Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Στο αγιάζι πάλι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο αγιάζι πάλι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις

Νέος τουρκο-αμερικανικός καυγάς ξέσπασε χθες με αφορμή την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν για την τουρκική εισβολή στον θύλακο του Αφρίν στη βόρεια Συρία και την επιχείρηση καταδίωξης των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων, η οποία είναι καίριος σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να τράβηξε το αυτί του Ερντογάν καλώντας τον να σταματήσει τον πόλεμο κατά των Κούρδων, πράγμα το οποίο όμως αρνείται η τουρκική πλευρά. Η αντιμαχία κατέληξε να γίνει εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στην Τουρκία, με τον αρχηγό της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να καλεί την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο Προέδρων.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τις επιπλήξεις Τραμπ, κάτι που φάνηκε καθαρά από τη χθεσινή ψυχρή υποδοχή της αμερικανικής "πρότασης" δημιουργίας "ζώνης ασφαλείας" πλάτους 30 χλμ. στην τουρκοσυριακή μεθόριο, από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπήκε και η κυβέρνηση της Δαμασκού που διά στόματος του υπουργού της των Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ διεμήνυσε στην Άγκυρα πως θα "αντιδράσει αναλόγως" για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της έναντι των τουρκικών δυνάμεων.

Σε τροχιά σύγκρουσης

Σε κάθε περίπτωση, η επιθετικότητα της Τουρκίας σε μια ζώνη όπου διακυβεύονται αμερικανικά συμφέροντα και διπλωματικό γόητρο τη φέρνει αναπόφευκτα σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ αλλά και την ιδιότροπη περσόνα του Τραμπ, ο οποίος διατηρεί μια αμφιθυμική σχέση με τον Ερντογάν. Πόσο μάλλον όταν, κατά τους ισχυρισμούς των ίδιων των Τούρκων, ο τελευταίος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την πόλη Μάνμπιτζ στη ζώνη ελέγχου των Κούρδων, για να μην βρεθούν αντιμέτωπες με τις τουρκικές, καθώς η Άγκυρα έχει αποφασίσει να διευρύνει το μέτωπο της εισβολής βαθιά στην περιοχή του συριακού Κουρδιστάν.

"Η εμπιστοσύνη μας προς τις ΗΠΑ έχει τρωθεί. Δεν μπορούμε πια να πούμε ότι μας έκαναν μια πρόταση και θα την δεχτούμε. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες" δήλωσε στη "Χουριέτ" ο Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλερσον για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στη μήκους 911 χιλιομέτρων συνοριακή γραμμή Τουρκίας - Συρίας. "Δεν είμαστε βέβαιοι για το ποιος ακριβώς είναι ο στόχος των ΗΠΑ πίσω από αυτή την πρόταση. Πρώτα απ' όλα πρέπει να διορθώσουμε την ατμόσφαιρα σκεπτικισμού" πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποδεικνύοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει προηγουμένως η Ουάσιγκτον να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στις YPG και να πιέσει την ηγεσία τους να αποσυρθούν από τη Μάνμπιτζ.

Σαφώς πιο επιθετικός σε ανάλογες δηλώσεις του ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με την Τουρκία. "Αυτοί που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες θα γίνουν στόχος τους μια μέρα. Οι ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρήσουν την υποστηρικτική τακτική τους προς τους τρομοκράτες ώστε να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση με την Τουρκία", διεμήνυσε ο Μποζντάγ σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό κανάλι A Haber.

Όχι έτσι, αλλιώς...

Η Άγκυρα αμφισβήτησε χθες την εκδοχή του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ - Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι "δεν αντικατοπτρίζει πιστά" ό,τι διαμείφθηκε μεταξύ τους όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στη Συρία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν "να μειώσει και να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειές του στον συριακό θύλακο του Αφρίν κατά των YPG, προέτρεψε την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό ή να αυξηθεί ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων". Επιπλέον ο Τραμπ ζήτησε να αποφευχθεί "κάθε ενέργεια που θα ενείχε τον κίνδυνο να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων".

Όμως τουρκικές επίσημες πηγές αμφισβήτησαν την εκδοχή αυτή, λέγοντας πως δεν "αντικατοπτρίζει πιστά το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας" των δύο ηγετών. "Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά μια κλιμάκωση της βίας" στο Αφρίν, αλλά έκανε λόγο για "την ανάγκη να περιοριστεί η διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης", ανέφεραν οι εν λόγω πηγές. Ο Τούρκος Πρόεδρος διαψεύδει επίσης πως ο Τραμπ εξέφρασε "ανησυχία για τη λανθασμένη και καταστροφική ρητορική που προέρχεται από την Τουρκία", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ο Τραμπ επεσήμανε απλώς πως οι τουρκικές επικρίσεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες "προκαλούν ανησυχίες". Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης ότι ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ "δεν δίνουν πλέον όπλα στις YPG και δεν πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον".

Στο μεταξύ, θορυβημένη από την τουρκική επιθετικότητα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την αναστολή των συζητήσεων για πιθανή πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. "Είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να εξάγουμε στρατιωτικό εξοπλισμό σε περιοχές με εντάσεις και ότι δεν θα το κάνουμε στο μέλλον", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η γερμανική κυβέρνηση έγινε στόχος έντονης κριτικής τις τελευταίες ημέρες για το γεγονός ότι στις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων της Συρίας χρησιμοποιούνται γερμανικά άρματα μάχης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL