Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες

Πρίγκηπες και επιχειρηματίες βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα από τις πολυτελείς επαύλεις και τα παλάτια τους στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας και των ανακριτών κατηγορούμενοι για διαφθορά σε ένα πρωτοφανές ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αλλά στη Σαουδική Αραβία τηρούνται τα προσχήματα, τουλάχιστον για τους περισσότερους "γαλαζοαίματους".

Δεκάδες πρίγκηπες, υπουργοί και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι βρίσκονται υπό περιορισμό, από το περασμένο Σάββατο, στο πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz - Carlton του Ριάντ, το οποίο είχε εκκενωθεί εσπευσμένα από τους πελάτες λίγες ώρες νωρίτερα. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, εκβιασμό και κατάχρηση δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος, ενώ παραμένουν στην ασφάλεια των δωματίων τους και δεν είχαν την τύχη του πρίγκηπα Μόκρεν, που σκοτώθηκε από την περίεργη συντριβή ελικοπτέρου προχθές κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Ένας άλλος πρίγκηπας φέρεται ότι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν, αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Την επιχείρηση κατά της διαφθοράς διευθύνει ο 32χρονος πρίγκηπας - διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, γιος του 81χρονου βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος έχει φέρει τα πάνω κάτω στο υπερσυντηρητικό βασίλειο τους τελευταίους έξι μήνες προωθώντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει το πλούσιο βασίλειο. Ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν ορίστηκε διάδοχος τον περασμένο Ιούνιο μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνση από το αξίωμα αυτό του εξαδέλφου του Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ. Οι αλλαγές αυτές έγιναν χωρίς τη συναίνεση των διαφόρων φατριών και τη διατήρηση παραδοσιακών ισορροπιών με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια παρασκηνιακή σύγκρουση που κορυφώθηκε τώρα με την εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Μετά από το κύμα συλλήψεων του περασμένου Σαββατοκύριακου και ενώ συνεχίζονται οι ανακρίσεις, οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας πάγωσαν περισσότερους από 1.200 λογαριασμούς που ανήκουν σε ιδιώτες. Σύμφωνα με δικηγόρους και τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, από την Κυριακή η κεντρική τράπεζα του βασιλείου διευρύνει ολοένα τον κατάλογο με τους λογαριασμούς για τους οποίους ζητά να παγώσουν, σχεδόν ανά μία ώρα, όπως ανέφερε ένας τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο τραπεζίτης δεν αποκάλυψε τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε όμως ότι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και εξέφρασε φόβους για τις επιπτώσεις σε καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η καταβολή των μισθών σε υπαλλήλους ή η αποπληρωμή πιστωτών. Άλλη τραπεζική πηγή σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους "παγωμένους" λογαριασμούς ανήκουν σε ιδιώτες και όχι σε εταιρείες.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ Μπιν Ταλάλ, ο οποίος είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, ο ιδρυτής της Al Tayyar Travel Νάσερ Μπιν Ακίλ αλ Ταγιάρ, ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Red Sea International Αμρ Αλ Ντάμπαγ καθώς και μέλη του ομίλου Μπιν Λάντεν. Οι μετοχές και τριών πρώτων εταιρειών, μολονότι ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ως συνήθως, κατέγραψαν χθες πτώση 9%-10%.

Τραμπ: Ξέρουν τι κάνουν

Στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εξουσία του στο εσωτερικό ο πρίγκηπας - διάδοχος έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επιλέξει τη Σαουδική Αραβία για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό την περασμένη άνοιξη υπογράφοντας τότε συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά και άλλα προγράμματα. Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον βασιλιά και στον πρίγκηπα διάδοχο. "Ξέρουν τι κάνουν" πρόσθεσε ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι "κάποιοι από αυτούς που υπόκεινται τώρα σε σκληρή μεταχείριση 'άρμεγαν' τη χώρα τους για χρόνια!".

Παράλληλα, με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου, η Σαουδική Αραβία ανεβάζει διαρκώς τους τόνους απέναντι στο Ιράν τη στιγμη που οι δυο χώρες αναμετρώνται ουσιαστικά στη γειτονική Υεμένη, όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που κατέχει και το αξίωμα του υπουργού Άμυνας, κατέστησε υπεύθυνο το Ιράν για την απόπειρα των ανταρτών το περασμένο Σάββατο να πλήξουν το αεροδρόμιο του Ριάντ με βαλλιστικό πύραυλο (ο οποίος αναχαιτίστηκε από αμερικανική συστοιχία Πάτριοτ) τονίζοντας ότι η χώρα του "διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην ωμή επιθετικότητα του καθεστώτος της Τεχεράνης".

Αναλυτές εκφράζουν φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή καθώς ο πρίγκηπας διάδοχος ενδέχεται να επιχειρήσει να εδραιώσει την εξουσία του με πολιτική πυγμής όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Από την πλευρά τους οι σιίτες αντάρτες απείλησαν ότι θα πλήξουν με πυραύλους και τορπίλες "δικής τους κατασκευής" τα πολεμικά πλοία της Σαουδικής Αραβίας που επιβάλλουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Υεμένης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα την πυραυλική επίθεση της 4ης Νοεμβρίου κατά της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη διεθνή και την περιφερειακή ασφάλεια και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου και των κανόνων του Δικαίου του Πολέμου.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου, αλλά και για την κλιμάκωση των σχέσεων με το Ιράν, αντανακλάται στις τιμές του μαύρου χρυσού που σημείωσαν άνοδο σχεδόν 18% μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες, με το μπρεντ να παραμένει πάνω από τα 62 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 57 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL