Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το μακρύ χέρι του Ταγίπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μακρύ χέρι του Ταγίπ

Στην καρδιά των Βαλκανίων χτύπησαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που άρπαξαν έξι φερόμενους ως "γκιουλενιστές" από το Κοσσυφοπέδιο και τους μετέφεραν στην Τουρκία για να δικαστούν ως εμπλεκόμενοι στην απόπειρα πραξικοπήματος και ανατροπής του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το 2016. Από χθες το απόγευμα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γειτονικής χώρας πανηγυρίζουν μαζί με την κυβέρνηση και δίνουν στην επιχείρηση χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνη της απαγωγής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το μακρύ χέρι της Τουρκίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι "γκιουλενιστές" μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό αεροπλάνο από την Πρίστινα στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" και οι έξι είναι Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε δίκτυο που συντόνιζε τη φυγάδευση ομοϊδεατών τους από την Τουρκία, μέσω Βαλκανίων, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τουρκική κυβερνητική πηγή, μιλώντας στην εφημερίδα "Χουριέτ", χαιρέτισε τη συνεργασία των αρχών του Κοσόβου, είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους εκτός συνόρων και προειδοποίησε ότι "τα Βαλκάνια και η Ευρώπη δεν αποτελούν πλέον ασφαλές καταφύγιο" για τους φυγάδες πραξικοπηματίες.

Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν εκ των υστέρων ότι εκείνες συνέλαβαν τους υπόπτους σε "επιδρομές" σε διάφορα σημεία και τους παρέδωσαν στους πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ. Σύμφωνα με την κοσοβάρικη αστυνομία, οι έξι Τούρκοι συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε να γίνουν και άλλες συλλήψεις καθώς ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έρευνες. Ο Ναζί Ουλούς, διευθυντής ενός από τα σχολεία, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ένας από τους συλληφθέντες, ονόματι Μουσταφά Ερντέμ, είναι ο διευθυντής όλων των σχολείων του Γκιουλέν στο Κόσοβο. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα, στο πλαίσιο της οικονομικής διείσδυσης και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια, αποτελεί έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του Κοσόβου, που αποσχίσθηκε το 2008 από τη Σερβία. Τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το μοναδικό αεροδρόμιο και το ηλεκτρικό δίκτυο του κρατιδίου, ενώ έχουν αναλάβει την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια

Κιλιντσντάρογλου: Αρχιγκιουλενιστής ο Ερντογάν

Ιδρυτής του κινήματος και υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Τουρκία, ο χότζας Φετουλάχ Γκιουλέν αρνείται ότι υπήρξε ο ιθύνων νους των πραξικοπηματιών. Ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, που επί κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ αρνούνται τον παραδώσουν στον Ερντογάν και ζητούν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί η αμερικανική Δικαιοσύνη. Το κίνημα διατηρούσε δεκάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι τα Βαλκάνια και τις χώρες της κεντρικής Ασίας. Ο Γκιουλέν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην "άλωση" του τουρκικού κράτους, όπως επίμονα καταγγέλλλει η κεμαλική αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο νυν πρόεδρος της χώρας, στενοί συνεργάτες του και υπουργοί υπήρξαν συνομιλητές του φυγόδικου χότζα. "Το υπ' αριθμόν ένα πολιτικό σκέλος του γκιουλενιστικού δικτύου, ο υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος, είναι το πρόσωπο που κατέχει την προεδρία" δήλωσε προ ημερών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου για να "εισπράξει" χθες ακόμα μια αγωγή από τον Ερντογάν, που συνοδεύεται από απαίτηση αποζημίωσης 250.000 λιρών.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι διώξεις. Ακόμα 70 εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού προστέθηκαν χθες στον μακρύ κατάλογο με τους δεκάδες χιλάδες συλληφθέντες και καταζητούμενους για συνεργασία με το δίκτυο Γκιουλέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL