Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Φωτιά και οργή στον Λευκό Οίκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά και οργή στον Λευκό Οίκο

Όρθιος ο Πρόεδρος, καθιστή η κόρη, που, σύμφωνα με τον Γουλφ, θέλει να γίνει η πρώτη Εβραία Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διαλύσει την επιτροπή που είχε συγκροτήσει προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες του περί νοθείας που δήθεν του στέρησε τρία εκατομμύρια ψήφους στις εκλογές του 2016 θα κυριαρχούσε στην αμερικανική πολιτική επικαιρότητα αν δεν είχε ανακύψει ένα άλλο ζήτημα, που αφορά την ουσία της προεδρίας του και την πολιτική επιβίωσή του. Οι αποκαλύψεις, αλλά κυρίως οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που έκανε ο Στιβ Μπάνον, πρώην δεξί χέρι του Προέδρου και πολιτικός "γκουρού" της αμερικανικής Ακροδεξιάς, αποτελούν ένα βαρύ πλήγμα στην οικογένεια Τραμπ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ πιο σοβαρή έρευνα για τις σχέσεις της με τη Ρωσία καθώς και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, δηλαδή ξέπλυμα χρήματος.

Ο Στιβ Μπάνον έδειξε έμμεσα στον ειδικό εισαγγελέα τον δρόμο ώστε να φτάσει στον ίδιο τον Τραμπ, ξεκινώντας από το "προδοτικό" ραντεβού του γιου του, του γαμπρού του και του πρώην αρχηγού της προεκλογικής εκστρατείας του με μια Ρωσίδα δικηγόρο στον Πύργο Τραμπ το 2016.

Υποτίθεται ότι η τριάδα Τραμπ Τζούνιορ, Τζάρεντ Κούσνερ και Πολ Μάναφορτ προσήλθε στο επίμαχο ραντεβού προσδοκώντας από τους Ρώσους στοιχεία που θα "έκαιγαν" τη Χίλαρι Κλίντον. Ο ειδικός εισαγγελέας Πολ Μιούλερ ερευνά το αντικείμενο του ραντεβού, πιθανά ανταλλάγματα και τυχόν ύποπτες διασυνδέσεις. Αυτό το ραντεβού χαρακτήρισε "προδοτικό, βλακώδες και αντιπατριωτικό" ο Μπάνον, επισημαίνοντας ότι έγινε χωρίς την παρουσία δικηγόρων και χωρίς να ενημερωθεί το FBI.

O πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου μίλησε στον δημοσιογράφο Μάικλ Γουλφ, συγγραφέα του βιβλίου “Φωτιά και Οργή: Εντός του Λευκού Οίκου του Τραμπ”. Αποσπάσματα του βιβλίου, όπως οι δηλώσεις Μπάνον, που αποδομούν την εικόνα του Τραμπ και της οικογένειάς του προδημοσιεύθηκαν στον Τύπο προκαλώντας σάλο στις ΗΠΑ. Ο συγγραφέας βασίστηκε σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις πρώην και νυν αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πανικός του Τραμπ και οι φιλοδοξίες της Ιβάνκα

Ο δημοσιογράφος Μάικλ Γουλφ ανέφερε ότι είχε πρόσβαση στα άδυτα της επίσημης προεδρικής κατοικίας, όπου διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις κακές σχέσεις μεταξύ του προεδρικού ζεύγους, τις συνωμοσίες της κόρης του Τραμπ Ιβάνκα εναντίον άλλων προσώπων του προεδρικού περιβάλλοντος αλλά και τη φιλοδοξία της να γίνει εκείνη η πρώτη γυναίκα Εβραία Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ειδικά αυτό το σημείο έδωσε αφορμή για να επαναληφθουν οι κατηγορίες εναντίον των Τραμπ για νεποτισμό. Η Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ φέρονται ότι είχαν κάνει "μια ειλικρινή συμφωνία: αν στο μέλλον διαφανεί η ευκαιρία, η Ιβάνκα θα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ... Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, είπε η Ιβάνκα, δεν θα είναι η Χίλαρι Κλίντον. Θα είναι η Ιβάνκα Τραμπ”.

Ο Μπάνον, μαέστρος της πολιτικής επικοινωνίας, είχε συγκρουστεί με την Ιβάνκα, στην οποία αποδίδει την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, και της κόλλησε το παρατσούκλι “Jarvanka” (από το αρχικό γράμμα του ονόματος του συζύγου της). Ο ίδιος εμφανίζεται τώρα να πέφτει από τα σύννεφα για τη "συμφωνία" Ιβάνκα - Τζάρεντ, ρωτώντας τον συγγραφέα: “Το είπαν στ’ αλήθεια αυτό; Μη μου το λέτε. Θεέ μου!” Σε άλλο σημείο φέρεται ότι αποκαλεί την Ιβάνκα ξύλο απελέκητο (dumb as a brick).

Ένα άλλο απόσοπασμα του βιβλίου που προκάλεσε αίσθηση είναι εκείνο που εμφανίζει έναν αλλοπρόσαλο Τραμπ το βράδυ των εκλογών. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως ο Τραμπ δεν πίστευε ότι θα εκλεγόταν Πρόεδρος και ότι αρχικά πανικοβλήθηκε με την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων που έδειχναν ότι οδεύει προς τη νίκη. Τις διαψεύσεις από τον Λευκό Οίκο και τις προχθεσινές απαξιωτικές αναφορές Τραμπ για τον πρώην συνεργάτη του ότι "έχασε τα μυαλά του" ακολούθησε χθες η κλήτευση του Μπάνον για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.

"Ο Πρόεδρος είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, τον υποστηρίζω μέρα και νύχτα" απάντησε ο Μπάνον μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του στο ακροδεξιό δίκτυο Breitbard, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση σε εχθρούς και φίλους, καθώς δεν αρνήθηκε ότι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις ούτε σχολίασε την κλήτευση για παραβίαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν πρόκειται για αναδίπλωση του Μπάνον ή αν ο πρώην διευθυντής στρατηγικής του Λευκού Οίκου κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι.

Λευκός Οίκος: Φτηνά ψέματα

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς παρομοίασε το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ με μια "φθηνή εφημερίδα ταμπλόιντ", που περιέχει "ψευδείς και παραπλανητικές μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση ή επιρροή στον Λευκό Οίκο". Παράλληλα, ο Τραμπ και το περιβάλλον του εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά των "συστημικών" αμερικανικών ΜΜΕ που αμφισβητούν ανοικτά την ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα, ακόμη και την πνευματική του διαύγεια.

"ΝΥΤ": Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Οι "New York Times" καλούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να τιθασσεύσει τον δεσποτισμό του Προέδρου που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Λίγοι Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν δημόσια αυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι περισσότεροι, ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός, σημείωσε ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Λέοναρντ, διαπιστώνοντας ότι "ο φόβος και ο οπορτουνισμός έχουν μπει πάνω από την υπεράσπιση της χώρας μας και των δημοκρατικών θεσμών της".

Το δίκτυο CNN έκανε λόγο για έναν πανικόβλητο Πρόεδρο στην αρχή του νέου έτους και συνέδεσε τις τελευταίες αποκαλύψεις με το "αψυχολόγητο" μήνυμα του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα ότι έχει μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό κουμπί πυρηνικών από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εμμονικό σύνδρομο του Τραμπ, ακόμα και σε δήθεν μαρτυρίες ότι δεν αναγνωρίζει παλιούς φίλους και συνεργάτες.

Στροφή 180 μοιρών για τη "νοθεία"

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο πρώτο έτος της θητείας Τραμπ ήταν η επιμονή του ότι κέρδισε τις εκλογές όχι μόνο χάρη στο σύστημα των εκλεκτόρων αλλά και με τη λαϊκή ψήφο, παρ' ότι η Δημοκρατική αντίπαλός του πήρε σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από εκείνον. Ακόμα και μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ, επέμεινε στη θεωρία συνωμοσίας για νοθεία, αλλά ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να κλείσει το θέμα με τον δικό του τρόπο.

"Αντί να εμπλακώ σε ατελείωτες δικαστικές μάχες με έξοδα των φορολογούμενων, υπέγραψα ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη διάλυση της επιτροπής και ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να εξετάσει αυτά τα ζητήματα και να καθορίσει τα επόμενα βήματα" ανακοίνωσε ο Τραμπ. Η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είχε οριστεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, συστάθηκε τον Μάιο για να ερευνήσει τις κατηγορίες για νοθεία, αλλά συνάντησε σθεναρή αντίσταση από πολλές αμερικανικές Πολιτείες που αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία. Εξάλλου, ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσιγκτον αποφάνθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η επιτροπή αυτή ήταν ένα σώμα συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν διέθετε τη δικαιοδοσία από νομική άποψη να αναγκάσει τις πολιτειακές αρχές να της παραδώσουν δεδομένα.

Μπλόκο στα κινητά τηλέφωνα πέριξ του Οβάλ Γραφείου

Με τον φόβο νέων καταστροφικών διαρροών να πλανάται πάνω από τον Λευκό Οίκο, απαγορεύθηκε στους υπαλλήλους και τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους στη Δυτική Πτέρυγα, που θεωρείται το νευραλγικό κέντρο της κυβέρνησης. "Η ασφάλεια και η προστασία των τεχνολογικών συστημάτων στον Λευκό Οίκο αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ" ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Προέδρου. Στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου βρίσκονται το Οβάλ Γραφείο καθώς και τα γραφεία των στενών συμβούλων του Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL