Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
«Οι κυβερνήσεις ελέγχουν ολοένα και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Οι κυβερνήσεις ελέγχουν ολοένα και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, σύμφωνα με την οργάνωση Freedom House.

Σύμφωνα με έρευνα της Freedom House για την ελευθερία του Διαδικτύου σε 65 χώρες, οι 30 χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 2017 για να παραποιήσουν πληροφορίες, έναντι 23 την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «Freedom on the Net» (Ελευθερία στο Διαδίκτυο), οι κυβερνήσεις αυτές χρησιμοποίησαν πληρωμένους σχολιαστές, τρολ ή bots (αυτόματους λογαριασμούς) ή ακόμη και ψεύτικους ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τακτικές αυτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης μέσω του Διαδικτύου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών σε τουλάχιστον 18 χώρες στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, περιλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Η χρήση πληρωμένων αρθρογράφων και πολιτικών bots για τη διάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκίνησε αρχικά από την Κίνα και τη Ρωσία, όμως τώρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο», εξήγησε ο πρόεδρος του Freedom House, Μάικλ Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με τη Σάνια Κέλι, διευθύντρια του «Freedom on the Net», συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί αυτή η δράση «και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με άλλες μορφές λογοκρισίας, όπως το μπλοκάρισμα ιστότοπων».

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, το 2017 αποτέλεσε την έβδομη συνεχόμενη χρονιά που περιορίστηκε η ελευθερία στο Διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL