Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ιράκ: Αναστολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν ζητούν οι αρχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράκ: Αναστολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν ζητούν οι αρχές

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ ζήτησε σήμερα να αναβληθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου μπορέσει να εξετάσει τη συνταγματικότητά του.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε εντολή αναστολής της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβριου (…) μέχρις ότου εξετάσει τις προσφυγές που έχει λάβει, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία αυτή είναι αντισυνταγματική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ότι το απόγευμα θα μεταβεί στην Αρμπίλ για να προσπαθήσει να πείσει τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί να αναβάλει το δημοψήφισμα.

«Θα είμαι το απόγευμα στην Αρμπίλ για να πω στον Μασούντ Μπαρζανί ότι δεν στηρίζουμε το κουρδικό δημοψήφισμα. Είμαστε δεσμευμένοι στην ενότητα του Ιράκ και εργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε εναλλακτικές στο δημοψήφισμα», εξήγησε ο Φάλον.

Ο πρωθυπουργός Αμπάντι ζητεί επισήμως την αναβολή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ζήτησε επίσημα από την περιφέρεια του Κουρδιστάν να αναβάλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που προγραμματίζει για τις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το ιρακινό Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα του Αμπάντι να θεωρήσει «αντισυνταγματική την απόσχιση από το Ιράκ οποιασδήποτε περιφέρειας ή επαρχίας», αναφέρεται στην πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Το δικαστήριο είναι αρμόδιο να επιλύει τις διενέξεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τις περιφέρειες, περιλαμβανομένου του Κουρδιστάν, αλλά δεν έχει τα μέσα για να επιβάλλει τις αποφάσεις του στην κουρδική περιφέρεια, η οποία έχει τη δική της αστυνομία.

Πηγή: αμπε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL