Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Έτσι "ψάρευαν" αναποφάσιστους ψηφοφόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτσι "ψάρευαν" αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει μέρα με τη μέρα, καθώς νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το σκάνδαλο υποκλοπής στοιχείων προφίλ 50 εκατομμυριών χρηστών του Facebook από τη βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στις προεκλογικές εκστρατείες του Τραμπ και του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, το 2016. Την ίδια ώρα, οργή προκαλεί στο Λονδίνο η απόφαση του επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μην εμφανιστεί ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο προκειμένου να καταθέσει τα όσα γνωρίζει.

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής Τζον Μπέρκοου συγκάλεσε για σήμερα επείγουσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο κοινοβούλιο με θέμα τις χθεσινές αποκαλύψεις ότι η εκστρατεία Vote Leave υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. παραβίασε τη νομοθεσία για το ύψος των προεκλογικών δαπανών. Νομικοί κύκλοι είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι πιθανόν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα από μέλη της επίσημης εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Των ραγδαίων αυτών εξελίξεων είχε προηγηθεί κατάθεση - φωτιά στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα μέσα ενημέρωσης η οποία διερευνά το σκάνδαλο, του πληροφοριοδότη πρώην υπαλλήλου της Cambridge Analytica Κρίστοφερ Ουίλι, σύμφωνα με τον οποίο η Βρετανία ίσως να μην είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit αν δεν είχε "εξαπατηθεί" από την εκστρατεία του Vote Leave, η οποία μαζί με άλλες ομάδες που τάσσονταν υπέρ της εξόδου, είχαν καταστρώσει "κοινό σχέδιο" για να ξεφύγουν των ελέγχων των προεκλογικών δαπανών. Ο Ουίλι υποστήριξε πως οι ομάδες αυτές χρησιμοποίησαν την καναδική εταιρεία πολιτικής διαφήμισης Aggregate IQ ("Αθροιστικός Δείκτης Νοημοσύνης"), την οποία μάλιστα χαρακτήρισε εταιρεία "φραντσάιζ" της Cambridge Analytica, με στόχο να επηρεάσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας πληροφορίες που προέρχονταν από την τεράστια βάση δεδομένων της CA.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Σαμίρ Σανί, υποστήριξε πως οι ιθύνοντες του Vote Leave ενδεχομένως χρησιμοποίησαν διαφορετική ομάδα υπέρ του Brexit, τη BeLeave, με σκοπό να παραπλανήσουν τους ελέγχους για το ύψος των προεκλογικών δαπανών. Η BeLeave φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τη Vote Leave με 625.000 λίρες προκειμένου να "αγοράσει" πολιτική διαφήμιση στην Aggregate IQ, η οποία βεβαίως "έτρεχε" ήδη την καμπάνια της πρώτης. Η Vote Leave, που θα είχε υπερβεί το όριο των 7 εκατομμυρίων λιρών, το ανώτατο όριο βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, αν είχε ξοδέψει η ίδια τις 650.000 λίρες, ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπράξει οτιδήποτε μεμπτό και επιμένει ότι έδωσε τα λεφτά αυτά στην BeLeave μόνον αφότου η Εκλογική Επιτροπή συγκατέθεσε στη χρηματοδότησή της.

"Συντονισμένο σχέδιο"

Ο βουλευτής των Εργατικών -και υποστηρικτής του Brexit- Φρανκ Φιλντ τόνισε σε αυστηρό ύφος πως αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016, ο πέλεκυς του νόμου πρέπει να πέσει βαρύς σε όσους εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις. Καταθέτοντας ο Ουίλι στην κοινοβουλευτική επιτροπή δήλωσε "απολύτως πεπεισμένος" ότι η Vote Leave, η BeLeave και άλλες παρόμοιες ομάδες συνεργάζονταν στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. πάνω σε ένα "κοινό σχέδιο". "Για κάποιον λόγο, όλες αυτές οι ομάδες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την Aggregate IQ. Αν κοιτάξουμε τα συσσωρευμένα στοιχεία, νομίζω ότι θα ήταν εντελώς παράλογο να καταλήξουμε σε οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα πλην του ότι επρόκειτο για συντονισμένο σχέδιο" είπε ο Ουίλι ενώπιον των βουλευτών.

Ο πρώην υπάλληλος της CA δήλωσε ότι τον Νοέμβριο του 2015 συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Vote Leave Ντομινίκ Κάμινγκς και λίγο αργότερα η ομάδα του προσέλαβε την Aggregate IQ. Εκείνη την εποχή η Cambridge Analytica εργαζόταν για άλλη ομάδα υπέρ του Brexit, τη Leave.EU. Ο Κάμινγκς απευθύνθηκε στην καναδική "αδελφή" εταιρεία, η οποία, όπως τόνισε ο Ουίλι, "μπορεί να κάνει ό,τι και η CA αλλά με διαφορετικό όνομα χρέωσης". Ο πρώην υπάλληλος της CA δήλωσε βέβαιος πως η πολιτική διαφήμιση που σχεδίασε η Aggregate IQ βασίστηκε στη βάση δεδομένων της CA και παραδέχθηκε πως προβληματίστηκε από το γεγονός τού πώς μια εταιρεία είχε κατορθώσει σε διάστημα μόνο λίγων μηνών να δημιουργήσει μια τεράστια επιχείρηση πολιτικής στόχευσης. Σημειωτέον ότι δικηγόροι της καναδικής φίρμας δήλωσαν πως η εταιρεία "ουδέποτε συνήψε σύμβαση με την Cambridge Analytica και ουδέποτε ενεπλάκη σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα".

"Όχι" Ζούκερμπεργκ στο Λονδίνο

Στο μεταξύ, οργή έχει προκαλέσει στο Λονδίνο η απόφαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μην καταθέσει ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο. Ο ιθύνων νους της πλέον δημοφιλούς σήμερα, παγκοσμίως, πλατφόρμας κοινωνικής δικτύσωσης ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην θέση του τον επικεφαλής τεχνολογιών της εταιρείας Μάικ Σρέπφερ ή τον επικεφαλής παραγωγής Κρις Κοξ για να καταθέσουν. "Προκαλεί κατάπληξη" η απόφαση αυτή, σχολίασε ο επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής Ντέμιαν Κόλινς αφήνοντας να εννοηθεί πως ο επικεφαλής του FB αποφεύγει να αντιμετωπίσει την "κλήτευσή" του. "Δεδομένων των αποδείξεων που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα (...) προκαλεί έκπληξη το ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις", είπε ο Κόλινς. "Υπάρχουν ερωτήματα θελεμιώδους σημασίας και ανησυχίας για τους χρήστες του Facebook, καθώς και για τη δική μας έρευνα. Ασφαλώς θα τον προτρέψουμε να το ξανασκεφθεί, εφόσον ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας του", πρόσθεσε ο Βρετανός κοινοβουλευτικός. Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από το Facebook να δώσει απαντήσεις εντός των δύο προσεχών εβδομάδων στα ερωτήματα που προκύπτουν από το σκάνδαλο Cambridge Analytica και ειδικότερα για το αν εθίγησαν προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών. Η Κομισιόν ζητεί επίσης πληροφόρηση από τον αμερικανικό κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας υπόθεσης.

Πάντως, και για προφανείς λόγους, ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται να υιοθετεί διαφορετική στάση απέναντι στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες επίσης έχουν αρχίσει να διερευνούν τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας του FB. Ο γερουσιαστής Τσάρλς Γκράσλεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τον επικεφαλής του Facebook "να καταθέσει στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στις 10 Απριλίου σχετικά με τις παρελθοντικές και μελλοντικές πολιτικές του FB για την προστασία και την παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών" και, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ζούκερμπεργκ προσανατατολίζεται στο να αποδεχθεί την κλήτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL