Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Φατάχ και Χαμάς

Πηγές στη Γάζα δήλωσαν πως η Φατάχ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραδώσουν την 1η Νοεμβρίου το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς υπέγραψαν στο Κάιρο μια συμφωνία συμφιλίωσης παρουσία αξιωματούχων των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών έπειτα από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Πηγές στη Γάζα δήλωσαν πως η Φατάχ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραδώσουν την 1η Νοεμβρίου το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να λειτουργεί υπό την προεδρική φρουρά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία του Καΐρου και δίνω οδηγίες στην αντιπροσωπεία (στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα) να την υπογράψει αμέσως», δήλωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε πως έλαβε λεπτομερή αναφορά των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και βλέπει σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».

Νωρίτερα αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως 3.000 αστυνομικοί της Παλαιστινιακής Αρχής θα αναπτυχθούν στη λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης.

Εξάλλου, ο Αμπάς αναμένεται να άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να αναγκάσουν τη Χαμάς στη συμφιλίωση, δήλωσε στο AFP ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φατάχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας.

Η Φατάχ, το κίνημα του Αμπάς που έχασε τον έλεγχο της Γάζας το 2007 από τη Χαμάς, υποστηρίζει πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα πρέπει να ελέγχεται από τους προεδρικούς φρουρούς υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως EUBAM, και όχι από τους εργαζομένους που συνδέονται με τη Χαμάς και οι οποίοι το ελέγχουν αυτή τη στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο