Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Μόνικα Βαλέντε, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων : / Μόνικα Βαλέντε: Η Βραζιλία αντιστέκεται στον νεοφιλελευθερισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνικα Βαλέντε, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων : / Μόνικα Βαλέντε: Η Βραζιλία αντιστέκεται στον νεοφιλελευθερισμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“Ο Τέμερ, οι πραξικοπηματίες του και οι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου φοβούνται τη δημοτικότητα του Προέδρου Λούλα και τρέμουν στην ιδέα ότι θα χάσουν τις εκλογές, για τις οποίες το Κόμμα των Εργαζομένων ΡΤ εργάζεται για έναν προοδευτικό και αριστερό συνασπισμό που θα ανακόψει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα διασφαλίσει την ευημερία του λαού μας και τον έλεγχο των δημόσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων που του ανήκουν”, τόνισε την “Αυγή” η ψυχολόγος Μόνικα Βαλέντε, που συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος των Εργαζομένων ΡΤ και είναι γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.“Οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές καθολικές δυνάμεις της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής δίνουμε έναν κοινό αγώνα για το μέλλον της ηπείρου μας”, συμπλήρωσε η Μ. Βαλέντε, που ήταν μεταξύ άλλων πρόεδρος του Συνδικάτου του Δημόσιου Τομέα Υγείας του Κρατιδίου του Σαν Πάολο Sindsaude-SP και αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CUT, που έχει πάνω από 20 εκατομμύρια μέλη.


* Η Βραζιλία του Τέμερ φαίνεται ότι απέχει πολύ από τη χώρα που άφησε η Ρουσέφ και ο Λούλα;

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Τέμερ μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο κατάφερε να καταστρέψει σχεδόν όλα αυτά που κατακτήσαμε με αγώνες δεκατριών - δεκατεσσάρων ετών, όπως την άνοδο του κατώτερου μισθού, την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής ή ακόμη και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, όπως της πετρελαϊκής Petrobras, και κυρίως των πλούσιων κοιτασμάτων που ανακαλύψαμε στο βάθος του Ατλαντικού. Προχώρησαν σε μια άγρια νεοφιλελεύθερη ατζέντα με πληθώρα ιδιωτικοποιήσεων και ένα κοινοβούλιο όπου πολλά μέλη του διώκονται ή εμπλέκονται σε σωρεία σκανδάλων. Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση του πραξικοπηματία Τέμερ έχει μόλις το 3% της συναίνεσης.

Τα κόμματα της Αριστεράς και όχι μόνο το ΡΤ και τα συνδικάτα αντιστέκονται και αγωνίζονται για να ανατρέψουν αυτή την αρνητική κατάσταση. Την ίδια στιγμή διεξάγεται ένας σκληρός πολιτικός αγώνας εναντίον της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και κυρίως εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της σημερινής κυβέρνησης. Βασικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι να πλήξουν το ΡΤ και τον πρώην Πρόεδρο Λούλα, γιατί, παρά τη βρώμικη εκστρατεία εναντίον του, ακόμη και σήμερα στις δημοσκοπήσεις έχει πάντα το 35% με 36% της συναίνεσης. Χρησιμοποιούν ένα τμήμα της Δικαιοσύνης εναντίον του Λούλα για να πετύχουν πολιτικούς στόχους που οι ίδιοι δεν έχουν την αξιοπιστία να υποστηρίξουν μπροστά στον κόσμο. Είναι η ίδια τακτική που ακολουθούν στην Αργεντινή εναντίον της Κίρτσνερ ή στην Παραγουάη... Το 35% με 36% του κόσμου αναγνωρίζει στο πρόσωπο τον Λούλα την εναλλακτική πρόταση εναντίον της καταστροφικής πολιτικής του Τέμερ. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε μπροστά μας έναν εύκολο και καθαρό αγώνα, γιατί οι αντίπαλοί μας εκφράζουν το χειρότερο είδος διαφθοράς και δεν έχουν ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς. Δίνουμε τη μάχη στους δρόμους με τους εργαζόμενους. Στις 10 Δεκεμβρίου θα έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, γιατί η κατάργηση πολλών δικαιωμάτων έχει δρομολογήσει ήδη ένα κλίμα αντίστασης, απεργιών, διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σε όλη την χώρα.

* Γιατί η πετρελαϊκή Petrobras αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου στη Βραζιλία;

Η Petrobras αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας και ανήκει στο Δημόσιο. Ο Πρόεδρος Λούλα πέρασε νόμο που διασφαλίζει στην Petrobras τουλάχιστον το 30% στην έρευνα και διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας στις κοινοπραξίες που συμμετέχει ή θα συμμετέχει με ξένες εταιρείες. Αυτό δεν αρέσει στις αμερικανικές και άλλες δυτικές και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, γιατί με βάση τη νομοθεσία του Προέδρου Λούλα δεν μπορούν να λυμαίνονται τους ενεργειακούς πόρους μας. Οι υπεράκτιες έρευνες μας οδήγησαν στην ανακάλυψη πετρελαϊκών αποθεμάτων που μπορεί να φθάνουν τα 80 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Τα αποθέματα κάτω από τα στρώματα με αλάτι του ωκεανού ίσως είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου. Με τον Πρόεδρο Λούλα καταφέραμε να βγάλουμε από τη φτώχεια 40 από τα 200 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας και να οδηγήσουμε άλλα 40 εκατομμύρια στη μεσαία τάξη. Η ευημερία του λαού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση αυτών των πόρων που του ανήκουν.

Ο Τέμερ θέλει σήμερα να ξεπουλήσει τους ενεργειακούς πόρους μας στις ξένες εταιρείες και κυρίως τις αμερικανικές αφαιρώντας από την Petrobras το βάρος της στην κοινωνία μας και τον ρόλο της για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κόσμου. Εμείς θέλουμε την Petrobras πρωτοπόρο εταιρεία στην αναζήτηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, με αξιοπρεπείς και όχι τριτοκοσμικές σχέσεις με τους δυτικούς και άλλους ανταγωνιστές της.

* Πώς βλέπετε τις σχέσεις σας με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής;

Η Νότια Αμερική έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δύο δεκαετίες με άξονα τις προοδευτικές και αριστερές κυβερνήσεις που είχαμε σε μια σειρά μεγάλες χώρες της. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κοινωνικές και δημοκρατικές αλλαγές που αποτελούν φραγμό στην επιστροφή σε παλιούς και απορριπτέους τρόπους διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις συναντούν παντού μεγάλες αντιστάσεις στην προσπάθεια να επιβάλουν την πολιτική τους, όπως στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Στη Βραζιλία το ΡΤ συζητά με όλα τα κόμματα της Αριστεράς και τις δημοκρατικές δυνάμεις για να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές και να διώξουμε τους πραξικοπηματίες του Τέμερ.

Ο Μάκρι στην Αργεντινή συναντά τεράστια προβλήματα και η Κίρτσνερ κατάφερε να εκλεγεί γερουσιαστής παρά τον σκληρό πόλεμο που της κάνουν και την προσπάθεια διαβολής των συνεργατών και των πολιτικών της συμμάχων. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέχει παρά τις κυρώσεις και το κλίμα εμφυλίου πολέμου που προσπαθεί να επιβάλει η αντιπολίτευση. Οι πρόσφατες εκλογές για τους κυβερνήτες των ομοσπονδιακών κρατών της Βενεζουέλας ολοκληρώθηκαν ειρηνικότατα και με μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων εναντίον της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική διεξάγεται ένας τεράστιος πολιτικός και κοινωνικός αγώνας που φέρνει τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες πρωταγωνιστές. Δημιουργούνται παντού ευρείες συμμαχίες για να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.

* Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπετε και το Φόρουμ του Σαν Πάολο;

Ξεκινήσαμε το 1990 με τη συμμετοχή 48 κομμάτων, εκ των οποίων μόνο το ΚΚ της Κούβας βρισκόταν στην κυβέρνηση. Ο κόσμος προχωράει και αλλάζει, όπως είδαμε στη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, τη Βολιβία, τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Νικαράγουα, την Παραγουάη, το Περού. Καταφέρνουμε να κάνουμε πολιτική, να κερδίσουμε τη συναίνεση των λαϊκών μαζών και να κερδίζουμε τις εκλογές.

Σήμερα στο Φόρουμ του Σαν Πάολο συμμετέχουν πάνω από 100 κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα, συλλογικότητες της Αριστεράς και του δημοκρατικού και προοδευτικού καθολικού κόσμου, εκφράσεις εθνικών ομάδων, περιβαλλοντολογικές και οικολογικές οργανώσεις, κομμουνιστικά κόμματα. Αντιπροσωπεύουμε τον πολιτικό και κοινωνικό πλούτο της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής, τον πλουραλισμό και την εθνική πολυχρωμία της, διαμορφώνοντας διαρκώς και περισσότερο μια συλλογική συνείδηση για το μέλλον των ανθρώπων και της ηπείρου μας που ξεπερνά τις διαφορές μας. Ανοίξαμε τις πόρτες του Φόρουμ στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης και της Ασίας, ανταλλάσσουμε πολύτιμες εμπειρίες κατανοώντας ότι πρέπει να απαντήσουμε στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση με μια διαφορετική πολιτική και κοινωνική ατζέντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL