Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σε ισχύ η εκεχειρία στον ανατολικό Λίβανο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ισχύ η εκεχειρία στον ανατολικό Λίβανο

Φωτογραφία αρχείου

Τερματίστηκαν σήμερα οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του πρώην παρακλαδιού της αλ Κάιντα στη Συρία, έπειτα από συμφωνία εκεχειρίας.

Η Χεζμπολάχ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή επιχείρηση εναντίον μαχητών της Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα) στη μεθοριακή περιοχή Τζούρουντ Άαρσαλ, στον ανατολικό Λίβανο.

«Εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 σε όλο το μέτωπο της Τζούρουντ Άαρσαλ», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al Manar.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ANI η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία διαπραγματεύτηκε ο διευθυντής της λιβανέζικης Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως την απομάκρυνση των τελευταίων τζιχαντιστών από την περιοχή.

«Οι μαχητές του αλ Νόσρα και οι οικογένειές τους θα πάνε στην Ιντλίμπ», στη νοτιοδυτική Συρία μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, πρόσθεσε το ANI.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έκανε λόγο για «σοβαρές» διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν με στόχο την απομάκρυνση των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι οι άνδρες του προχωρούν προς μια «μεγάλη στρατιωτική νίκη».

Η Τζούρουντ Άαρσαλ ορεινή περιοχή όπου είναι εγκατεστημένες σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες που προέρχονται από τη Συρία. Στην ίδια περιοχή έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί Σύρων προσφύγων.

Η κατάσταση ασφαλείας στην Άαρσαλ είναι εδώ και καιρό πηγή συγκρούσεων για τον Λίβανο.

Το 2014 τζιχαντιστές απήγαγαν 30 στρατιώτες και αστυνομικούς έπειτα από συγκρούσεις στην περιοχή. Πέντε από τους ομήρους σκοτώθηκαν. Δέκα έξι απελευθερώθηκαν το 2015, ενώ εννέα εξακολουθούν να κρατούνται.

Ο στρατός του Λιβάνου δεν είχε ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του στην επιχείρηση αυτή της Χεζμπολάχ, όμως είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να βομβαρδίσει θέσεις «τρομοκρατών» στην περιοχή και να βοηθήσει τους πρόσφυγες να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Στην ομιλία του ο Νασράλα διαβεβαίωσε ότι το κίνημά του σκοπεύει να παραδώσει τις περιοχές που ανακατέλαβε στον λιβανέζικο στρατό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL