Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Το ιρακινό κοινοβούλιο απέπεμψε τον κυβερνήτη του Κιρκούκ εξαιτίας του κουρδικού δημοψηφίσματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ιρακινό κοινοβούλιο απέπεμψε τον κυβερνήτη του Κιρκούκ εξαιτίας του κουρδικού δημοψηφίσματος

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέπεμψε τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, Ναζίμ Εντίν Καρίμ, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει, παρά την αντίθετη άποψη της Βαγδάτης, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην εν λόγω επαρχία.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Κούρδος κυβερνήτης του Κιρκούκ, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί.

Σήμερα ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι ενέγραψε την ψηφοφορία για την αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ στην ημερήσια διάταξη του Σώματος αφού έλαβε «επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού» Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Οι 173 παρόντες βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποπομπής του κυβερνήτη, απουσία των κούρδων βουλευτών, οι οποίοι για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα αποχώρησαν από τη Βουλή.

Την Τρίτη το κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ψήφισε κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, εκτιμώντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι «επικίνδυνο για την ενότητα του Ιράκ».

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, όπου συνυπάρχουν πολλές κοινότητες, Aράβων, Kούρδων και Tουρκομάνων κυρίως, ανήκει στις λεγόμενες «αμφισβητούμενες» περιοχές οι οποίες υπάγονται στη Βαγδάτη, αλλά διεκδικούνται και από την τοπική κυβέρνηση του Αρμπίλ.

Ουάσινγκτον και άλλες χώρες της Δύσης έχουν καλέσει επίσης να αναβληθεί ή να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι θα δυσκολέψει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους που κατέχει δύο προπύργια στο Ιράκ.

Αργότερα, υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κοινοβούλιο του Ιράκ «δεν έχει το δικαίωμα» να απομακρύνει τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να τον αποπέμψει έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

«Είναι ένας εκλεγμένος κυβερνήτης του συμβουλίου του Κιρκούκ», δήλωσε ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, στενός σύμβουλος του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί. «Αυτό είναι το μοναδικό Σώμα που μπορεί να τον απομακρύνει.»

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL