Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Όταν η σφαίρα έγινε... ποδήλατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η σφαίρα έγινε... ποδήλατο

Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στο παλαιστινιακό χωριό Νάμπι Σάλεχ, κοντά στη Ραμάλα, και συνέλαβαν δέκα Παλαιστίνιους. Η επιδρομή ίσως να περνούσε απαρατήρητη, σαν ένα ακόμη "συνηθισμένο περιστατικό" στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν μεταξύ των συλληφθέντων δεν ήταν ο Μοχάμεντ Ταμίμι. Ο 15χρονος Ταμίμι είχε τραυματιστεί σοβαρά σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ανακοίνωση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στα κατεχόμενα. Το κεφάλι του έχει παραμορφωθεί μετά από διπλή εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη για να του αφαιρεθεί σφαίρα από καουτσούκ η οποία έσπασε το σαγόνι του και καρφώθηκε στο κρανίο του.

Μέσα στη νύχτα ο ανήλικος Παλαιστίνιος, ο οποίος ακόμα αναρρώνει από το βαρύ τραύμα, μεταφέρθηκε για ανάκριση. Το απόγευμα, μετά από τις καταγγελίες των Παλαιστινίων αλλά και Ισραηλινών ακτιβιστών, αφέθηκε ελεύθερος. Στο αναπόφευκτο ερώτημα, γιατί ο στρατός προχώρησε σε αυτή τη σύλληψη, που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε κατακραυγή και ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα του Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές απάντησαν λίγο αργότερα ότι η ανάκριση έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στη Δ. Όχθη, στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, ανακοίνωσε μέσω του Facebook ότι ο 15χρονος ομολόγησε στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν πως δεν είχε χτυπηθεί από σφαίρα αλλά ότι είχε πέσει από το ποδήλατό του και χτύπησε το κεφάλι του στο τιμόνι. Ο ίδιος αξιωματικός υποστήριξε ότι ο ανήλικος, ο οποίος ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία μελών της οικογένειας του ή δικηγόρου, υπέγραψε την ομολογία του.

Ο Ισραηλινός στρατηγός κατηγόρησε την οικογένεια του παιδιού για συστηματική ψευδολογία, ενώ χαρακτήρισε fake news (ψεύτικες ειδήσεις) τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου που επικαλούνταν Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες για τον σοβαρό τραυματισμό του παιδιού από σφαίρα από καουτσούκ (παρ' ότι αναφέρονται συχνά ως "πλαστικές σφαίρες", οι σφαίρες από καουτσούκ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, μόνιμη αναπηρία, ακόμη και τον θάνατο, αναλόγως με το σημείο του σώματος που θα προσβληθεί).

Η οικογένεια Ταμίμι κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό ότι συνέλαβε ένα τραυματισμένο 15χρονο παιδί και το ανάγκασε να πει ψέματα απειλώντας ότι θα το στείλει στη φυλακή. Ο ίδιος ο Μοχάμεντ είχε δηλώσει μετά την απελευθέρωσή του ότι οι ανακριτές του τον χτύπησαν στα πόδια. Παράλληλα, η οικογένεια Ταμίμι έδωσε στη δημοσιότητα την αξονική φωτογραφία καθώς και φωτογραφία της σφαίρας που αφαιρέθηκε από το κεφάλι του στο νοσοκομείο Ιστισάρι, κοντά στη Ραμάλα, μετά από την πρώτη εξάωρη χειρουργική επέμβαση από επτά Παλαιστίνιους γιατρούς. Ακολούθησε δεύτερη εγχείρηση, ενώ έχει προγραμματιστεί τρίτη επέμβαση στο κρανίο, στα τέλη αυτής της εβδομάδας.Το θέμα ανέδειξαν η ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz", αρκετοί Ισραηλινοί δημοσιογράφοι και η οργάνωση B' Τselem, εκπρόσωπος της οποίας κατήγγειλε μια "οργουελιανή" απόπειρα του ισραηλινού στρατού να αρνηθεί την πραγματικότητα.

Η οικογένεια Ταμίμι

Η σπουδή των αρχών του Ισραήλ να αποδείξουν ότι ο 15χρονος δεν τραυματίσθηκε από σφαίρα συνδέεται προφανώς με την προσπάθειά τους να πλήξουν την αξιοπιστία ολόκληρης της οικογένειας, που είναι γνωστή για τη δράση της κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, πέρα από την Παλαιστίνη. Η εξαδέλφη του Μοχάμεντ, η Άχεντ Ταμίμι, δικάζεται σε ισραηλινό στρατοδικείο και κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση, γιατί χαστούκισε και κλώτσησε Ισραηλινό στρατιώτη σε  ένα επεισόδιο που καταγράφηκε με κινητό τηλέφωνο και έκανε τον γύρο του κόσμου. Το επεισόδιο έγινε έξω από το σπίτι της, λίγο μετά τον τραυματισμό του εξαδέλφου της, ενώ η ίδια έχει πρωταγωνιστήσει και σε άλλες δράσεις κατά της κατοχής, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από πολλούς συμπατριώτες της ως η Ζαν ντ' Αρκ της Παλαιστίνης.

Η δίκη της Άχεντ, η οποία παραμένει υπό κράτηση από τα μέσα Δεκεμβρίου, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών από τις 13 Φεβρουαρίου. Η Άχεντ πέρασε τα γενέθλιά της στη φυλακή. Σήμερα είναι 17 ετών.

Καταδικάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Προσβολή σε κάθε έννοια κράτους δικαίου χαρακτήρισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη δίκη της Άχεντ Ταμίμ καταγγέλλοντας με χθεσινή ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται για "απάνθρωπη πρακτική από σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, που δεν τιμά το κράτος του Ισραήλ και τον φίλο ισραηλινό λαό. Έναν λαό που τόσο πολλά υπέφερε στο παρελθόν, και από πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόζονται εις βάρος των Παλαιστινίων. Αυτές οι ενέργειες δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του σήμερα και χώρες που αυτοαποκαλούνται δημοκρατικές".

Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Άχεντ και την οικογένειά της οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν να τερματιστεί η "δίκη - παρωδία" και να απελευθερωθούν όλοι οι ανήλικοι  που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, κατηγορούμενοι για «εγκλήματα» που από οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος δικαίου θεωρούνται πρακτικές δικτατορικών καθεστώτων. "Είναι βαθύτατα υποκριτικό, κράτος που δικάζει παιδιά σε στρατοδικεία και τα φυλακίζει να αυτοαποκαλείται αλλά και να θεωρείται δημοκρατικό» καταλήγουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL