Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Καμία πρόοδος στην κρίση των αραβικών χωρών μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία πρόοδος στην κρίση των αραβικών χωρών μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ

Χωρίς κάποια πρόοδο μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των τεσσάρων αραβικών χωρών που το κατηγορούν ότι στηρίζει την τρομοκρατία αναχώρησε από το Κατάρ χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Τουρκία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο του Κατάρ στην κρίση με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, επισπεύδοντας νομοθετήματα που επιτρέπουν την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στη βάση που διατηρεί στην Ντόχα, ως ένδειξη υποστήριξης.

Οι προσπάθειες του Κουβέιτ και της Δύσης να τερματιστεί η κρίση δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα έως τώρα. Οι τέσσερες αντίπαλες του Κατάρ χώρες επιμένουν στον περιορισμό των σχέσεων του Κατάρ με τον μείζοντα εχθρό τους, το Ιράν, στην κατάργηση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης, και στο κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, τον οποίο θεωρούν ως εχθρικό προς τις κυβερνήσεις τους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA είπε ότι ο ηγέτης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχε "εξετάσει εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα την κρίση του Κόλπου και προσπάθειες περιορισμού της, και την επίλυσή της μέσω της διπλωματικής οδού", στις συνομιλίες του με τον Ερντογάν. Οι συνομιλίες επίσης εξέτασαν τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, καθώς και τη συνεργασία τους στους κλάδους άμυνας και οικονομίας, είπε.

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας είναι η πιό πρόσφατη από μια σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων στην περιοχή για την επίλυση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον και οι ομόλογοί του της Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας έχουν επίσης επισκεφθεί την περιοχή για τον ίδιο λόγο.

Αρκετά τουρκικά στρατεύματα έχουν σταλεί στη Ντόχα από το ξέσπασμα της κρίσης στις 5 Ιουνίου. Υπό τους όρους συμφωνίας του 2014, η Άγκυρα μπορεί να στείλει μέχρι και 1.000 στρατιώτες στο Κατάρ.

Τουρκία και Κατάρ αποτελούν σημαντικούς υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος που έχει αμφισβητήσει παγιωμένους άραβες ηγέτες, και ο Ερντογάν έχει βαθιές πολιτικές ρίζες σε ισλαμιστικό πολιτικό κόμμα.

Από την πλευρά τους Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL