Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Κίνα: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δυσκολεύουν τη συνεργασία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δυσκολεύουν τη συνεργασία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Την ώρα που «ενδείξεις κατευνασμού» εμφανίζονται στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα, οι νέες αμερικανικές κυρώσεις με στόχο κινεζικές εταιρίες «δεν βοηθούν να εξευρεθεί λύση» και «δεν διευκολύνουν τη συνεργασία με την Κίνα», προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο.

«Η πολύ τεταμένη κατάσταση» γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ «παρουσιάζει ενδείξεις κατευνασμού, αν και παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και ευαίσθητη», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις που αποφάσισε την Τρίτη η Ουάσινγκτον «δεν πρόκειται να βοηθήσουν να εξευρεθεί μια λύση» και «δεν διευκολύνουν τη συνεργασία με την Κίνα» στο θέμα αυτό, προειδοποίησε η Χούα που μιλούσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος δέκα κινεζικών και ρωσικών οντοτήτων και έξι προσώπων, που κατηγορούνται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας ενισχύοντας τα έσοδα της χώρας.

Ανάμεσά τους βρίσκονται σημαντικές εταιρίες εισαγωγής άνθρακα, όπως η κινεζική εταιρία Zhicheng ή ακόμη η κινεζική επιχείρηση Dandong Rich Earth.

Οι οντότητες αυτές, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, εμπλέκονται σε συναλλαγές που ωφελούν επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν ως εκ τούτου το πάγωμα στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών όλων των περιουσιακών στοιχείων τους και απαγόρευσαν στους αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται μαζί τους. Στις αρχές Ιουλίου, η Ουάσινγκτον είχε λάβει μέτρα σε βάρος μιας κινεζικής τράπεζας για παρόμοιους λόγους.

«Η Κίνα είναι αντίθετη με μονομερείς κυρώσεις που αποφασίζονται εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ.

Στις 5 Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε μια έβδομη σειρά διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ την οποία ενέκρινε και το Πεκίνο. Σε εφαρμογή της απόφασης αυτής η Κίνα ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ανέστειλε τις εισαγωγές σιδήρου, μολύβδου και προϊόντων της θάλασσας με προέλευση τη Βόρεια Κορέα.

«Αν κινεζικές επιχειρήσεις ή πρόσωπα εμπλακούν σε ενέργειες αντίθετες προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα επέμβουμε και θα τους επιβάλουμε κυρώσεις όπως προβλέπουν οι κινεζικοί νόμοι», επέμεινε η Χούα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον έφθασαν στο ζενίθ στα μέσα Αυγούστου έπειτα από τις βορειοκορεατικές δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται ότι θα εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον του σταλινικού καθεστώτος.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» λύσης και της επανάληψης των διαπραγματεύσεων και προτείνει ένα «διπλό μορατόριο» -- να σταματήσουν ταυτόχρονα τόσο οι πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ όσο και οι αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Ελπίζουμε πως ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του (…) και θα δράσει ορθά για να μειωθούν οι εντάσεις», υπογράμμισε σήμερα η Χούα Τσουνγιάνγκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL