Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ / Μόνος εναντίον όλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ / Μόνος εναντίον όλων

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, με την αμφιλεγόμενη και σε κάθε περίπτωση μονόπλευρη απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους μεταφέροντας εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Για τον παλαιστινιακό λαό, που στο συλλογικό υποσυνείδητό του θεωρεί την Ιερουσαλήμ την αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η κίνηση αυτή ήταν σαν πισώπλατη μαχαιριά.

Η Παλαιστίνη βρίσκεται από χθες σε αναβρασμό με εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ενώ ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε σε νέα ιντιφάντα κατά του Ισραήλ. Την έκκλησή του υποστήριξε και η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ με δημόσια δήλωση του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, σε μια συντονισμένη αραβική αντίδραση που έχει το δυναμικό να προκαλέσει προβλήματα στο Ισραήλ.

"Στηρίζουμε την έκκληση για μια νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα και την κλιμάκωση της αντίστασης που είναι η μεγαλύτερη, η σημαντικότερη και η πιο σοβαρή απάντηση στην αμερικανική απόφαση" είπε ο Νασράλα σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν το περασμένο 24ωρο από πραγματικά πυρά και πλαστικές σφαίρες σε μαχητικές διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, έντεκα Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι 20 από πλαστικές. Ένας από τους τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία οκτώ μόνιμων μελών του, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γαλλία, συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση μετά την απόφαση Τραμπ, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν δίστασε να "αδειάσει" τον Αμερικανό φίλο της λέγοντας πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ είναι μια "άχρηστη απόφαση όσον αφορά τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή".

Η κίνηση Τραμπ περιπλέκει την κατάσταση στο Μεσανατολικό και διχάζει τη διεθνή κοινότητα, διεμήνυσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ η επίτροπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε πως η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών με πρωτεύουσα και των δύο την Ιερουσαλήμ.

Σφήνα Ερντογάν

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση Τραμπ. Έσπευσε μάλιστα να μιλήσει τηλεφωνικά τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Πάπα Φραγκίσκο επιδιώκοντας μια όσο το δυνατόν δυναμική παρέμβαση. Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Ifax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως "δεν μπορεί να επιτραπεί να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή".

Η συνομιλία Ερντογάν - Πάπα κατέληξε στην κοινή θέση ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποφευχθεί. Οι δύο συνομιλητές έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι "η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους".

Κάντε κράτει...

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πολλές χώρες, όχι μόνον μουσουλμανικές, γεγονός που κατά τα φαινόμενα έχει θορυβήσει την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία σπεύδει τώρα να δώσει "εξηγήσεις και διευκρινίσεις" καλώντας ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς να μην... πανηγυρίζουν τόσο έντονα.

Φοβούμενες δυνητικές απειλές κατά Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών εγκαταστάσεων στον κόσμο, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να μετριάσει τους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς του, ενώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήθηκε διεθνής ομάδα εργασίας με σκοπό να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες αντιδράσεις μετά την απόφαση Τραμπ.

"Αν και αναγνωρίζουμε ότι θα καλωσορίσετε δημοσίως τα νέα, σας παρακαλούμε να περιορίσετε τις επίσημες αντιδράσεις σας. (...) Αναμένουμε ότι θα υπάρξει αντίδραση στην Μέση Ανατολή και σ' όλο τον κόσμο και εξακολουθούμε να σταθμίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η απόφαση στις αμερικανικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους στο εξωτερικό" αναφέρεται σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τα μέλη της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ με τελικούς αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε άλλο μήνυμα προς τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες γίνεται προσπάθεια άμβλυνσής των εντυπώσεων και μετριασμού των αντιδράσεων καθώς καλούνται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να υποστηρίξουν ότι η απόφαση Τραμπ δεν προδικάζει τον καθαρισμό του λεγόμενου "τελικού καθεστώτος" της Ιερουσαλήμ, το οποίο Ισραήλ και Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συνομολογήσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την ύπαρξη και το περιεχόμενο των υπομνημάτων αυτών με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2017 αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Reuters και επιβεβαίωσε εμμέσως Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

"Είστε σε θέση να επηρεάσετε τις διεθνείς αντιδράσεις από αυτή την απόφαση και σας ζητούμε να διατρανώσετε την πραγματικότητα, ότι η Ιερουσαλήμ παραμένει ένα θέμα προς διακανονισμό όσον αφορά το τελικό καθεστώς μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα της ισραηλινής κυριαρχίας στην πόλη μέσω των διαπραγματεύσεων" αναφέρεται στο αμερικανικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους.

Τίλερσον: Αυτό ήθελε ο αμερικανικός λαός

Υπεραμυνόμενος της απόφασης Τραμπ, στην προσπάθειά του να διαψεύσει τις φήμες για μια ακόμη κόντρα του με τον Πρόεδρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έκανε τίποτε άλλο από το να ευθυγραμμιστεί με "τη βούληση του αμερικανικού λαού".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βιέννη μαζί με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στον "Νόμο περί Πρεσβείας της Ιερουσαλήμ", που υιοθετήθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1995 και προβλέπει τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την "πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ".

"Ο πρόεδρος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τον νόμο του 1995" επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να δει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να διαπραγματεύονται μια ειρηνευτική συμφωνία.

Την άποψη ότι η απόφαση Τραμπ εξυπηρετεί περισσότερο τους στόχους της εσωτερικής πολιτικής του και πολύ λιγότερο εκείνους της εξωτερικής υποστηρίζει σε σχόλιό του κι ο αναλυτής της "Liberation" Φρεντερίκ Οτράν υπενθυμίζοντας πως τον Μάρτιο του 2016 ως υποψήφιος ο Τραμπ είχε υποσχεθεί στο πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι Aipac ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία "στην αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού, την Ιερουσαλήμ".

Ανάλογες υποσχέσεις είχαν δώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία τους ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, αλλά υπαναχώρησαν όταν ανέλαβαν την εξουσία καθώς οι σύμβουλοί τους τούς έπεισαν ότι μια τέτοια απόφαση θα κατέστρεφε τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Κατά τον Γάλλο αναλυτή ο μεγιστάνας πρόεδρος ικανοποιεί την εκλογική βάση του, τους Ευαγγελικούς, που είναι η μόνη κατηγορία του αμερικανικού εκλογικού σώματος που επιθυμεί τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

"Εξήντα εκατομμύρια Ευαγγελικοί παρακολουθούν αυτή την υπόσχεση από κοντά, γιατί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, θα περάσει στην αιωνιότητα" έλεγε την περασμένη Τρίτη στο Fox News ο εξτρεμιστής πάστορας Τζον Χέιτζι, πρόεδρος της οργάνωσης Ενωμένοι Χριστιανοί υπέρ του Ισραήλ. "Ο κόσμος θα τον θυμάται χιλιετίες για το θάρρος του" είπε χαρακτηριστικά ο Χέιτζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL