Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Η δημοσιογραφία του μέλλοντος έρχεται με smartphone
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημοσιογραφία του μέλλοντος έρχεται με smartphone

Μπορεί μια σειρά από ενεργούς τεχνολόγους της εποχής μας που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογιών για το Facebook, το Twitter και την Google να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για το δυστοπικό μέλλον της κυριαρχίας των smartphones στη ζωή μας (βλ. σχετικό άρθρο του "Guardian"), ωστόσο οι φορητές συσκευές φαίνεται να προοιωνίζονται μια πραγματική επαναστάση στο άμεσο μέλλον στον τομέα της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας.

"Τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα δούμε μια εκθετική αύξηση τεχνολογιών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη χρήση των smartphones και την καθημερινή ζωή μας" δήλωσε ο Γκλεν Μούλκαχι της RTE Tech μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του περιοδικού "Mojo" στο Λονδίνο για την "κινητή δημοσιογραφία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κινητά θα γίνουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έως το 2020 χάρις στην ταχύτατη αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος τους και της χωρητικότητας των αποθηκευτικών μέσων τους, γεγονός που θα αλλάξει δραματικα τη φύση και τη ροή της δημοσιογραφικής δουλειάς σε μεγάλη κλίμακα.

Ήδη όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να τραβήξουν και να μοντάρουν πλάνα για ρεπορτάζ και συνεντεύξεις δημιουργώντας ένα νέο είδος γραφής, όπου ο θεατής έλκεται περισσότερο από την αμεσότητα του αφηγητή και την αυθεντικότητα των εικόνων του παρά από την επαγγελματικό χαρακτήρα του οπτικοαστικού υλικού. "Βλέπεις μια δημοσιογραφική δουλειά και δεν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο δημιουργός της, απλά σκέφτεσαι πως το ρεπορτάζ είναι συναρπαστικό, πως ο αφηγητής - δημοσιογράφος είναι κι αυτός συναρπαστικός" λέει ο Μούλκαχι.

Η "δημοσιογραφία του δρόμου" θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη τάση στον τομέα της ενημέρωσης τα επόμενα χρόνια χάρις και στα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G που υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έως το 2020 καθιστώντας ακόμα πιο γρήγορη τη μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου από smartphones και φορητές συσκευές μέσω streaming. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σε μικρή κλίμακα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

"Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν τηλεοράσεις και δεν δίνουν δεκάρα για την υποδομή που υπάρχει πίσω από ένα κανάλι. Το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο, δεν νοιάζονται με ποιον τρόπο έχει παραχθεί αυτό, διότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι ένα ρεπορτάζ" επισημαίνει ο Βρετανός τεχνολόγος. Κατά τον ίδιο οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να επενδύουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών streaming, ενώ η Apple επένδυσε τον περασμένο χρόνο 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί τηλεοπτικοί οργανισμοί μόλις και μετά βίας διέθεσαν 2 δισ. για νέες υποδομές.

Έρευνα του Ινστιτούτου Μελέτης Δημοσιογραφίας του πρακτορείου Reuters το 2014 έδειξε πως πολλοί συνεντευξιαζόμενοι εμφανίζονται λιγότερο "κουμπωμένοι" και αισθάνονται λιγότερο "φοβισμένοι" από τον μικρό σε μέγεθος χειροκίνητο εξοπλισμό, ενώ είναι πολύ πιο πιθανό να αφήσουν να τους προσεγγίσουν δημοσιογράφοι με smartphones παρά εκείνοι που διαθέτουν ένα μεγάλο τηλεοπτικό συνεργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL