Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στις κάλπες οι Χιλιανοί για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας

ΑΜΠΕ

Περίπου 13,4 εκ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αναμετρώνται ο Αλεχάντρο Γκιγιέ από την κεντροαριστερά και ο Δεξιός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται σήμερα στη Χιλή, μια πολιτική σύγκρουση που αναγγέλλεται εξαιρετικά αμφίρροπη ανάμεσα στην κεντροαριστερά του Αλεχάντρο Γκιγιέ και της δεξιάς του πρώην προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Περίπου 13,4 εκ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες από τις 08:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 18:00 (23:00). Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό λίγο μετά τις 20:00 (01:00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας).

Τη Χιλή, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία προώθησε σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, από τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, ωστόσο το Σύνταγμα δεν της επέτρεψε να είναι και πάλι υποψήφια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος της 19ης Νοεμβρίου επιφύλασσε εκπλήξεις.

Παρότι όλες τις δημοσκοπήσεις έχρηζαν μεγάλο φαβορί, τον δισεκατομμυριούχο Πινιέρα, (πρόεδρος της Χιλής 2010-2014) και υποψήφιο της δεξιάς, ο ίδιος κατέλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό πολύ κατώτερο του προβλεπομένου (36,6%), αν και με κατέγραψε διαφορά 14,6 μονάδων από τον δημοσιογράφο Γκιγιέ (22%).

Η 46χρονη υποψήφια της ριζοσπαστικής αριστεράς, Μπεατρίς Σάντσες, επίσης δημοσιογράφος, πέτυχε από την πλευρά της να συγκεντρώσει το 20% των ψήφων αναδεικνύοντας έτσι το «Ευρύ Μέτωπο» (Frente Amplio) τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ο σημερινός δεύτερος γύρος θεωρείται, με δεδομένα αυτά τα ποσοστά, «ένας από τους πιο αμφίρροπους από την επάνοδο της δημοκρατίας», σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων του Πανεπιστημίου της Τάλκα, ο Μαουρίτσιο Μοράλες.

Μετά την τρανταχτή αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ορισμένες εκ των οποίων κατηγορήθηκαν ότι υποτίμησαν τη Σάντσες, οι Χιλιανοί «δεν διαθέτουν πρακτικά καμιά αξιόπιστη πληροφόρηση που να τους επιτρέπει να προβλεφθεί το αποτέλεσμα».

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη την 1 Δεκεμβρίου έφερε τους δύο αντιπάλους να ισοψηφούν και το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 21,4%.

Πολυδιάσπαση στη Βουλή

Σύμφωνα με τον αναλυτής του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο, Ρενέ Χάρα, η νίκη στις εκλογές θα κριθεί για λιγότερες από 100.000 ψήφους.

Ενδέχεται επίσης να «εξαρτηθεί από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν», υπογράμμισε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, Ροδρίγο Οσόριο. «Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες ο Γκιγιέ να κερδίσει», τόνισε. Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφθασε μόλις 46,7%.

Άλλος ένας παράγοντας που θα κρίνει τη νίκη είναι το τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι της Σάντσες, η οποία δεν έδωσε μεν «γραμμή», αλλά τόνισε πως η ίδια θα ψηφίσει τον 64χρονο Γκιγιέ.

Τη 19η Νοεμβρίου, συνολικά και οι έξι υποψήφιοι που ανήκαν από την κεντροαριστερά ως τη ριζοσπαστική αριστερά συγκέντρωσαν το 55% των ψήφων.

Ο 68χρονος Πινιέρα, εξασφάλισε από την πλευρά του την υποστήριξη του ακροδεξιού υποψήφιου Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος είχε συγκεντρώσει το 7,9% των ψήφων κι αυτοπαρουσιάζεται ως διεκδικητής της πολιτικής κληρονομιάς του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Όποιος κι αν είναι ο νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών, δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έγιναν το Νοέμβριο, για πρώτη φορά με αναλογική, οδήγησαν στη δημιουργία ενός πολιτικού τοπίου με κατακερματισμένη την πολιτική δύναμη.

Όποιος κι αν είναι επόμενος ένοικος του προεδρικού μεγάλου Λα Μονέδα, «θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες» με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε ο Ρ.Οσόριο, σύμφωνα με τον οποίο αυτό θα είναι ευκολότερο αν κερδίσει ο κεντροαριστερός παρά εάν επικρατήσει ο συντηρητικός υποψήφιος.

Ο διάδοχος της Μπατσελέτ, αυτός που θα τη διαδεχθεί στο πηδάλιο της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της περιοχής, θα πιστωθεί ασφαλώς την ανάκαμψη της οικονομίας που προβλέπεται του χρόνου: έπειτα από τέσσερα χρόνια επιβράδυνσης, με ρυθμό επέκτασης 1,8% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο, η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2018, σύμφωνα με τη Cepal, την οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο