Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κακόβουλο λογισμικό «κατασκοπεύει» Android κινητά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακόβουλο λογισμικό «κατασκοπεύει» Android κινητά

Κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως ιός Skygofree, εντόπισε η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab στα τέλη του 2017, το οποίο μπορεί να καταγράφει συνομιλίες, να διαβάζει, να υποκλέπτει sms καθώς και μηνύματα από τα WhatsApp όπως και στοιχεία από το ημερολόγιο.

Εκτός των άλλων ο ιός δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης των συσκευών στα δίκτυα Wi-Fi, τα οποία μπορούν να ελέγχονται επίσης από τους χρήστες του κακόβουλου λογισμικού, οι οποίοι κατ' αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν και αναλύουν δεδομένα του θύματος στο οποίο στοχεύουν, σάιτ, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς των τραπεζικών καρτών.

«Το λογισμικό αυτό έχει διάφορες δυνατότητες, μερικές από τις οποίες είναι μοναδικές και τις οποίες δεν είχαμε εντοπίσει ξανά. Για παράδειγμα μπορεί να παρακολουθεί την τοποθεσία της συσκευής να ενεργοποιεί την εγγραφή ήχου, όταν ο κάτοχος της συσκευής προσεγγίζει συγκεκριμένες συντεταγμένες. Στην πράξη αυτό σημαίνει,ότι οι χρήστες του κακόβουλου λογισμικού μπορούν να ακούν τον περίγυρο του θύματος, για παράδειγμα όταν μπαίνει στο γραφείο του ή πηγαίνει να επισκεφθεί κάποιον γνωστό του οικονομικό διευθυντή», επισημαίνει η Kaspersky Lab.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab ο ιός μεταδίδεται μέσω πλασματικών ιστοσελίδων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες προτείνουν στους χρήστες να εγκαταστήσουν «πρόγραμμα πιο γρήγορου ιντερνέτ».

Η ίδια εταιρία επισημαίνει ότι ο εν λόγω ιός υπάρχει από το 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL