Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Υεμένη / Υεμένη: Αθέατη γενοκτονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υεμένη / Υεμένη: Αθέατη γενοκτονία

Ο "ξεχασμένος πόλεμος", όπως τον χαρακτηρίζει στις εκθέσεις της η Διεθνής Αμνηστία, ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 2015 όταν ένας σουνιτικός στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών για να συντρίψουν τους αντάρτες της εθνότητας Χούτι που ως σιίτες θεωρήθηκαν φυσικά "δάκτυλος" της Τεχεράνης στην περιοχή

Ιράκ, Λιβύη, Συρία και τώρα Υεμένη. Όσο πιο πολιτικά αδύναμη και απομονωμένη γίνεται η Ουάσιγκτον τόσο πιο αδίστακτες γίνονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις της και οι "πόλεμοι διά αντιπροσώπου" για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια συστηματική γενοκτονία διεξάγεται στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και μια από τις φτωχότερες του κόσμου. Μισό εκατομμύριο παιδιά μπορεί να μην ζουν τον επόμενο χρόνο.

Τα μεγαλύτερα εγκλήματα ξεκινούν συχνά με χαμόγελα και χειραψίες μπροστά στις κάμερες. Με την επίσκεψή του στο Ριάντ, τον περασμένο Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στον Οίκο των Σαούντ -σε αντάλλαγμα για τα χρυσοφόρα αμυντικά συμβόλαια που υπέγραψε- εν λευκώ εξουσιοδότηση να εντατικοποιήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη γειτονική Υεμένη και να ρίξει με μια σειρά διεθνείς προκλήσεις περισσότερο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της "διαφθοράς", ο πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εξουδετέρωσε κάθε πιθανή αντιπολίτευση φυλακίζοντας και "καρατομώντας" μέσα σε ένα 24ωρο περισσότερους από 30 αξιωματούχους του στρατού και της βασιλικής οικογένειας. Εκείνοι που τους αντικατέστησαν ήταν ό,τι πιο πολεμοχαρές και αντιδραστικό έχει να παρουσιάσει ο ουαχαβιτισμός, η ακραία δηλαδή εκδοχή του Ισλάμ, που έχει αναλάβει αυτοβούλως να υπερασπιστεί η Σαουδική Αραβία εξοπλίζοντας και χρηματοδοτώντας τζιχαντιστικά κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα φρουρά είχε επομένως και ένα άλλο χαρακτηριστικό: την πίστη ότι η αναμέτρηση με το "αιρετικό" Ιράν θα είναι μέχρις εσχάτων. Τα πρώτα δείγματα γραφής ήλθαν άμεσα. Όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ριάντ, τέθηκε αυτόματα υπό κράτηση και υποχρεώθηκε να διαβάσει ένα "διάγγελμα" στο οποίο κατήγγειλε τόσο το Ιράν όσο και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

Η κυβέρνηση Τραμπ, που το τελευταίο διάστημα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ακυρώσει την ιστορική διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και ενδεχομένως να επιδιώκει μια στρατιωτική αναμέτρηση με αιχμή του δόρατος τη Σαουδική Αραβία και τους σουνίτες συμμάχους της, παρείχε πλήρη κάλυψη σε όλους αυτούς τους χειρισμούς. "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν" έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Twitter έπειτα από τη "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών" στο Ριάντ.

Κι έπειτα είναι και η Υεμένη. Ο "ξεχασμένος πόλεμος", όπως τον χαρακτηρίζει στις εκθέσεις της η Διεθνής Αμνηστία, ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 2015 όταν ένας σουνιτικός στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών για να συντρίψουν τους αντάρτες της εθνότητας Χούτι που ως σιίτες θεωρήθηκαν φυσικά "δάκτυλος" της Τεχεράνης στην περιοχή.

Στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν, η σύγκρουση επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές, επιδημίες και φυσικά αμέτρητες "παράπλευρες απώλειες". Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, περισσότεροι από 14.000 άμαχοι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Και 20 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας- εξαρτούν πλέον την επιβίωσή τους από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αποκλεισμός της χώρας από στεριά και θάλασσα, που επέβαλε πριν από λίγες μέρες στη χώρα η Σαουδική Αραβία, απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή σε όλους αυτούς. Ανάμεσα τους και σε 500.000 παιδιά, όπως προειδοποιεί η UNICEF. Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε "εφιαλτικό σενάριο" αν η Σαουδική Αραβία δεν χαλαρώσει τον αποκλεισμό που επέβαλε με πρόσχημα την εκτόξευση βαλιστικού πυραύλου με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ.

Λιγότερο από 45% των νοσοκομείων της χώρας παραμένουν πια σε λειτουργία. Τα περισσότερα είτε έχουν καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς, μιας και η σαουδαραβική πολεμική αεροπορία τα επιλέγει συχνά ως στόχους, είτε έχουν κλείσει εξαιτίας της έλλειψης υλικού. Το βάρος της περίθαλψης ενός πληθυσμού που στενάζει από τον πόλεμο και τις επιδημίες πέφτει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που όμως δεν μπορούν πλέον να στείλουν άλλη βοήθεια στη χώρα.

Έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις, τα λιμάνια του Άντεν και της Μουκάλα άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα για τα εμπορικά πλοία, ωστόσο η ανθρωπιστική βοήθεια και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων εξακολουθούσαν να μην μπορούν να εισέλθουν στην Υεμένη. Αν ο αποκλεισμός διατηρηθεί, η χώρα θα αντιμετωπίσει "τον μεγαλύτερο λιμό που έχει δει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Υεμένη αντιμετωπίζει σήμερα τη χειρότερη επιδημία χολέρας που έχει ποτέ καταγραφεί με 900.000 ύποπτα κρούσματα και περισσότερους από 2.000 θανάτους. Έπειτα από μήνες έξαρσης, τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά υποχώρηση στις νέες μολύνσεις, γεγονός που αποδόθηκε στα κέντρα έκτακτης βοήθειας που έστησαν διεθνείς οργανισμοί αρωγής σε πολλές πόλεις της χώρας.

Είναι μια πρόοδος που σήμερα κινδυνεύει να αποδειχτεί απελπιστικά πρόσκαιρη. "Αν ο αποκλεισμός δεν τερματιστεί τις επόμενες μέρες, η τάση μπορεί να αντιστραφεί", ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το φορτίο με ταμπλέτες χλωρίου που έστειλε ο Ερυθρός Σταυρός παραμένει αποκλεισμένο στα σύνορα. "Είμαστε αδύναμοι, τα παιδιά μας είναι αδύναμα και δεν έχουμε τίποτε πια να τους δώσουμε. Μόνο ο Θεός πια μπορεί να μας σώσει" δηλώνει στην εφημερίδα "Guardian" η Νορ Ρασίντ. Και έπειτα οι δυτικές κοινωνίες απορούν πώς το κήρυγμα μίσους των τζιχαντιστών βρίσκει τέτοια απήχηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL