Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
H τελευταία απόδραση του Λιου Σιαομπό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H τελευταία απόδραση του Λιου Σιαομπό

Ο πιο διάσημος πολιτικός κρατούμενος της Κίνας, ο Λιου Σιαομπό, πέθανε χθες σε ηλικία 61 ετών. Εγινε έτσι ο πρώτος βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης που αφήνει την τελευταία του πνοή υπό κράτηση μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που πέθανε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Λιου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989, την οποία κατέστειλε με αγριότητα ο κινεζικός στρατός. Ο πανεπιστημιακός διαπραγματεύτηκε με τις κινεζικές αρχές την ασφαλή έξοδο από την πλατεία εκατοντάδων διαδηλωτών πριν από τη φονική επέμβαση. Στη συνέχεια συνελήφθη και παρέμεινε φυλακισμένος έως το 1991.

Δεν χάρηκε για πολύ την ελευθερία. Οι αγώνες του για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων διαδηλωτών της πλατείας Τιενανμέν, οι οποίοι παρέμεναν φυλακισμένοι τρία χρόνια μετά την εξέγερση, οδήγησαν στην καταδίκη του σε καταναγκαστικά έργα.

Η τελευταία καταδίκη του Λιου ήρθε το 2009, όταν συνέγραψε μαζί με άλλους Κινέζους διανοουμένους το πολιτικό μανιφέστο "Κεφάλαιο 08", με το οποίο ζητούσε τον τερματισμό του μονοκομματικού συστήματος και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων. Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης για "υπονόμευση της κρατικής εξουσίας". Έναν χρόνο αργότερα, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για "τον συνεχή και μη βίαιο αγώνα του για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα".

Όταν πριν από έναν μήνα διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο, οι αρχές επέτρεψαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της πόλης Σενιάνγκ όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των φίλων και συγγενών του, παρέμεινε και πάλι σε απομόνωση. Η διεύθυνση του νοσοκομείου ανακοίνωσε χθες τον θάνατό του έπειτα από ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

Ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις - Άντερσεν κατήγγειλε την κινεζική κυβέρνηση για τον "πρόωρο", όπως υποστήριξε, θάνατό του. "Βρίσκουμε βαθιά ενοχλητικό το γεγονός πως ο Λιου Σιαομπό δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υποδομή, όπου θα μπορούσε να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη, προτού επιδεινωθεί η αρρώστια του" τόνισε.

Παράλληλα, η Γαλλία εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Κινέζου ακτιβιστή, καλώντας τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν τις ελεύθερες μετακινήσεις στη χήρα του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. "Παρά τις μακρές περιόδους κράτησης και για περισσότερα από 30 χρόνια ουδέποτε σταμάτησε να προασπίζεται με θάρρος τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης" σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL