Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
OHE: Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

OHE: Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη

Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά των G8 στη Γένοβα μέχρις ότου οι θέσεις του κινήματος για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση να βρουν τη θέση τους στις επίσημες διατυπώσεις του ΟΗΕ.

Στην τελευταία έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ωστόσο, η Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) όχι μόνο επαναλαμβάνει το γνωστό σύνθημα του φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη", αλλά και αρνείται να αποδεχτεί το νεοφιλελεύθερο δόγμα πως "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση".

Η εναλλακτική λύση που προτείνει είναι ένα παγκόσμιο new deal, το οποίο θα περιλαμβάνει τον άμεσο τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, τη χαλιναγώγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την πραγματοποίηση μεγάλων δημόσιων επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.

"Ο συνδυασμός υπερβολικού χρέους και ελάχιστης ζήτησης σε διεθνές επίπεδο αποτελεί τροχοπέδη για μια βιώσιμη επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας" σημειώνεται στην έκθεση της UNCTAD. Όπως τονίζει ο επικεφαλής τής συντακτικής ομάδας, Ρίτσαρντ Κόζαλ-Ράιτ, "δύο από τις μεγαλύτερες κοινωνικοοικονομικές τάσεις των πρόσφατων δεκαετιών υπήρξαν η έκρηξη του χρέους και η άνοδος των υπερελίτ, ευρύτερα γνωστές ως το ανώτατο 1%".

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι και οι δύο αυτές τάσεις συνδέονται άμεσα μέσω της απορρύθμισης των χρηματαγορών με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι ανισότητες και η αστάθεια είναι άλλωστε "οργανικά συνδεδεμένες" με αυτό που η έκθεση ονομάζει "υπερπαγκοσμιοποίηση", μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκείς παραγωγικές επενδύσεις, την επισφάλεια της εργασίας και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Και είναι μια πραγματικότητα που για την υπηρεσία του ΟΗΕ διασφαλίζει σήμερα τη διαιώνισή της, καθώς η οικονομική κρίση δίνει τη θέση της στην "μεγάλη απόδραση" των μεγάλων εισοδημάτων, τη λιτότητα και την εξαθλίωση στον πάτο της εισοδηματικής πυραμίδας.

"Μια δεκαετία έπειτα από μια τεράστια οικονομική κρίση που απορρόφησε τρισεκατομμύρια δολάρια για διασώσεις τραπεζών, ο κυρίαρχος χρηματοπιστωτικός τομέας άλλαξε ελάχιστα. Στην πραγματικότητα, το επίπεδο των χρεών είναι υψηλότερο παρά ποτέ" υπογραμμίζει η UNCTAD.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η πρόοδος της αυτοματοποίησης και η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αντί να χαιρετίζονται ως θετικές εξελίξεις, αποτελούν σήμερα πηγή άγχους και ανασφάλειας, καθώς συμπίπτουν με έναν "κόσμο λιτότητας και υπερβολικού ανταγωνισμού", που οδηγεί σε μια "κούρσα προς τα κάτω".

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από μια εντεινόμενη κοινωνική δυσφορία για ένα σύστημα που θεωρείται πως "μεροληπτεί σαφώς υπέρ μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών θεσμών και πλούσιων ατόμων". Και ο κίνδυνος είναι ότι η όλο και μεγαλύτερη "συγκέντρωση των αγορών" θα μπορούσε να διαβρώσει ολοκληρωτικά το πολιτικό σύστημα.

"Όσο οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίζουν να κραδαίνουν το σπαθί της λιτότητας και να θεωρούν ως μέτρο πολιτικής επιτυχίας μόνο τις τιμές που πιάνουν οι διαθέσιμοι πόροι τους και τα επίπεδα του κέρδους, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κυριαρχούν σε βασικούς τομείς και οι ήδη σημαντικές ανισότητες θα συνεχίσουν να διευρύνονται" τονίζουν οι συντάκτες.

Η διέξοδος δεν μπορεί να αναζητηθεί στις προσπάθειες για πιο εύρυθμη λειτουργία των αγορών, σημειώνει η UNCTAD. Εκείνο που απαιτείται είναι μια "απαιτητική και συνολική ατζέντα" που θα αντιμετωπίζει "τις παγκόσμιες και εθνικές ασυμμετρίες στην τεχνολογία, την οικονομική ισχύ και την πολιτική επιρροή". Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση εξετάζει την περίπτωση της Ευρωζώνης -και ιδίως της Γερμανίας-, που σήμερα διαθέτει ένα τεράστιο πλεόνασμα έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Όσον αφορά δε την παρωχημένη, όπως χαρακτηρίζεται, ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ ότι "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", η υπηρεσία του ΟΗΕ υπενθυμίζει την επιτυχία του new deal στις προπολεμικές ΗΠΑ, μια επιτυχία που οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν στην "εξισορρόπηση των δυνάμεων και τη δυνατότητα έκφρασης στις ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας", ομάδες όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, αγρότες και φτωχοί. Η ανάγκη αυτή παραμένει εξίσου έντονη σήμερα όπως και τότε, καταλήγει η έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL