Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη ζητά το ιρακινό Κουρδιστάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη ζητά το ιρακινό Κουρδιστάν

Τη έναρξη συνομιλιών με τις ιρακινές αρχές για το καθεστώς των κουρδικών αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών, στα οποία έχουν τεθεί περιορισμοί, πρότεινε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βαγδάτη έλαβε τα εν λόγω μέτρα σε μια προσπάθεια απομόνωσης του Ιρακινού Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου κατά το οποίο η πλειοψηφία των Κούρδων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Η κυβέρνηση του Ιράκ, που χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα, απαγόρευσε τις απευθείας διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές να της παραδώσουν τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων και σταμάτησε να πουλά δολάρια στις τέσσερις κουρδικές τράπεζες.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Συγκεκριμένα προτείνεται η διεξαγωγή συζητήσεων «για τα φυλάκια, το εσωτερικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, τις τράπεζες και τα αεροδρόμια».

Η εν λόγω ανακοίνωση σηματοδοτεί μία αλλαγή στη στάση των κουρδικών αρχών, οι οποίες την Τετάρτη κατηγόρησαν τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες ότι «προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση» στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ.

Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού διέψευσε οποιοδήποτε τέτοι σενάριο, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή μεθόριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL