Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Η χώρα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χώρα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Η χώρα θα συνεχίσει να κάνει βήματα «με αδελφικό τρόπο» προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σάαντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε όντας στη Σαουδική Αραβία και δεν έχει επιστρέψει από τότε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζεμπράν Μπασίλ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλία, ο Τζ.Μπασίλ σημείωσε πως ο Λίβανος επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά χαρακτήρισε την παρουσία του Χαρίρι στο Ριάντ μετά την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου ως μία «μη κανονική κατάσταση».

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε σήμερα πως ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία.

Αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου και την οικογένειά του στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η πρόσκλησή του Σαάντ Χαρίρι και την οικογένειά του, δεν έχει χαρακτήρα πρότασης σε πολιτικό εξόριστο.

«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Λίβανο με την εδαφική του ακεραιότητα να είναι σεβαστή. Χρειαζόμαστε ηγέτες που είναι ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να μιλάνε ελεύθερα», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας» του Λιβάνου»

Ο Εμανουέλ Μακρόν «εύχεται» ο Σάαντ Χαρίρι να μπορεί να «επιβεβαιώσει» από τον Λίβανο «τη βούλησή του να παραιτηθεί, αν αυτό επέλεξε», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ.

«Η Γαλλία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας» του Λιβάνου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται ο πρωθυπουργός να μπορεί να επαναλάβει, να επιβεβαιώσει στον Λίβανο τη βούλησή του να παραιτηθεί αν αυτό επέλεξε», δήλωσε ο Κ.Καστανέρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναμένεται να συναντηθεί με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία που ξεκινά σήμερα.

Ο Χαρίρι προκάλεσε σοκ στις 4 Νοεμβρίου όταν ανακοίνωσε ξαφνικά την παραίτησή του από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την «επιβολή» που ασκεί στη χώρα του το Ιράν και ο σύμμαχός του στον Λίβανο, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, δήλωσε την Κυριακή πως είναι «ελεύθερος», «είναι πολύ καλά» και διαβεβαιώνοντας πως θα «επιστρέψει αν ο θέλει ο Θεός στον αγαπημένο του Λίβανο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL