Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
"Αόρατα" εναντίον "εύχρηστων" πυρηνικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αόρατα" εναντίον "εύχρηστων" πυρηνικών

Μια νέα γενιά "αόρατων" πυρηνικών όπλων παρουσίασε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καθιστώντας έτσι ακόμη πιο ορατή την υπόγεια κούρσα εξοπλισμών που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη χώρα του και την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματός του για την κατάσταση του έθνους, που φέτος ήταν λογικό να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εξαιτίας των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε λίγες εβδομάδες, ο Πούτιν παρουσίασε βίντεο χολιγουντιανών προδιαγραφών που έδειχναν δύο νέα οπλικά συστήματα της χώρας του, "άτρωτα" από την αντιπυραυλική άμυνα.

Το μήνυμά του προς την Δύση δεν μπορούσε να είναι περισσότερο ξεκάθαρο. "Δεν μας ακούσατε" σημείωσε αναφερόμενος στην αποχώρηση το 2004 των ΗΠΑ από την αντιβαλιστική συνθήκη ΑΒΜ που Ουάσιγκτον και Μόσχα είχαν υπογράψει το 1972. "Παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην οικονομία, στα οικονομικά μας, στην αμυντική βιομηχανία, στον στρατό, η Ρωσία ήταν και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη" τόνισε καταλήγοντας: "Τότε στην ουσία κανείς δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί μας, κανείς δεν μας άκουγε. Ακούστε μας λοιπόν τώρα!".

Και φυσικά τα οπλικά συστήματα αιχμαλώτισαν αμέσως την προσοχή των παγκόσμιων ΜΜΕ αφού ο Ρώσος Πρόεδρος παρουσίασε τον νέο διηπειρωτικό πύραυλο "Αβανγκάρντ", που μπορεί να πλήξει "σαν κομήτης" οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη, καθώς και το υπερηχητικό οπλικό σύστημα "Κινζάλ", που, όπως είπε, βρίσκεται ήδη σε "ενεργό επιφυλακή" στη νότια στρατιωτική περιφέρεια της χώρας του .

Ο Πούτιν χαρακτήρισε μάλιστα το "Κινζάλ" ως "ιδανικό" όπλο με "μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά", που του επιτρέπουν να πραγματοποιεί ελιγμούς 10 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, κάτι που, όπως υπογράμμισε, "εγγυάται ότι υπερνικά όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά αντιπυραυλικά συστήματα". Εξήγησε επίσης ότι η χώρα του έχει δημιουργήσει έναν προηγμένο συσσωρευτή ενέργειας ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε πύραυλο κρουζ εξασφαλίζοντάς του σχεδόν απεριόριστη διάρκεια πτήσης.

Το μενού περιείχε ακόμη όπλα λέιζερ και μίνι πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η παρουσίαση κάθε οπλικού συστήματος συνοδευόταν από παρατεταμένα χειροκροτήματα των στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που παρακολουθούσαν την ομιλία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα από τα βίντεο έδειχνε σε χάρτη την πορεία ενός διηπειρητικού πυραύλου προς την ακτή της Καλιφόρνια προτού η εικόνα φλουτάρει.

Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο έριχνε κι άλλο "αλάτι στην πληγή", με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου να δηλώνει ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Αλάσκα θυμίζουν "τρύπια ομπρέλα".

Όλα για την άμυνα

Η επίδειξη πυγμής της Μόσχας έρχεται μόλις έναν μήνα αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε τη νέα στρατηγική ασφαλείας του και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδινε το "πράσινο φως" για την ανάπτυξη "εύχρηστων" πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος και ενός οπλοστασίου "τόσο ισχυρού ώστε να μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε επιθετική πράξη".

Τον ίδιο "αμυντικό" χαρακτήρα είχαν άλλωστε και τα οπλικά συστήματα που παρουσίασε ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η "αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας δεν απειλεί κανέναν" και ότι η χώρα του "δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν". Κάτω από το γάντι υπήρχε βέβαια μια σιδερένια γροθιά. Όπως και ο Τραμπ ένα μήνα νωρίτερα, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του "θα απαντήσει ακαριαία" σε όποιον επιχειρήσει να επιτεθεί με πυρηνικά εναντίον της ίδιας ή των συμμάχων της.

Οπως μάλιστα τόνισε, η "αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ" της Ρωσίας εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη "επειδή διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί τη στρατηγική ισορροπία και την ισορροπία δυνάμεων σε όλο τον κόσμο". Σηματοδοτώντας, όπως και ο Αμερικανός ομόλογός του την ολική επαναφορά στη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου επισήμανε επίσης ότι η ισχύς αυτή "ήταν και παραμένει" ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για τη διεθνή ασφάλεια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πούτιν αφιέρωσε την υπόλοιπη ομιλία του στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας του και στην πρόοδο που θα εξασφαλίσει στον ρωσικό λαό εφόσον επανεκλεγεί -όπως αναμένεται- στις εκλογές της 18ης Μαρτίου. Υποσχέθηκε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια και το ΑΕΠ κατά 50% έως το 2025 καθώς επίσης και να μειώσει το επίπεδο της φτώχειας κατά το ήμισυ.

Δεν έλειψαν οι συνηθισμένες υποσχέσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ υπήρξε και η προειδοποίηση ότι η χώρα οφείλει να "ακολουθήσει την παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο" αν δεν θέλει να "πνιγεί από αυτό το κύμα". Ήταν η 14η ομιλία του Πούτιν για την κατάσταση της χώρας από το 2000. Θα είχε μάλιστα τέσσερις περισσότερες αν δεν είχε μεσολαβήσει και η τετραετία κατά την οποία περιορίστηκε στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL