Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Νερό με... πλαστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νερό με... πλαστικό

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας για την ποιότητα του εμφιαλωμένου σε πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία έδειξαν μόλυνση από μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού σχεδόν σε όλα τα δείγματα. Στο πλαίσιο της έρευνας, που είναι η πλέον εκτεταμένη του είδους μέχρι στιγμής, εξετάστηκε το περιεχόμενο 250 πλαστικών φιαλών από 11 μάρκες σε εννέα διαφορετικές χώρες του κόσμου, και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, τον Λίβανο, την Κένυα και την Ταϊλάνδη.

Η έρευνα, η οποία έγινε για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media με έδρα την Ουάσιγκτον, έδειξε μόλυνση του εμφιαλωμένου νερού από μικροσωματίδια πλαστικού, συμπεριλαμβανομένων πολυπροπυλενίου, νάιλον και τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET). Δημοσιογράφοι του οργανισμού επικοινώνησαν με τους υπευθύνους των εταιρειών και δύο εξ αυτών επιβεβαίωσαν ότι στα προϊόντα τους περιέχονται μικροσωματίδια πλαστικού, ωστόσο επέμειναν πως η έρευνα της Orb έχει υπερεκτιμήσει τις ποσότητες.

Για τα σωματίδια της κλίμακας των 100 μικρόν, δηλαδή της τάξης διαμέτρου 0,10 χιλιοστών, οι δοκιμές που έγιναν στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν έναν παγκόσμιο μέσο όρο 10,4 σωματιδίων ανά λίτρο νερού. Τα υπό εξέταση σωματίδια διαπιστώθηκε ότι προέρχονται από πλαστική ύλη με βάση το βιομηχανικό πρότυπο ανίχνευσης με μικροσκόπιο υπερύθρων ακτίνων. Οι ίδιες δοκιμές έδειξαν την ύπαρξη ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού ακόμη μικρότερων σωματιδίων στο περιεχόμενο των φιαλών, τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανόν ότι προέρχονται από πλαστικό. Ο παγκόσμιος μέσος όρος των σωματιδίων στο εμφιαλωμένο νερό κυμαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε 314,6 ανά λίτρο.

"Αόρατα" μικροσωματίδια

Γενικά, τα μεγέθη των μικροσωματιδίων κυμαίνονται από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας έως το μέγεθος ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μόνον λίγα από τα 250 μπουκάλια που εξετάστηκαν δεν περιείχαν καθόλου σωματίδια πλαστικού. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ενός δείγματος με περιεκτικότητα 10.000 μικροσωματιδίων ανά λίτρο. Τα ευρήματα της έρευνας του Orb Media υποθέτουν ότι ένα άτομο που πίνει ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό ημερησίως ενδεχομένως ο οργανισμός του να προσλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μικροσωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο. Ωστόσο το πώς αυτό επηρεάζει την υγεία του παραμένει για την ώρα άγνωστο, αν και είναι γνωστό το ποσοστό των σωματιδίων που μπορεί να αποβάλει ο οργανισμός.

Σημειωτέον ότι το εμφιαλωμένο νερό, που συχνά - πυκνά προωθείται εμπορικά ως το συνώνυμο του καθαρού, αμόλυντου από ξένα στοιχεία πόσιμου ύδατος, αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών, με ετήσιο τζίρο παγκοσμίως που υπολογίζεται στα 147 δισεκατομμύρια δολάρια! Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το εμφιαλωμένο νερό είναι σήμερα η μοναδική σανίδα σωτηρίας για σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές, τρεχούμενο, πόσιμο νερό. Η αξία του ως εναλλακτικής πηγής ύδατος είναι ανεκτίμητη αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και σήμερα περίπου 4.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον φτωχό και αναπτυσσόμενο κόσμο εξαιτίας μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από το ακατάλληλο νερό.

Οι υπεύθυνοι εταιρειών που προΪόντα τους εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του Orb και στους οποίους αποτάθηκε το BBC δήλωσαν πως οι εγκαταστάσεις παραγωγής και εμφιάλωσης πληρούν τα υψηλότερα στάνταρντ σε επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας. Επεσήμαναν επίσης την απουσία ρυθμιστικών κανόνων όσον αφορά τα μικροσωματίδια πλαστικού, αλλά και την έλλειψη πιστοποιημένων μεθόδων ανίχνευσής τους.

Ο Σέρι Μάνσον, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που διεξήγαγε τις αναλύσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά στο βρετανικό δίκτυο: "Βρήκαμε πλαστικό από μπουκάλι σε μπουκάλι και από εταιρεία σε εταιρεία. Δεν πρόκειται να δείξουμε με το δάκτυλο συγκεκριμένες μάρκες. Η έρευνά μας δείχνει ότι το πλαστικό βρίσκεται σήμερα παντού, είναι τόσο διαδεδομένο υλικό στην κοινωνία μας, που πλέον έχει διαπεράσει και το νερό, όλα αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουμε σε καθημερινό επίπεδο". Πέρυσι, σε μια άλλη σχετική έρευνα, ο καθηγητής Μάνσον είχε εντοπίσει μικροσωματίδια πλαστικού σε δείγματα νερού βρύσης (!) ενώ άλλοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει συγκεντρώσεις τους σε θαλασσινά, στην μπύρα, στο αλάτι, ακόμα και στον αέρα!

Δεδομένου ότι η μελέτη του Orb δεν έχει περάσει από τη συνηθισμένη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους επιστήμονες και δεν έχει δημοσιευθεί κατά την πάγια πρακτική σε επιστημονικό περιοδικό, το BBC ζήτησε από ειδικούς στον τομέα να σχολιάσουν τον τρόπο διεξαγωγής της.

Ο δρ. Άντριου Μέγιες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνικής Nile Red, που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω έρευνα, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για "πολύ υψηλής ποιότητας αναλυτική χημεία" και χαρακτήρισε μάλιστα τα ευρήματά της "αρκετά συντηρητικά". Ο Μάικλ Ουόκερ, σύμβουλος στο Γραφείο του Κρατικού Χημείου του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του βρετανικού Οργανισμού Τυποποίησης Τροφίμων, δήλωσε με τη σειρά του ότι η έρευνα του Orb ήταν "καλά διενεργηθείσα" και πως η χρήση της μεθόδου Red Nile "έγινε με πολύ καλό τρόπο".

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την επενεξέταση των δυνητικών κινδύνων που αντιπροσωπεύει η μόλυνση του πόσιμου νερού από μικροσωματίδια πλαστικού. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε σχετικά στον "Guardian" ότι, αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το θέμα αποτελεί πλέον αντικείμενο εντεινόμενης ανησυχίας. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα "επενεξετάσει τα πολύ λίγα διαθέσιμα στοιχεία και θα ορίσει μια ερευνητική ατζέντα για την πληρέστερη αξιολόγηση των κινδύνων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL