Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Δάσκαλοι ή σερίφηδες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δάσκαλοι ή σερίφηδες;

Για τον Ντόναλντ Τραμπ το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά όπλα και ότι οι δάσκαλοι στα αμερικανικά σχολεία δεν θυμίζουν σερίφηδες της Άγριας Δύσης. Για την εκπαιδευτική κοινότητα και το νεανικό κίνημα διαμαρτυρίας, που φουντώνει σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ με αφορμή το πρόσφατο μακελειό στη Φλόριντα, η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην εντελώς αντίθεση κατεύθυνση. Ποια πλευρά θα επικρατήσει;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που την ημέρα της σφαγής στο σχολείο του Πάρκλαντ επέλεξε να απαντήσει με "προσευχές" στις οργισμένες αντιδράσεις για την απροθυμία του Κογκρέσου να λάβει μέτρα απέναντι στο εκρηκτικό πρόβλημα, άφησε για ακόμη μία φορά χθες άφωνη τη διεθνή κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι το πρόβλημα θα λυνόταν "πολύ γρήγορα" αν οι δάσκαλοι ήταν οπλισμένοι και είχαν λάβει την κατάλληλη στρατιωτική εκπαίδευση.

Η δήλωση πυροδότησε αμέσως ένα διαδικτυακό κίνημα διαμαρτυρίας, με χιλιάδες δασκάλους να απαντούν στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι το τελευταίο που χρειάζονται είναι όπλα. "Μολύβια, χαρτιά, τεχνολογία, βιβλία, συμβούλους. Όχι όπλα" ήταν η λίστα που δημοσίευσε στο Instangram η εκπαιδευτικός Μάργκαρετ Αν. Αλλοι δάσκαλοι βρήκαν την ευκαιρία να καταθέσουν τα δικά τους αιτήματα κάτω από το hashtag #ArmMeWith στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Οπλίστε με βιβλία επειδή τα εξάχρονα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν, όχι να φοβούνται στην τάξη" έγραψε η Λίντσει Πολ.

Ακόμη πιο οργισμένες ήταν οι διαμαρτυρίες των μαθητών. Εκατοντάδες από αυτούς πολιόρκησαν την Τετάρτη το τοπικό κοινοβούλιο της Φλόριντα στο Ταλαχάσι, που δύο μέρες νωρίτερα είχε καταψηφίσει πρόταση για την απαγόρευση της πώλησης κάποιων ημιαυτόματων όπλων και των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας.

"Πορεία για τις ζωές μας"

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων -η πρόταση για την απαγόρευση της πώλησης των όπλων καταψηφίστηκε από Ρεπουμπλικανούς αλλά και Δημοκρατικούς- υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο από πλαϊνές εξόδους δίνοντας έτσι την αφορμή για συνθήματα όπως "Αντιμετωπίστε μας κατά πρόσωπο" και "Υπηρετήστε την κοινωνία και όχι τις τσέπες σας". Ένα από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν άλλωστε η επιστροφή των δωρεών που έχουν λάβει οι βουλευτές από την πανίσχυρη National Rifle Association (NRA), τον βασικό πολιτικό μοχλό πίεσης που διαθέτει σήμερα η εγχώρια βιομηχανία όπλων.

Η καμπάνια που έχουν ξεκινήσει οι μαθητές της Φλόριντα έχει ήδη μπροστά της δύο σημαντικούς σταθμούς. Κινητοποιήσεις στα σχολεία της πολιτείας στις 14 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από το μακελειό στο σχολείο του Πάρκλαντ, και μια εθνική διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον στις 24 Μαρτίου, με παράλληλες κινητοποιήσεις σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις.

"Ούτε ένας περισσότερος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλο ένα παιδί να σκοτωθεί σε σχολείο. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ακόμη έναν δάσκαλο να δεχτεί τα πυρά για να προστατέψει τους μαθητές του...Τα σχολεία μας δεν είναι ασφαλή. Τα παιδιά και οι δάσκαλοί μας σκοτώνονται. Πρέπει να το κάνουμε άμεση προτεραιότητα μας να σώσουμε τις ζωές τους" αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι οργανωτές της "Πορείας για τις ζωές μας".

Έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη διασημοτήτων όπως ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ, η Όπρα Ουίνφρεϊ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, οι "νέοι του Πάρκλαντ" προγραμματίζουν όλο και περισσότερες κινητοποιήσεις, ενώ το νεανικό κίνημα διαμαρτυρίας αποκτά παρακλάδια σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ.

Το μαθητικό κίνημα στο στόχαστρο της Άκρας Δεξιάς

Για τους υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ένα προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο της αμερικανικής Αριστεράς, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Στον ιστότοπο Gateway Pundit πληροφορείται κανείς ότι οι μαθητές χρησιμοποιούνται "σαν πολιτικά εργαλεία από την Άκρα Αριστερά προκειμένου να προωθήσει την αντισυντηρητική ρητορική της και τις απόψεις της κατά της οπλοκατοχής".

Παράλληλα, το εξίσου συνωμοσιολογικό και ακροδεξιό Infowars κατηγορεί την Έμα Γκονζάλες και τον Ντέιβιντ Χογκ -δύο από τους επιζώντες του μακελειού, που έχουν εξελιχθεί σε πρωταγωνιστές του κινήματος διαμαρτυρίας- ότι επιλέχθηκαν ως "ηθοποιοί" από το δίκτυο CNN για να προωθήσουν τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Τα κίνητρα των μαθητών αμφισβήτησε και ο συντηρητικός παρουσιαστής Μπιλ Ο' Ράιλι, τον οποίο ακολουθούν περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια άτομα στο Twitter και απολύθηκε τον Απρίλιο από το Fox News έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Όπως σημείωσε, τα ΜΜΕ θέλουν "να καταστρέψουν την κυβέρνηση Τραμπ με όλα τα απαραίτητα μέσα. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν παιδιά για να το κάνουν, θα τα χρησιμοποιήσουν".

Η NRA περνά στην αντεπίθεση

Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με τις ομοβροντίες των ακροδεξιών ιστότοπων εναντίον του μαθητικού κινήματος εκδηλώθηκε και η αντεπίθεση της NRA. Μιλώντας στο συντηρητικό συνέδριο CPAC, ο επικεφαλής της Γουέιν Λαπιέρ έστρεψε τα πυρά του κατά των πολιτικών ελίτ που, όπως υποστήριξε, επιχειρούν να περιορίσουν το δικαίωμα οπλοκατοχής επειδή "εχθρεύονται τις ατομικές ελευθερίες".

"Φαντασιώνονται περισσότερους νόμους που υποτίθεται ότι θα σταματήσουν ό,τι οι προηγούμενοι απέτυχαν να σταματήσουν" τόνισε. "Δεν τους ενδιαφέρει αν οι νόμοι λειτουργούν ή όχι. Θέλουν απλώς περισσότερους νόμους για να αυξήσουν τον έλεγχό τους πάνω στους ανθρώπους" υπογράμμισε, κατηγορώντας επίσης τα ΜΜΕ για την προθυμία τους "να δυσφημήσουν" την οργάνωσή του.

Τα επιχειρήματα αυτά δεν φαίνεται πάντως να πείθουν, σε αυτή τη φάση, την αμερικανική κοινή γνώμη, που για πρώτη φορά δείχνει ευνοϊκές διαθέσεις απέναντι στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την οπλοκατοχή. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Quinnipiac αποκαλύπτει ότι δύο στους τρεις Αμερικανούς (66%) θα ήθελε αυστηρότερες ρυθμίσεις. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (75%) κρίνει πως το αμερικανικό Κογκρέσο οφείλει να "κάνει περισσότερα" για να μειωθεί η ένοπλη βία. Πριν από δύο μήνες, τα ποσοστά στα αντίστοιχα ερωτήματα ήταν περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL