Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Συρία: Χιλιάδες Κούρδοι στους δρόμους κατά των τουρκικών απειλών για στρατιωτική επέμβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Χιλιάδες Κούρδοι στους δρόμους κατά των τουρκικών απειλών για στρατιωτική επέμβαση

Φωτογραφία αρχείου

Στους δρόμους βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στις κουρδικές περιοχές, στη βόρεια Συρία, καταγγέλλοντας την Τουρκία που απειλεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των προπυργίων των Κούρδων.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης Τζαουαντίγιε, στην επαρχία της Χασάκα. «Κάτω ο Ερντογάν» και «Με την ψυχή και το αίμα μας, είμαστε μαζί σου Αφρίν» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν κουρδικές σημαίες, λάβαρα των YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) και πορτρέτα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους εναντίον του λαού μας στο Αφρίν», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν, στα αραβικά και τα κουρδικά.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στο Αφρίν, όπου παρά τη βροχή κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και σε άλλες κουρδικές πόλεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι «έτοιμες» να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις «ανά πάσα στιγμή» εναντίον πόλεων της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους, ιδίως εναντίον του Αφρίν που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα.

Η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, ιδίως αφότου παρουσιάστηκε το σχέδιο ίδρυσης μιας συνοριακής δύναμης, το οποίο προωθεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Τουρκία, που φοβάται τη μόνιμη παρουσία των YPG στα σύνορά της, αντιτάχθηκε αμέσως στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Την Τρίτη ο Ερντογάν είπε ότι θέλει να "τελειώνει" με "τις φωλιές των τρομοκρατών" στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι η επιχείρηση στο Αφρίν μπορεί να γίνει "αύριο, μεθαύριο ή σε μικρό χρονικό διάστημα".

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τουρκία υποστηρίζοντας ότι η νέα δύναμη δεν συνιστά ένα νέο "στρατό" ούτε μια συμβατική δύναμη συνοριοφυλακής. Και η Δαμασκός όμως απείλησε σήμερα ότι ο συριακός στρατός είναι έτοιμος να καταστρέψει τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επέμβουν στη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL