Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εκτεταμένες καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτεταμένες καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία

Τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων είχε σαν αποτέλεσμα το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία από τα νησιά της Καραϊβικής, την ώρα που πλήττει τις ανατολικές ακτές του Πουέρτο Ρίκο με ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες.

Η «Μαρία» ήταν κατηγορίας 4 με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χλμ/ώρα όταν έφτασε χθες στο Πουέρτο Ρίκο, αποτελώντας την πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε αμερικανικό έδαφος εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Ολόκληρο το νησί είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες. Οι αρχές κάνουν λόγο για εκτεταμένες πλημμύρες.

«Αν μπορείτε πηγαίνετε προς τα υψώματα ΤΩΡΑ», προειδοποίησε σήμερα το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές πλημμύρες» και κίνδυνο κατολισθήσεων.

Εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί σε ολόκληρο των νησί των 3,4 εκ. κατοίκων, με τη βροχόπτωση να αναμένεται να φτάσει τα 50 με 76 εκατοστά έως την Παρασκευή, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο κυβερνήτης του νησιού Ρικάρντο Ροσέλο δήλωσε ότι έχει καταγραφεί μόνο ένας νεκρός μέχρι στιγμής, ο οποίος χτυπήθηκε από κομμάτι ξύλου στο κεφάλι.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Ρ.Ροσέλο, εξηγώντας ότι πρόκειται «για την πιο καταστροφική καταιγίδα που έχει γνωρίσει ποτέ το νησί εδώ και έναν αιώνα».

Η «Μαρία» υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 όταν έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ έπληξε με ανέμους ταχύτητας 90 χλμ/ώρα την Πούντα Κάνα, στις ανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας, επεσήμανε το NHC.

Ωστόσο, ο κυκλώνας αναμένεται να ενισχυθεί καθώς κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες αργότερα σήμερα. Στη συνέχεια η «Μαρία» πρόκειται να κινηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις αν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Στη Ντομίνικα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής με πληθυσμό περίπου 73.000, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου το 95% των σκεπών έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), το οποίο επεσήμανε ότι το κόστος ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Περνώντας από το Σεντ Κρουά την Τετάρτη, ο κυκλώνας Μαρία κατέστρεψε το 65% με 70% των κτιρίων του νησιού, όπου ζουν περίπου 55.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL