Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Βρέθηκε χαμένο τμήμα ενός πίνακα του Μαγκρίτ κάτω από άλλο έργο του (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρέθηκε χαμένο τμήμα ενός πίνακα του Μαγκρίτ κάτω από άλλο έργο του (Video)

Το χαμένο, τελευταίο τμήμα ενός πίνακα του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ βρέθηκε κρυμμένο κάτω από ένα άλλο έργο του που φιλοξενείται σε μουσείο των Βρυξελλών.

Το τέταρτο τμήμα του πίνακα «La Pose Enchantee», που φιλοτέχνησε ο Μαγκρίτ το 1927, εικονίζει δύο γυναίκες που στηρίζονται σε κίονες. Ο ζωγράφος είχε καταστρέψει τον πίνακα, τον είχε κόψει σε κομμάτια και στον καμβά του τελευταίου ζωγράφισε μεταξύ 1935-36 το έργο "Ο Θεός δεν είναι άγιος".

Το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Βελγίου, συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης για να ανακαλύψει, χάρη στην τεχνική της ακτινολογικής απεικόνισης, το τελευταίο χαμένο κομμάτι του παζλ.

https://www.youtube.com/embed/-VhoKes7ZvA

«Οι ακτίνες Χ μας επέτρεψαν να δούμε τι βρίσκεται κάτω από τον πίνακα», εξήγησε ο Ντέιβιντ Στρίβεϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λιέγης. «Ήταν έκπληξη, φυσικά, να βρούμε το τελευταίο κομμάτι του La Pose Enchantee αλλά είναι συνηθισμένο να διαπιστώνουμε διάφορες τεχνικές, με αυτού του είδους την τεχνολογία", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μαγκρίτ έκοψε σε κομμάτια τον πίνακα La Pose Enchantee το 1932 και ξαναχρησιμοποίησε τον καμβά για να ζωγραφίσει από πάνω άλλα έργα. Το πρώτο κομμάτι βρέθηκε το 2013 κάτω από τον πίνακα «Το πορτρέτο» του 1935, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τα δύο επόμενα βρέθηκαν στη Στοκχόλμη και στο μουσείο του κάστρου του Νόργουιτς στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL