Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Ζιμπάμπουε: Την παραίτηση του προέδρου Μουγκάμπε ζητά η αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζιμπάμπουε: Την παραίτηση του προέδρου Μουγκάμπε ζητά η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μ.Τσβανγκιράι

Να παραιτηθεί κάλεσε τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι για «το συμφέρον της χώρας» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς.

Ο 93χρονος Μουγκάμπε επιμένει ότι παραμένει ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της χώρας και αρνείται «τη μεσολάβηση ενός καθολικού ιερέα που προσπαθεί να του διασφαλίσει μια τιμητική αποχώρηση από το αξίωμά του».

Ο ίδιος, ο οποίος παραμένει στην εξουσία εδώ και 37 χρόνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατηγούς που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Χαράρε.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Herald, ο Μουγκάμπε συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Τσιουένγκα, τους υπουργούς Άμυνας Σίντνεϊ Σεκεραμάγι και Ασφάλειας Κέμπο Μοχάντι. Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής, Νοσιβίουε Μαπίσα Νκακούλα και Μπονγκάνι Μπόνγκο, καθώς και ο καθολικός ιερέας Φιντέλι Μουκορόνι που έχει αναλάβει να μεσολαβήσει μεταξύ του προέδρου και του στρατού.

«Για το συμφέρον του λαού, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί αμέσως» δήωλσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στη χώρα.

Στη συνέχεια, ο Μουγκάμπε συναντηθηκε με τους ειδικούς απεσταλμένους της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC), όπως έγινε γνωστό από πηγή της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. 

Στη συνάντηση μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής, τους οποίους έστειλε στη Ζιμπάμπουε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμπα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της SADC.

υπενθυμίζεται ότι ο στρατός επενέβη λίγες ημέρες μετά την καθαίρεση του αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος φερόταν ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Μουγκάμπε στην προεδρία.

Από το πρωί της Τετάρτης, στρατιώτες και τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν γύρω από στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι μοναδικός στόχος του στρατού ήταν οι «εγκληματίες» που περιβάλλουν τον πρόεδρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL