Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο Τραμπ "έδιωξε" τον Τίλερσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ "έδιωξε" τον Τίλερσον

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, η Washington Post επικαλούμενη πηγές του Λευκού Οίκου δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό της CIA, Μάικ Πομπέο.

Αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για διαφωνίες με τον πρώην πλέον υπουργό Εξωτερικών, ενώ εξηγώντας τις αιτίες αποπομπής του, επικαλέστηκε ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Συνενοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», δήλωσε ο Ντ.Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, έπειτα την απόφαση Τραμπ για την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον, σειρά είχε και ο Στιβ Γκολντστάιν, υφυπουργός Εξωτερικών, αφού σχολίασε δημοσίως την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε με τον πρόεδρο το πρωί και αγνοεί τους λόγους» είχε δηλώσει ο Γκολντστάιν.

«Ανυπομονώ να ξεκουραστώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την απομάκρυνσή του.

Επιπλέον, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα συνεδριάσει τον ερχόμενο μήνα για να εξετάσει την υποψηφιότητα του Μάικ Πομπέο για τη θέση του ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπομπ Κόρκερ, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισήμανε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Πομπέο, τον νυν διευθυντή της CIA, σύντομα και θα «εξετάσει την υποψηφιότητά του όσο πιο σύντομα γίνεται».

Ο Ρ.Τίλερσον δεν έχει μιλήσει με τον Ντ.Τραμπ και αγνοεί τους λόγους αποπομπής του, δηλώνει το Στειτ Ντιπάρτμεντ

Αργότερα, ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα διαβιβάσει τα μεσάνυχτα όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του μήνα.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρ.Τίλερσον.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/973540316656623616?ref_src=twsrc^tfw

Ακολουθούν πέντε πληροφορίες για τον διευθυντή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

- Ο Πομπέο, 54 ετών, ενημερώνει τακτικά τον Τραμπ για τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η CIA, ανήκει στον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ και θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

- Ο Πομπέο έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να επηρεάσει αμερικανικές εκλογές. Τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.

- Όπως και ο Τραμπ, ο Πομπέο είναι ένας σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».

- Ο Πομπέο έχει υποστηρίξει τη συγκέντρωση από την κυβέρνηση δεδομένων από τις επικοινωνίες Αμερικανών. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ και να συνδυαστούν με οικονομικές και lifestyle πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που να μπορεί να ερευνηθεί.

- Πριν αναλάβει τα ηνία στη CIA τον Ιανουάριο, ο Πομπέο ήταν ένας συντηρητικός ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας. Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL