Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Ο πάπας Φραγκίσκος θα υποδεχθεί τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πάπας Φραγκίσκος θα υποδεχθεί τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο

Ο πάπας Φραγκίσκος θα κάνει δεκτό τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βατικανό την 5η Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από την Αγία Έδρα, ενώ οι δύο άνδρες συνομίλησαν πολλές φορές στο τηλέφωνο τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Τον Αργεντίνο πάπα είχε υποδεχθεί ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2014, όμως, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, η τελευταία φορά που ένας επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισκέφθηκε το Βατικανό ήταν το 1959, όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ συναντήθηκε με τον πάπα Ιωάννη ΚΓ΄.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο ποντίφικας με τον Τούρκο ηγέτη θα βρεθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ώρα που και οι δύο αντιτίθενται στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την πόλη αυτή.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του, ενώ ο πάπας, ο οποίος υποδέχθηκε τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ την 19η Δεκεμβρίου, έχει επίσης απευθύνει εκκλήσεις για διατήρηση του status quo, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε το Παρίσι την 5η Ιανουαρίου, ελπίζει στην ανανέωση του διαλόγου με την Ευρώπη παρά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος της Άγκυρας ιδίως για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Από την άλλη, ο ποντίφικας έχει επανειλημμένως χαιρετίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για γλυτώσουν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα θέματα που προκαλούν την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Για παράδειγμα η επιλογή του πάπα Φραγκίσκου να αναφερθεί δημοσίως και επανειλημμένως στη γενοκτονία των Αρμενίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL