Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η Ιταλία στις κάλπες σε μια εβδομάδα / Η Ιταλία στις κάλπες σε μια εβδομάδα: Ειδοί του Μαρτίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία στις κάλπες σε μια εβδομάδα / Η Ιταλία στις κάλπες σε μια εβδομάδα: Ειδοί του Μαρτίου...

H Ιταλία θα οδηγηθεί την επόμενη Κυριακή στις εκλογές που θα σκιαγραφήσουν το τέλος του διπολικού άξονα Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς και την εκτίναξη της αποχής σε νέα επίπεδα - ρεκόρ. Το "αντισυστημικό" Κίνημα Πέντε Αστέρων θα αναδειχθεί -εκτός απροόπτου- στο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, ενώ πολλοί περισσότεροι θα είναι οι πολίτες που δεν θα ψηφίσουν γιατί δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

Η αλήθεια είναι πως η αίσθηση ότι η ψήφος των πολιτών δεν μετράει καθόλου είναι πολύ ισχυρή ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που θα πάνε στις κάλπες, γιατί τα σενάρια που δρομολογούνται στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη του Ιταλού Μάριο Ντράγκι, συγκλίνουν στο βασικό μετεκλογικό σενάριο που έχει ανακοινώσει ήδη ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος ελλείψει καθαρού νικητή στις κάλπες θα ήθελε μια "κυβέρνηση του Προέδρου της δημοκρατίας", αυτή που σε άλλες χώρες λέγεται "μεγάλου συνασπισμού", για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Πολλοί Ιταλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι δεν επιλέγουν κυβέρνηση, αλλά εκδοχές της πολιτικής που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες, αφού κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν αμφισβητεί τη λιτότητα ούτε υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και διαμόρφωσης μιας κοινής συνείδησης για την πορεία της χώρας έχει διευκολύνει την αναβίωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που οδηγούν σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή οι νεοφασιστικές συμμορίες της Casa Pound και της Forza Nuova προχωρούν σε μια επιθετική πολιτική με μαχαιρωμένους αριστερούς ακτιβιστές, τραυματισμένους μετανάστες και καταλήψεις τηλεοπτικών σταθμών. Η αντίδραση των μικρών κινημάτων της Αριστεράς δεν έχει σχέση με την εποχή της στρατηγικής τής έντασης, γιατί σήμερα δίνεται περισσότερο η εικόνα μιας αντιπαράθεσης μικρο-ομάδων με χουλιγκανίστικα χαρακτηριστικά παρά μια αντιπαράθεση με ταξικά και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.

Ο κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, οι ελαστικοποιημένες στο έπακρο εργασιακές σχέσεις, η τεράστια εκπτώχευση που πλήττει τον έναν στους τρεις πολίτες, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η καλλιέργεια της ανασφάλειας και του φόβου οδηγούν σε μια γενετική αλλαγή την ιταλική κοινωνία προβάλλοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά της και αποκρύπτοντας τον πλούτο μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας κοινωνίας.

Η Κεντροδεξιά των νεοφασιστών και ρατσιστών

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε μια "νέα" Κεντροδεξιά στην Ιταλία, με τον αρχηγό της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι από οπαδός του πιο στυγνού νεοφιλελευθερισμού να περνά στις τάξεις της ρατσιστικής και ξενοφοβικής Δεξιάς της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι για να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος. Για τον λόγο αυτό ο Μπερλοσκόνι έχει υποδείξει ως υποψήφιο πρωθυπουργό της χώρας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, υποβαθμίζοντας τον υποψήφιο πρωθυπουργό της Λέγκας του Βορρά στο... υπουργείο Εσωτερικών.

Το γεγονός ότι η Λέγκα του Βορρά και οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας της Τζιόρζια Μελόνι μπορεί να φθάσουν στο 20% δείχνει τον βαθμό της μετατόπισης των συντηρητικών ψηφοφόρων σε ακροδεξιές θέσεις. Ο ρατσιστικός λόγος της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας έφτασε ορισμένες φορές στα όρια του παροξυσμού και της παρότρυνσης λιντσαρίσματος μεταναστών και προσφύγων.

Η Κεντροδεξιά δύσκολα θα καταφέρει να φθάσει στο 40% για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και της Βουλής, ενώ ο Μπερλουσκόνι φαίνεται ήδη έτοιμος για μια κυβέρνηση του Προέδρου της δημοκρατίας, όπως θα βαπτιστεί μετεκλογικά ο μεγάλος συνασπισμός ή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η Κεντροδεξιά είχε 90 βουλευτές και εκτιμάται ότι μπορεί να εκλέξει 285, ενώ χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των 361 από τους 630 βουλευτές για να κυβερνήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη διανομή των εδρών με τον νέο εκλογικό νόμο που έκανε τη BiDiMedia.

Η Κεντροαριστερά του... νεοφιλελευθερισμού

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντζι είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014 το 40%, ενώ το τελευταίο διάστημα ορισμένοι στοιχημάτιζαν ότι μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 20%. Η επιθετικότητα της νεοφασιστικής και ρατσιστικής Δεξιάς φαίνεται ότι λειτουργούν συσπειρωτικά για τον Ρέντζι, ενώ η αδιαμφισβήτητη συναίνεση που εκφράζεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι καθιστά σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο... αρχηγός του.

Με τον αυταρχισμό που έδειξε ο Ρέντζι απομόνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα από σημαντικά τμήματα της παλιάς Κεντροαριστεράς, καταφέροντας ουσιαστικά να συγκρατήσει μόνο την πρώην ριζοσπάστρια και πρώην Ευρωπαία Επίτροπο Έμα Μπονίνο, που με το κόμμα της "Περισσότερη Ευρώπη" φαίνεται να ξεπερνά το όριο του 3%.

Ο μικτός εκλογικός νόμος πλειοψηφικού και αναλογικής κινδυνεύει να μετατρέψει το Δημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους του στην τρίτη πολιτική δύναμη στην επόμενη βουλή. Tο Δημοκρατικό Κόμμα, που είχε από μόνο του 282 βουλευτές, και οι σύμμαχοί του είχαν 365 βουλευτές, ενώ κινδυνεύουν να εκλέξουν μόλις 159.

Κ5Α: Από την "αντισυστημική" κωμικότητα στη... μασονία

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξάντλησε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όλα τα "αντισυστημικά" χαρακτηριστικά τού κωμικού ιδρυτή του Μπέπε Γκρίλο για να εμφανιστεί ως ένα κοινό κόμμα που ταλανίζεται από την διαπλοκή και τη διαφθορά. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο προσπάθησε να διώξει ανεπιτυχώς όλα τα... σάπια φρούτα, αλλά δυστυχώς ορισμένα από αυτά θα εκλεγούν στη Βουλή, δεδομένου ότι οι πολίτες ψηφίζουν κλειστές λίστες χωρίς δικαίωμα επιλογής, τον γνωστό στην Ελλάδα σταυρό προτίμησης.

Το Κ5Α προχώρησε σε μια γενική στροφή ή μάλλον καλύτερα οπισθοχώρηση από τις προηγούμενές του διακηρύξεις, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο την πρόταση δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωζώνη και παίρνοντας εισιτήριο για τους επενδυτές του Σίτι του Λονδίνου, ενώ φαίνεται να "παντρεύτηκε" πολλές από τις θέσεις της Άκρας Δεξιάς, εγκαταλείποντας τη ρήση "δεν είμαστε με την Αριστερά, δεν είμαστε με τη Δεξιά", για να ασπαστεί το ρατσιστικό σύνθημα: "Πρώτα οι Ιταλοί". Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, έγινε γνωστό ότι στα ψηφοδέλτιά του "φιλοξενούσε" μασόνους και αιρετούς και στελέχη που δεν είχαν διαχειριστεί όπως έπρεπε τα οικονομικά του κόμματος.

Η Δεξιά του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τη στήριξη των βουλευτών που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτια του Κ5Α για να δημιουργήσουν αμέσως μετά δική τους κοινοβουλευτική ομάδα. Το Κ5Α είχε 88 βουλευτές και εκτιμά ότι θα εκλέξει 115.


Στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος

Ελεύθεροι και Ίσοι

Οι Ελεύθεροι και Ίσοι των Μάσιμο Ντ'Αλέμα, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, Νικόλα Φρατοϊάνι και Πίπο Τσιβάτι, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, φιλοδοξούσαν να αποτελέσουν με το 10% - 12% τη δύναμη που θα άλλαζε τις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος για να αναβιώσουν την παλιά Κεντροαριστερά του Ρομάνο Πρόντι, εξαναγκάζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα να εγκαταλείψει τη νεοφιλελεύθερη για μια πιο σοσιαλδημοκρατική και αριστερή πολιτική. Ο Πρόντι επέστρεψε στο πλευρό του Ρέντζι και οι "στρατηγοί χωρίς στρατό", χωρίς να εμφανίζονται πολλές φορές με ενιαίο πολιτικό λόγο, άρχισαν να διολισθαίνουν στις δημοσκοπήσεις. Ο Γκράσο έφτασε μέχρι τη Βρετανία του Τζέρεμι Κόρμπιν για να αποδείξει ότι οι Ελεύθεροι και Ίσοι δεν υιοθετούν μόνο τα συνθήματα του ηγέτη των Εργατικών.

Οι Ελεύθεροι και Ίσοι θα προσπαθήσουν σήμερα Κυριακή να "θωρακιστούν από μετεκλογικές αντιπαραθέσεις και να μετατραπούν σε ενιαίο κόμμα μετά τις εκλογές. Οι Ελεύθεροι και Ίσοι είχαν 61 βουλευτές και κινδυνεύουν να εκλέξουν μόλις 19. Η μικτή ομάδα της Βουλής αναμένεται να διευρυνθεί στους 52 από τους 30 βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτήν, ενισχύοντας τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος.

Εξουσία στον Λαό

Η Εξουσία στον Λαό αποτελεί το τελευταίο σχήμα που δημιουργήθηκε προεκλογικά ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της Αριστεράς στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος να δημιουργήσει ενιαίο ψηφοδέλτιο μετά και την απόφαση της Ιταλικής Αριστεράς του Φρατοϊάνι να συμμαχήσει με το Κίνημα Δημοκρατικών Προοδευτικών των Ντ'Αλέμα και Μπερσάνι. Με πρωτοβουλία της ομάδας κατάληψης της πρώην ψυχιατρικής φυλακής της Νάπολης ExOPG δημιουργήθηκε ένα ψηφοδέλτιο "από τα κάτω", στο οποίο συμμετέχουν η Κομμουνιστική Επανίδρυση PRC, το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα PCI [όχι το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μάρκο Ρίτσο], το Κόμμα του Νότου, η Σοσιαλιστική Σύγκλιση και ομάδες της σεχταριστικής Αριστεράς, όπως η Eurostop.

Η Εξουσία στον Λαό φιλοξένησε στη Νάπολη τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λουκ Μελανσόν αναζητώντας προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ δίνει τη δύσκολη μάχη για το 3%. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα αποφασίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να δώσει συνέχεια στην εμπειρία μετατρέποντας την Εξουσία στον Λαό σε στρατηγική επιλογή της.

Για ένα μεγάλο κομμάτι του λαού της Αριστεράς που παρακολουθεί μαζικά από απόσταση τις εκλογές, που θα ψηφίσει τα κόμματά της ή από αντίδραση το Κ5Α, "η επόμενη μέρα" δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL