Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
"Ο Σαάντ Χαρίρι πρέπει να μπορεί "να επιστρέψει ελεύθερα" στον Λίβανο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Σαάντ Χαρίρι πρέπει να μπορεί "να επιστρέψει ελεύθερα" στον Λίβανο"

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ότι ο Λιβανέζος ομόλογός του Σαάντ Χαρίρι πρέπει να μπορεί «να επιστρέψει ελεύθερα» στη χώρα του.

«Το διακύβευμα είναι ο Χαρίρι να μπορέσει να επιστρέψει ελεύθερα στη χώρα του για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου» δήλωσε ο Φιλίπ, υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση του Σαάντ Χαρίρι, την οποία γνωστοποίησε από τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε μια «περίοδος αβεβαιότητας που πρέπει να κλείσει σύντομα».

Ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία συνεχίζει δίνει «ιδιαίτερη προσοχή στον Λίβανο», μια χώρα «η οποία βρίσκεται σε μια εμπόλεμη περιοχή και συνεχίζει ξεκάθαρα να αποτελεί μοντέλο πολυπολιτισμικότητας που πρέπει απόλυτα να διαφυλαχθεί».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η Γαλλία ενεργεί προκειμένου τα κόμματα του Λιβάνου, όλοι όσοι ασκούν επιρροή στον Λίβανο, να δεσμευτούν ώστε η κατάσταση να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι το ίδιο σημαντικό όλα τα κόμματα του Λιβάνου να δεσμευτούν προκειμένου να γίνει σεβαστή η πολιτική ειρήνη, να παραμείνει ο Λίβανος στο περιθώριο των περιφερειακών κρίσεων και να αποφευχθούν οι παρεμβάσεις (τρίτων). Είναι απαραίτητο για το καλό του Λιβάνου, είναι απαραίτητο για το καλό όλων αυτών των κοινοτήτων».

Αύριο Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία όπου «θα εξετάσει με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας τα μέσα εξόδου από την υπάρχουσα κατάσταση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL