Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ονδούρα: Ο ΟΗΕ κατηγορεί τα σώματα ασφαλείας ότι ευθύνονται για θανάτους διαδηλωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ονδούρα: Ο ΟΗΕ κατηγορεί τα σώματα ασφαλείας ότι ευθύνονται για θανάτους διαδηλωτών

Τα σώματα ασφαλείας της Ονδούρας, ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, άσκησαν υπέρμετρη και θανατηφόρα βία εναντίον των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στο αξίωμα, που άρχισαν λίγο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, τόνισαν τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα.

Άνδρες των σωμάτων ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά, από τους τουλάχιστον 23 ανθρώπους που έχει αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, αναφέρει έκθεση του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι υποθέσεις αυτές «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες» και μπορεί να αποτελούν «εξωδικαστικές δολοφονίες», σημειώνεται στην έκθεση. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από σφαίρες στο κεφάλι, διευκρινίζεται.

«Η ανάλυση του είδους των τραυμάτων που υπέστησαν τα θύματα καταδεικνύει ότι οι δυνάμεις (των σωμάτων) ασφαλείας έκαναν εσκεμμένη, θανατηφόρα χρήση πυροβόλων όπλων, πέραν των σκοπών της αποτροπής ή της (νόμιμης) αυτοάμυνας, όπως για παράδειγμα καθώς διαδηλωτές τρέπονταν σε φυγή», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Ερνάντες, συντηρητικός πολιτικός ο οποίος υποστηριζόταν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έμοιαζε να οδεύει προς βαριά ήττα στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου, πριν την ξαφνική διακοπή της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από τους δικαστικούς που είχαν την ευθύνη για τη διαδικασία. Όταν η καταμέτρηση ξανάρχισε, η τάση αντιστράφηκε πριν τελικά η εκλογική επιτροπή ανακοινώσει τη νίκη του Ερνάντες επί του κεντροαριστερού αντιπάλου του Σαλβαδόρ Νασράλα.

Οι καταγγελίες για νοθεία πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά το αποτέλεσμα επικυρώθηκε από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE, η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας) πριν αρχικά το Μεξικό και κατόπιν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τη νίκη του Ερνάντες.

Ο πρόεδρος της φτωχής κεντροαμερικανικής χώρας εξαγγέλλει την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής για την αποκατάσταση της τάξης, που επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι την 27η Ιανουαρίου, την ημέρα που ο Ερνάντες ορκίστηκε και ανέλαβε εκ νέου πρόεδρος της Ονδούρας, δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος κανενός στελέχους των σωμάτων ασφαλείας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς, σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Διατυπώνεται εξάλλου η εκτίμηση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε εντός των ορίων της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η οποία κηρύχθηκε την 1η Δεκεμβρίου ήταν υπερβολικό μέτρο. Τουλάχιστον 1.351 άνθρωποι συνελήφθησαν ομαδικά μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την έκθεση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν η δικαιοσύνη της Ονδούρας δεν ασκήσει διώξεις σε βάρος όσων ευθύνονται για τους θανάτους των διαδηλωτών.

«Η ήδη εύθραυστη κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ονδούρα, που υφίσταται υψηλά επίπεδα βίας και ανασφάλειας, είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν δεν υπάρξει αληθινή λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η βαθιά πολιτική και κοινωνική πόλωση στη χώρα», προειδοποίησε ο Χουσέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL