Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η αφίσα της οργής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αφίσα της οργής

Η βαθιά πληγή που άνοιξε πέρυσι τέτοιο καιρό στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παραμένει ανοιχτή παρά τους λεονταρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν και εν μέσω των επετειακών εκδηλώσεων για τη νίκη της δημοκρατίας. Η συμμαχία του Τούρκου προέδρου με τους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους που εκδηλώθηκε πρώτα στους δρόμους τη νύχτα του πραξικοπήματος, και στη συνέχεια μπροστά στην κάλπη του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, τίθεται τώρα σε δοκιμασία εξαιτίας μιας επετειακής αφίσας που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αφίσα με τίτλο "Το έπος της 15ης Ιουλίου" και σύνθημα "σεβασμός στους μάρτυρες" αποτελεί αναπαράσταση ενός χαρακτηριστικού στιγμιότυπου της λαϊκής αντίδρασης στους πραξικοπηματίες: διαδηλωτές με υψωμένες γροθιές αποδοκιμάζουν τους στρατιώτες που κατεβαίνουν από τα τανκς στη γέφυρα του Βοσπόρου και παραδίδονται. Εθνικιστές και άλλοι υπερασπιστές της "τιμής του τουρκικού στρατού" πλημμύρισαν με μηνύματα αγανάκτησης τα κοινωνικά δίκτυα καταγγέλλοντας τους εμπνευστές της αφίσας για αντιπατριωτική στάση και προσβολή του στρατεύματος.

Στην υπόθεση παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης Ερκάν Ακτσάι αποδοκιμάζοντας την ενέργεια αυτή της προεδρίαςμ που "δεν απηχεί το πνεύμα της επετείου". Αντί να παρουσιάσουν και να καταγγείλουν τους άτιμους εγκληματίες πραξικοπηματίες εμφανίζουν καταβεβλημένους και ηττημένους τους στρατιώτες μας, συμπλήρωσε η Μεράλ Ακσενέρ, βουλευτής των Εθνικιστών που είχε ταχθεί εναντίον της κομματικής γραμμής για στήριξη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα. Ένας άλλος εθνικιστής "αντάρτης" βουλευτής, ο Ουμίτ Οζντάγ, έφτασε στο σημείο να διερωτηθεί αν οι εμπνευστές της αφίσας "μισούν εξίσου τον ελληνικό στρατό", αφήνοντας αιχμές για προδοσία.

Ο εκπρόσωπος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζκάν, τόνισε ότι η αφίσα καλλιεργεί πνεύμα εχθρότητας προς το στράτευμα και προσβάλλει τις ένοπλες δυνάμεις. "Ένα έθνος που παρουσιάζει με αυτόν τον τρόπο τον στρατό του δεν μπορεί να επιβιώσει" δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ολοκλήρωσε το "κατηγορώ" εναντίον της κυβέρνησης με τη "βαριά" κατηγορία ότι χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την αφίσα φωτογραφικό υλικό από ξένα πρακτορεία."Οι στρατιώτες στην αφίσα δεν είναι Τούρκοι, είναι από αλλού, όμως τους εμφανίζουν ως Τούρκους" υποστήριξε ο Τεζκάν.

Ένα άλλο ανώτερο στέλεχος του CHP διακήρυξε ότι επιχειρείται να προκληθεί σύγχυση και διχασμός μεταξύ στρατού και λαού. "Ορισμένοι επιχειρούν να ταπεινώσουν τους απλούς φαντάρους. Ο λαός μας ήταν πάντοτε εναντίον των πραξικοπημάτων, αλλά δεν έπαψε να υποστηρίζει τους φαντάρους μας", δήλωσε στην εφημερίδα "Hurriyet" ο βουλευτής Ουζγκιούρ Οζέλ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υπενθυμίζει -διακριτικά προς το παρόν- τους δεσμούς των πραξικοπηματιών με το βαθύ κεμαλικό κατεστημένο, αποφεύγει όμως μια ολομέτωπη δημόσια αντιπαράθεση, για να μην χαλάσει το κλίμα της εθνικής ενότητας. Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι οι περίπου 250 Τούρκοι που σκοτώθηκαν στα γεγονότα και οι 2.100 τραυματίες. Με αφορμή την επέτειο, το AKP εξέδωσε βιβλίο 300 σελίδων όπου καταγράφονται αναλυτικά τα 373 ορφανά του πραξικοπήματος, δηλαδή τα παιδιά που έχασαν έναν από τους δύο ή και τους δύο γονείς. Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων οργανώνονται σε όλη την Τουρκία, ενώ πάρκα και άλλοι δημόσιοι χώροι μετονομάζονται προς τιμήν των θυμάτων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με ομιλία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη γέφυρα του Βοσπόρου το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL