Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Alphabet city
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Alphabet city

Στη διάσημη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, η Αλφαβίλ είναι μια πόλη που διευθύνεται από έναν κακόβουλο υπολογιστή που ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στους κατοίκους της. Τα αφεντικά της Google μάλλον δεν την έχουν δει. Αλλιώς θα επέλεγαν διαφορετικό όνομα για την "πόλη του μέλλοντος" που πρόκειται να κατασκευάσουν στον Καναδά.

Αφού κυριάρχησε στο Διαδίκτυο με τη μηχανή αναζήτησής της και επέκτεινε τις δραστηριότητές της κατασκευάζοντας αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγούς, η Google ετοιμάζεται τώρα να χτίσει τη δική της φουτουριστική πόλη, την Alphabet. Διόλου τυχαία θα φέρει το όνομα της μητρικής εταιρίας της Google και θα χτιστεί σε μια ζώνη που θα ξεπερνά τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα παράλια της λίμνης του Τορόντο.

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για ένα "πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών" αλλά και μια πόλη που θα βάζει "πάνω από όλα τους ανθρώπους". Πάνω από όλα όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το χρήμα. Γι’ αυτό και, σε πρώτη φάση, η θυγατρική της εταιρίας, Sidewalk Labs, θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Τορόντο, ενώ το συνολικό κόστος του έργου ενδέχεται τελικά να υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Τα οικιστικά σχέδια της Google έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα με ποικίλες οικιστικές παρεμβάσεις σε 16 πόλεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως τονίζει η εταιρεία, το συγκεκριμένο πρότζεκ θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού η "κατασκευή μιας πόλης από το μηδέν θα είναι ένας τρόπος για την Alphabet να αποδείξει ότι ένα τεχνολογικό αστικό περιβάλλον επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της επίδρασης των πόλεων στο περιβάλλον".

Ο κολοσσός του Ίντερνετ σχεδιάζει λοιπόν να κατασκευάσει μια πόλη - πρότυπο διαβίωσης για τον 21ο αιώνα. Σύμφωνα τουλάχιστον με τη δική της λογική. Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη θα χρησιμοποιείται κυρίως για τη δοκιμή αυτόνομων οχημάτων, ταχύτατων δικτύων WiFi ή ακόμη και νέων μέσων μεταφοράς. Η πόλη θα έχει τις δικές της κατοικίες, γραφεία και καταστήματα.

Η πόλη θα μπορεί να στεγάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα θα απαγορεύονται, ενώ τα αυτόνομα αυτοκίνητα και φορτηγά θα κινούνται σε υπόγειες σήραγγες. Έξυπνα σήματα θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους που θα εξυπηρετούν κυρίως ποδηλάτες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα κτήρια που θα κατασκευαστούν χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα "ευέλικτα" και, σύμφωνα με τη Google, θα συνδέονται με δίκτυα ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος πρωτοποριακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα επίσης με τον εν γένει "οικολογικό σχεδιασμό", θα συνδέονται με ένα ενεργειακό σύστημα που θα μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση της περιοχής κατά 95% κάτω από τα όρια που θέτουν σήμερα τα πολεοδομικά σχέδια της πόλης. Ένα ψηφιακό σύστημα θα μετρά, παράλληλα, τις μετακινήσεις ανθρώπων, αγαθών, την ενέργεια και την κυκλοφορία στην περιοχή.

Δεν συμμερίζονται όλοι, βέβαια, τον ενθουσιασμό των καναδικών αρχών για τα σχέδια της Google. "Οι πόλεις δοκιμάζουν τα πάντα για να τονώσουν την οικονομία τους και να κατασκευάσουν υποδομές. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι οι εταιρείες δεν το κάνουν για αλτρουιστικούς λόγους. Ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κέρδη για τους μετόχους τους" σημειώνει στο BBC ο Αμερικανός πολεοδόμος, Ρόμπερτ Πουέντες. "Οι πόλεις έχουν ανάγκη από ένα ξεκάθαρο όραμα γι’ αυτό που επιθυμούν να πετύχουν. Και δεν θα έπρεπε να περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά γι’ αυτούς" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL