Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Η Άγκυρα ακονίζει το μαχαίρι για τους Κούρδους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Άγκυρα ακονίζει το μαχαίρι για τους Κούρδους

"Εκκαθαριστική επιχείρηση" στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν προανήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση μετά από δυο ημέρες σποραδικών βομβαρδισμών κατά θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία. Την ίδια ώρα στο βόρειο Ιράκ οι κυβερνητικές δυνάμεις ολοκλήρωναν την εκκαθάριση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές και ανακοίνωναν το τέλος του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, παρότι η οργάνωση διατηρεί ακόμα θυλάκους στο ιρακινό έδαφος, όπως και στη γειτονική Συρία.

Η κατάρρευση των τζιχαντιστών και η υποχώρησή τους σε όλα τα μέτωπα σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την άμεση εμπλοκή των υπερδυνάμεων (ΗΠΑ - Ρωσίας) αλλά και περιφερειακών δυνάμεων (Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία).

Οι θριαμβολογίες του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι για την ανακατάληψη της Μοσούλης συνοδεύτηκαν από την υπόσχεση πως οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους τζιχαντιστές του ISIS "για να τους σκοτώσουν και να τους συλλάβουν μέχρι τον τελευταίο". Σχεδόν ταυτόχρονα στη βόρεια Συρία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν την πλήρη περικύκλωση της Ράκα, τελευταίο σημαντικό προπύργιο του ISIS στην περιοχή, μετά την κατάληψη χωριών νότια του ποταμού Ευφράτη, που είχε αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των τζιχαντιστών.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι φάλαγγες μαχητών του ISIS αποχώρησαν σχεδόν ανενόχλητες από την πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αμερικανικός στρατός εδραίωσε την παρουσία του στην περιοχή με τη λειτουργία μιας βάσης σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στο Κομπάνι και τη Ράκα. Αμερικανικά κανάλια μετέδωσαν χθες στιγμιότυπα από την προσγείωση μεταγωγικών αεροπλάνων στη βάση.

Τουρκικές ενισχύσεις

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει στην κλιμάκωση της κουρδικής "τρομοκρατίας" που απειλεί την ασφάλειά της, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα αντιληφθεί το λάθος που έκανε με τον εξοπλισμό των Κούρδων.

Ένας άλλος αντιπρόεδρος, ο Βεϊσί Καϊνάκ, ήταν πιο σαφής: "Προκειμένου να σταθεροποιηθεί η περιοχή, πρέπει να εκκαθαριστεί το Αφρίν από όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία" είπε ο Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται εντατικά το υπουργείο Εξωτερικών και η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρκικός στρατός μετέφερε ενισχύσεις στην περιοχή καθώς και μονάδες πυροβολικού με βεληνεκές 400 χλμ.

Καρφί στο μάτι της Άγκυρας

Το Αφρίν είναι το δυτικό κουρδικό καντόνι, ένα από τα τρία πάνω στα τουρκοσυριακά σύνορα, και βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού που έχει εισβάλει στη χώρα από τις αρχές του έτους δημιουργώντας "σφήνα" στις κουρδικές περιοχές με την κατάληψη των πόλεων Αλ Μπαμπ και Αζάζ. Το Αφρίν αποτελεί καρφί στο μάτι της Άγκυρας γιατί επικοινωνεί με περιοχές που ελέγχουν το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του μετά την κατάληψη του Χαλεπιού στα τέλη του 2016.

Στο κουρδικό καντόνι αναπτύχθηκε την περασμένη άνοιξη μονάδα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε χθες περί αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ εντάθηκε η αεροπορική δραστηριότητα Αμερικανών και Ρώσων στη βόρεια Συρία.

Ο Βεϊσί Καϊνάκ υποστήριξε πως υπάρχει συναντίληψη με τη Ρωσία και το Ιράν ότι ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει την ασφάλεια της περιοχής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Αστάνα που προβλέπουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. Η Άγκυρα φιλοδοξεί να αναπτύξει στρατεύματα και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, μαζί με τη Ρωσία, βάσει ενός σεναρίου που προβλέπει επίσης την εγκατάσταση ιορδανικών και αμερικανικών δυνάμεων στον νότο, αλλά και την ανάπτυξη Ρώσων και Ιρανών κοντά στη Δαμασκό.

Αμερικανορωσικός ανταγωνισμός

Τα τελευταία 24ωρα πάντως εντάθηκε ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός μετά τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι το συριακό καθεστώς ετοιμάζει επίθεση κατά αντιπάλων του με χημικά όπλα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι επιδίδονται σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία που αποτελεί προάγγελο στρατιωτικής επέμβασης.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ουσία θυμίζει μια ευρείας κλίμακας πρόκληση τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πληροφοριακό επίπεδο, η οποία στρέφεται όχι μόνο κατά της συριακής κυβέρνησης, αλλά και κατά της Ρωσίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι "το 2013 η προβοκάτσια, που βασίστηκε στους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων, αποτέλεσε την αφορμή για την άμεση επέμβαση της Δύσης στην Συρία" και πως η κλιμάκωση της κατάστασης απετράπη χάρη στην αποφασιστική στάση της Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL