Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Χοντραίνει το παιχνίδι με τους S-400
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χοντραίνει το παιχνίδι με τους S-400

Οι υπογραφές έχουν μπει και η Τουρκία θα αποκτήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, αν αυτό είναι... θέλημα Θεού, διακήρυξε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν "ρίχνοντας το γάντι" στην Ουάσιγκτον, αλλά αφήνοντας εμμέσως ένα παράθυρο ανοιχτό για την παρέμβαση μιας... θείας δύναμης ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους στην κόντρα με τη Γερμανία και την Ε.Ε., λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους απειλούν με εμπάργκο τη χώρα του επιδιώκοντας να αλωνίζουν στην Τουρκία οι πράκτορες της Δύσης.

Οι δηλώσεις Ερντογάν χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν η απάντηση στον Αμερικανό επιτελάρχη Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος αμφισβήτησε δύο ημέρες νωρίτερα την ύπαρξη ρωσοτουρκικής συμφωνίας για το θέμα, αλλά και στην προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γερμανία δεν θα υποκύψει σε τουρκικούς εκβιασμούς. Αποτελούν ταυτόχρονα μια περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ στο κουρδικό ζήτημα, μετά και την πρόσφατη "αποκάλυψη" από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των βάσεων που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί σε εδάφη της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή. Πολύ περισσότερο όταν ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος απειλεί με νέα σειρά αποκαλύψεων για τις θέσεις, τις δυνάμεις και τη δράση του αμερικανικού στρατού στην περιοχή.

"Γιατί θα προκαλούσε ένταση η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία, που αναζητεί τα καλύτερα μέσα για την ασφάλειά της; Επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε (...), αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού" τόνισε ο Ερντογάν. "Αυτές οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιον λόγο λοιπόν ανησυχούν;" διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος. "Έχουμε κάνει βήματα με τη Ρωσία, μπήκε το μελάνι στις συμφωνίες. Αν είναι θέλημα Θεού, θα δούμε τους S-400 στη χώρα μας και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για από κοινού παραγωγή" κατέληξε. Σύμφωνα με τους Ρώσους κατασκευαστές, το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό - αντιβαλλιστικό σύστημα μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα μέχρι και 300 στόχους και να τους πλήξει σε ύψος μέχρι 27 χιλιομέτρων.

Κρεμλίνο: Ουδέν σχόλιο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. "Δεν σχολιάζουμε" ήταν η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα. Σημειώνεται ότι σε συνέδριο στο Άσπεν του Κολοράντο στις 23 Ιουλίου ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ντάνφορντ είχε χαρακτηρίσει "ανακριβή" τα δημοσιεύματα για ολοκλήρωση της σχετικής ρωσοτουρκικής συμφωνίας και αγορά των πυραύλων από τους Τούρκους, τονίζοντας ότι "εάν το είχαν κάνει, θα μας προκαλούσε ανησυχία, αλλά δεν το έχουν κάνει". Είχε προηγηθεί, στις αρχές Ιουλίου, δήλωση του τότε υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ, ότι ολοκληρώθηκε η τεχνική εργασία και πως η Άγκυρα θα βρίσκεται στο στάδιο της τελικής απόφασης σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων για να καλύψει άμεσες ανάγκες. Ένα από τα ζητήματα που απέμενε να διευθετηθούν ήταν η σύναψη δανείου με ρωσική τραπεζα για την αγορά του ρωσικού συστήματος, κάτι που απαιτεί το "πράσινο φως" του Κρεμλίνου.

Βλέπει πράκτορες παντού

Αντιμέτωπος με τη διεθνή κατακραυγή για τις διώξεις ντόπιων και ξένων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τη δίκη των δημοσιογράφων της εφημερίδας "Cumhuriyet", ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε ότι ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνησή του γιατί "οι Δυτικοί θέλουν να τριγυρνούν ελεύθερα οι πράκτορές τους στα εδάφη μας ενώ πλήττουν τον λαό μας". Και συνέχισε δείχνοντας το Βερολίνο: "Εκείνοι που λένε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης όταν το ζήτημα αφορά τους τρομοκράτες στους οποίους παρέχουν καταφύγιο στη χώρα τους μετατρέπουν την κατάσταση σε διπλωματική κρίση όταν πιάνουμε τους πράκτορές τους στα πράσα".

Αποφεύγοντας αυτή τη φορά να μιλήσει για ναζιστικές τακτικές, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι "εκείνοι που διέπραξαν τις πιο ανελέητες, αιματηρές, βάναυσες σφαγές κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα πρέπει να κάνουν κήρυγμα ανθρωπιάς στην Τουρκία... Αν νομίζετε ότι μπορείτε να φοβίσετε την Τουρκία με εμπάργκο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για μεγαλύτερες συνέπειες. Είστε σίγουροι ότι ξέρετε ποιον χτυπάτε;" είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, με το γνώριμο πλέον ύφος του, απευθυνόμενος στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο. Οι υψηλοί τόνοι Ερντογάν ίσως εξηγούνται υπό το πρίσμα των απειλών που διατυπώνονται στο Βερολίνο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για επιβολή περιορισμών σε γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, ακόμα και για μια ταξιδιωτική οδηγία προς τους Γερμανούς τουρίστες.

Ε.Ε.: Όχι μεν, αλλά

Η Τουρκία διαρκώς απομακρύνεται από την Ευρώπη και μόνο με πράξεις θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπίστωσε ο Αυστριακός επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν της Ε.Ε., εν όψει της χθεσινής επίσκεψης στις Βρυξέλλες των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αρμόδιου για θέματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ. «Τα χαρτιά είναι όλα πάνω στο τραπέζι, η Τουρκία πρέπει να πάρει τη βασική απόφαση, η εκδήλωση προθέσεων δεν αρκεί" τόνισε ο επίτροπος επισημαίνοντας ότι οι συλλήψεις ακτιβιστών, η συνεχιζόμενη δίωξη δημοσιογράφων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων χωρίς να τηρούνται οι κανόνες του κράτους δικαίου, "δεν είναι ενδεδειγμένη στάση για την παραγωγικότητα τέτοιων υψηλού επιπέδου συναντήσεων". Ο Χαν συμπλήρωσε ωστόσο, αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, ότι σε πολλά ζητήματα της καθημερινότητας η συνεργασία είναι καλύτερη από τη ρητορική που επικρατεί και απ' όσο επιτρέπουν να εννοηθεί κάποιες ενέργειες της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL