Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Έκκληση Γκουτέρες για «δίαυλο επικοινωνίας» με σκοπό την πολιτική λύση στην κρίση με τη Β.Κόρεα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση Γκουτέρες για «δίαυλο επικοινωνίας» με σκοπό την πολιτική λύση στην κρίση με τη Β.Κόρεα

Έκκληση στις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα, να ανοίξουν «διαύλους επικοινωνίας» προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, έκανε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Α. Γκουτέρες δήλωσε στο Συμβούλιιο ότι ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην κορεατική χερσόνησο, ενώ κατήγγειλε ότι φέτος έχουν γίνει πολλές πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή «χωρίς να υπάρξει προηγουμένως ενημέρωση» προς τις αρχές αεροπορικής και ναυτικής ασφάλειας.

«Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων μεταξύ τις Βόρειας και Νότιας ΚΛορέας και μεταξύ των στρατιωτικών».

Παράλληλα, υπενθύμισε επίσης ότι είναι διαθέσιμος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.

Το 2017 το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε δύο φορές σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα -τον Αύγουστο μετά από δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων και τον Σεπτέμβριο μετά από μια πυρηνική δοκιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β.Κορέα δεν έχει πλέον έσοδα από τις εξαγωγές άνθρακα, σίδηρου, αλιευμάτων και υφασμάτων ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εισαγωγές πετρελαίου.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε από την ιαπωνική προεδρία, ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και -πράγμα σπάνιο- ο πρεσβευτής της Β.Κορέας στον ΟΗΕ, Τζα Σονγκ Ναμ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL