, γιατί πρέπει να μιλήσουμε για το παραγωγικό μας μοντέλο και την ανάγκη να αποτελούν η ζωή και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων το επίκεντρο της πολιτικής.

* Η κυβέρνηση Ραχόι ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν πόροι για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ ετοιμάζει σχέδιο αγοράς αμυντικού εξοπλισμού 11 δισ. σε μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει απειλές...

Το Λαϊκό Κόμμα και η κυβέρνησή του είναι ξεδιάντροποι, γιατί λένε στους συνταξιούχους που δούλεψαν μια ζωή ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις συντάξεις, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκουν δισεκατομμύρια για τη διάσωση των αυτοκινητοδρόμων, των τραπεζών και ό,τι άλλο τους έρχεται να βάλουν στον προϋπολογισμό, όπως τις νέες αμυντικές δαπάνες.

Αδιαφορούν για τους συνταξιούχους όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της οικονομίας των νοικοκυριών στηρίζοντας τα οικονομικά εισοδήματα, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες επιβιώνουν χάρις στις συντάξεις των ηλικιωμένων.

* Ο Ραχόι έχει μια μειοψηφική κυβέρνηση που δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό της...

Προχώρησε σε μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 27 Μαρτίου για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του και να γλιτώσει λόγω του (καθολικού) Πάσχα τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Στις 3 Απριλίου θα τον καταθέσουν στη Βουλή, όπου αναμένεται μπαράζ αντιδράσεων. Ο Ραχόι προτείνει να αυξήσει λίγο τις κατώτατες συντάξεις εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πολίτες και άλλα δεξιά εθνικιστικά κόμματα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Το Unidos Podemos κατήγγειλε τον απαράδεκτο αυτόν εκβιασμό. Η αύξηση των συντάξεων αποτελεί δικαίωμα και πρέπει να διασφαλίζεται με άξονα την άνοδο του πληθωρισμού. Η εκβιαστική τακτική του Ραχόι θα οδηγήσει στο τέλος της κοινωνικής ειρήνης, γιατί πλήττει όλη την κοινωνία, τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε εμείς ούτε η κοινωνία.

* Γιατί ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει μια κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία και επιβιώνει μια δεξιά μειοψηφική κυβέρνηση;

Γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE δεν έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, μια ιδέα για τη χώρα. Παραπαίει ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, ενώ τα μέλη και οι ακτιβιστές του αισθάνονται προδομένοι από τον Σάντσεθ, γιατί δεν κάνει αυτά για τα οποία ζήτησε την ψήφο για να επανεκλεγεί γραμματέας. Δεν έχει μια καθαρή γραμμή και, όταν πρέπει να επιλέξει, επιλέγει το μοναρχικό, δεξιό και λαϊκίστικο μπλοκ. Στην κυριολεξία σύρθηκε να συμμετάσχει στις απεργίες και διαδηλώσεις των γυναικών.

* Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να έρθει η αλλαγή;

Με κοινούς αγώνες με τα κοινωνικά κινήματα, τη συμμετοχή του κόσμου από τα κάτω, την εκπροσώπηση στη Βουλή όλων όσοι δεν έχουν φωνή. Το Podemos κατάφερε πολλά περισσότερα πράγματα από τότε που ιδρύθηκε. Την άνοιξη θα ξεκινήσουμε έναν κύκλο κινητοποιήσεων με αιχμή τις γυναίκες, που έδειξαν μια έντονη κινητικότητα στοιχηματίζοντας ότι το 2020 θα είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε στις κάλπες μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία. Μας περιμένουν δύο σκληρά χρόνια, γιατί το 2019 θα έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

* Η μάχη των δημοτικών εκλογών αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή μετά τις επιτυχίες σας στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας;

Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ακόμη περισσότερους δήμους ζητώντας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιλέξει εάν θα έρθει μαζί μας ή θα πάει με το αντιδραστικό μπλοκ. Η Δεξιά έχει τα μέσα ενημέρωσης στο πλευρό της, ενώ εμείς έχουμε την υποδειγματική δουλειά που κάναμε στους δήμους και τη θέληση των πολιτών να συνεχιστεί αυτή η καταπληκτική εμπειρία. Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη αποτελούν σύμβολα καλής διαχείρισης, εξυγίανσης από τη διαφθορά και υιοθέτησης πολιτικών για τους πολίτες τους. Θα το αναγνωρίσουν οι πολίτες τους, όπως αυτοί του Κάδιθ, της Λα Κορούνια, της Θαραγκόθα, του Σαντιάγκο.

* Πραγματοποιήσατε στο Podemos ένα εσωτερικό δημοψήφισμα για να κατεβείτε ενωτικά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με το Unidos Podemos...

Το 90% των μελών μας που συμμετείχε στην ψηφοφορία ψήφισε υπέρ αυτής της επιλογής και θα πάμε στις επόμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές με ένα όνομα που έχει στο συνθετικό του τη λέξη Podemos, που στην πράξη σημαίνει ότι θα κατεβούμε ως Unidos Podemos.

* Το Podemos εξέπληξε την ισπανική και τη διεθνή πολιτική σκηνή στις ευρωεκλογές του 2014. Τι σκέφτεστε να κάνετε για τις ευρωεκλογές του 2019;

Το σίγουρο είναι ότι θα συμμετάσχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, το πιο πιθανό μάλιστα με την επωνυμία Unidos Podemos, έτσι θα έχουμε μια μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε τη δυναμική των νεοφιλελεύθερων, ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Πρέπει να αγωνιστούμε για να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή τα στρώματα που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Θέλουμε μια Ευρώπη που να υπερασπίζεται τους λαούς της, χωρίς σύνορα, που να μην κυνηγά όσους βοηθούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που να εγγυάται τη διαφάνεια και όχι τη φοροδιαφυγή, την αποκέντρωση των εξουσιών, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή.

Πρέπει να διαμορφώσουμε κοινά προγράμματα με δυνάμεις που αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας διάλογος, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Πρέπει να δρομολογήσουμε κοινές εκστρατείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL