Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Σύνοδος G20: Ριάλιτι... κορυφής στο Αμβούργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος G20: Ριάλιτι... κορυφής στο Αμβούργο

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ συνδυασμών μέσα κι έξω απ' το "παιχνίδι". Μέσα, τα πρόσωπα - "φορείς" έριδων και ανταγωνισμού, με πολιτικές ιδιοσυγκρασίες και ρητορικές που απέχουν πολύ από τις παλιές καλές ημέρες της διπλωματικής αβρότητας και του κρυψίματος των διχονοιών κάτω από το χαλί εν μέσω λουκούλειων δείπνων. Εν κατακλείδι, εθνολαϊκισμός εναντίον φιλελευθερισμού, εθνοκεντρισμός εναντίον νεοφιλελεύθερης τάξης...

Κι απ' έξω ένα θερμό πλήθος από αποφασισμένους ακτιβιστές έτοιμο να ακυρώσει με τον δικό του τρόπο το σπαρασσόμενο αυτό διευθυντήριο της παραπαίουσας και αντιφατικής παγκόσμιας τάξης "καλωσορίζοντας" τα μέλη του με συνθήματα όπως "Καλώς ήρθατε στην κόλαση" και "Ο καπιταλισμός θα πεθάνει, εσύ αποφασίζεις πότε"...

Στη σύντομη ιστορία της G20, η σύνοδος κορυφής της, που δεν θα μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες, είναι αυτή που αρχίζει αύριο στο Αμβούργο της Γερμανίας. Αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο συγκρουσιακές από την ίδρυση της ομάδας το 2008, με τις διμερείς εντάσεις να τροφοδοτούνται από την επικαιρότητα και να βάζουν φωτιά στις διαφορές που ήδη υπήρχαν μεταξύ πολλών μελών της "λέσχης", κυρίως της Ευρώπης και του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τελευταίος έφτασε στο Αμβούργο κάνοντας στάση στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αυτών που εναντιώνονται στον ευρω-μονόδρομο Βερολίνου - Βρυξελλών και αναζητούν τον δικό τους... "τρίτο δρόμο" για την ευρωπαϊκή πορεία.

Παράπλευρος συνασπισμός

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η διοίκηση Τράμπ επιθυμεί η επίσκεψη αυτή "να επιβεβαιώσει τη σταθερή δέσμευση της Αμερικής σ' έναν από τους εγγύτερους Ευρωπαίους συμμάχους μας και να τονίσει την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση στην ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ". Επίσης "μιλάμε για κοινές αξίες και συμφέροντα και για στενή σχέση με την Κεντρική Ευρώπη".

Στη Βαρσοβία τέθηκε επί τάπητος η Πρωτοβουλία των τριών Θαλασσών, μια πολωνικής έμπνευσης ιδέα για οικονομική και ενεργειακή "συμμαχία" εντός της Ε.Ε. που θα ενώνει 12 χώρες-μέλη της Ένωσης μεταξύ Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας και θα λειτουργεί ως αντίβαρο στην ενεργειακή διείσδυση της Ρωσίας. Αμερικανός αξιωματούχος είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα την ιδέα ως "ένα πραγματικά διατλαντικό σχέδιο που θα έχει τεράστιες γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις", επισημαίνοντας ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την νέα αμερικανική διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο αυτό "θα ενώσει και θα ολοκληρώσει πραγματικά την Ευρώπη".

"Η Πολωνία θέλει να δημιουργήσει μια περιφερειακή κοινότητα μαζί με την ευρωατλαντική κοινότητα" δήλωσε απ' την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τονίζοντας πως «με αυτή θα διασφαλίσουμε ότι η Κεντρική Ευρώπη είναι ασφαλής, διαθέτει συνοχή και μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία».

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο μεγιστάνας Πρόεδρος των ΗΠΑ, ακραιφνής πολέμιος της γερμανικής οικονομικής επέκτασης στην πατρίδα του, θέλει να σπάσει τα νεύρα της Μέρκελ και των Γερμανών ποντάροντας στη διχόνοια εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Παγκόσμιο εμπόριο, κλιματική αλλαγή, αμερικανορωσικές, αμερικανοκινεζικές και ευρωτουρκικές σχέσεις είναι τα θέματα - κλειδιά της συνόδου που περιπλέκονται μεταξύ τους καθώς και με άλλα διεθνή ανοιχτά ζητήματα, όπως αυτά της Ουκρανίας, της Κορέας, της Συρίας, δημιουργώντας μια δαιδαλώδη σπαζοκεφαλιά.

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να είναι επίσης δύσκολη μετά την εκτόξευση την Τρίτη του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Το Πεκίνο, σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, κατήγγειλε τη Δευτέρα την εμφάνιση «αρνητικών παραγόντων» στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μετά τον διάπλου ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στο περιθώριο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν με προοπτική "μια κάποια" εξομάλυνση των διαταραγμένων σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας, που δοκιμάζονται από την κρίση στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία και τις κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Στο ίδιο περιθώριο θα τεθούν και οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας, που δεν έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν πέρυσι τον Ιούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα κάνει απαισιόδοξες δηλώσεις για την πιθανότητα οι ηγέτες της G20 να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, η Ουάσιγκτον έχει επίσης διαχωρίσει τη θέση της από την ευρωπαϊκή και κινεζική γραμμή επιμένοντας σε μια ασαφή ρητορική εθνικής αναδίπλωσης, ενώ ο Τραμπ δεν έχει σταματήσει να ξεσπαθώνει κατά των Γερμανών για το εμπορικό πλεόνασμά τους, το οποίο θεωρεί "υπερβολικό".

Η προοπτική ενός ναυαγίου έχει τρομάξει ακόμα και το ΔΝΤ, που απηύθηνε χθες μια σχεδόν δραματικών τόνων έκκληση στους ηγέτες της G20 ζητώντας τους να αποφύγουν «κοντόφθαλμες» εθνικιστικές πολιτικές και να συνεργαστούν για την επίλυση των εμπορικών και οικονομικών διαφορών τους. Το Ταμείο επισημαίνει ότι ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες και σ' ένα ανοικτό σύστημα συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία.

«Όπως έχει δείξει η Ιστορία, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει η κοντόφθαλμη επιδίωξη πολιτικών μηδενικού αθροίσματος είναι να βλάψουν όλες τις χώρες» αναφέρει το ΔΝΤ. «Επειδή οι εθνικές πολιτικές αναπόφευκτα αλληλεπιδρούν σε κρίσιμους τομείς, δημιουργώντας έντονες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις χώρες, η παγκόσμια οικονομία δουλεύει καλύτερα όταν εκείνοι που χαράσσουν πολιτική εμπλέκονται σε έναν τακτικό διάλογο και εργάζονται εντός συμφωνημένων μηχανισμών για την επίλυση των διενέξεων» σημειώνει το Ταμείο.

Πόλη - φρούριο με χιλιάδες διαδηλωτές

Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της λέσχης φαίνεται να συμπληρώνει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί έξω απ' αυτήν, καθώς "πολιορκείται" από χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ περίπου 15.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για να φροντίσουν την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων. Σ' αυτούς θα προστεθούν 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών σταθμών και του αεροδρομίου του Αμβούργου. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα προσωρινό κέντρο κράτησης χωρητικότητας 400 ατόμων. Παρόντες θα είναι επίσης δικαστές που θα αποφασίζουν αν θα θέτουν υπό προσωρινή κράτηση τους συλληφθέντες. Η αστυνομία μάλιστα έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές που ίσως σκέφτονται να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία για να εμποδίσουν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Αμερικανού Προέδρου ότι τα οχήματά της δεν θα σταματήσουν! Πολλοί εκφράζουν ήδη την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το Αμβούργο θα μετατραπεί σε «φρούριο», με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται σχεδόν σε όλο το κέντρο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL